DUMITRU NANCU, FNGCIMM: "În primul trimestru din 2021 s-au vândut în Bucureşti 5.000 de locuinţe, prin Noua Casă"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 22 aprilie 2021

Dumitru Nancu

Dumitru Nancu

"Dacă IMM Invest nu ar fi fost implementat, rata şomajului s-ar fi dublat"

"Garanţiile s-au întors deja la buget prin taxe şi impozite"

În primul trimestru din 2021 s-au vândut în Bucureşti, prin programul guvernamental "Noua Casă", 5.000 de locuinţe, a afirmat, ieri, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în cadrul unei conferinţe organizate de Coface România. Potrivit lui Nancu, FNGCIMM primeşte circa 200 de cereri pe zi pentru "Noua Casă".

Nancu a afirmat: "Programul Noua Casă a fost rebranduit în 2020 şi l-am flexibilizat. Cu toate că anul acesta am alocat un plafon mai mic faţă de anii precedenţi, primim aproximativ 200 de cereri pe zi. La aproape 20 de zile de când a început programul s-a consumat 10% din plafon, un record pentru acest program. Rezultatele anului 2020 sunt de-a dreptul remarcabile în sensul că Fondul Naţional de Garantare a aprobat aproape 13% din numărul total de garanţii pe care FNGCIMM le-a acordat în cei 18 ani. Anul trecut am avut aproape 100.000 de garanţii, 44.917 între toate produsele noastre. Un alt program pe care Fondul lucrează pro bono este Ordonanţa 37, cea prin care statul a facilitat prelungirea şi suspendarea ratelor bancare. Fondul emite garanţii pe această suspendare şi au fost acordat 47.000 astfel de garanţii. Cu aproximativ 75 de miliarde de lei s-au garantat 118 miliarde de lei. Profitul aferent anului 2020 este cel mai mare înregistrat de la înfiinţare şi merge direct la bugetul de stat. (...) Ne aşteptăm anul acesta la minim 18.000 de beneficiari. (pe Noua Casă) Este un program care doar în Bucureşti, în primul trimestru al acestui an, s-au vândut 5.000 de locuinţe. Cel mai mare număr de locuinţe din perioada post-decembristă. Comparativ, în 2019, în primul trimestru, vorbim de Bucureşti, s-au vândut 3.800. De asemenea, în primul trimestru din 2020, 5 miliarde de euro a fost piaţa creditelor ipotecare".

Plafonul de garantare a programului Noua Casă 2021 este în valoare de 1,5 miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor a diminuat comisionul de administrare, de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

Nancu a mai spus că prin IMM Invest s-a acordat de asemenea un număr record de finanţări, de 25.586 în a doua jumătate a anului, marea majoritate pentru capital de lucru. Acesta a susţinut că prin IMM Invest s-au salvat peste 440.000 de locuri de muncă în IMM-uri şi a mai spus că garanţiile acordate deja s-au întors la buget prin taxe şi impozite.

"Vorbim de şase luni. Prima garanţie la 1 iunie şi ultima garanţie închisă la 31 decembrie. Valoarea totală finanţată de către instituţiile bancare - 15 miliarde de lei, adică 1,5% din PIB. Am cooptat în program toate băncile, adică 21 de bănci. Ce este foarte important şi datele acestea au fost confirmate şi validate, 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor au agreat în acest program. Am început acest program cu 1 din 6 IMM-uri bancabile şi l-am închis în 6 luni cu 2 din 4 IMM-uri bancabile. În condiţiile în care 2020 a fost un an dezastruos pentru mediul de afaceri. Totalul impozitelor şi taxelor întoarse de către cele 25.586 de IMM-uri (finanţate) se ridică la 13 miliarde de lei. Garanţia statului a fost 12 miliarde de lei. (...) Cel mai important este numărul locurilor de muncă păstrate prin acest program: 443.097. În situaţia în care IMM Invest nu ar fi fost implementat rata şomajului s-ar fi dublat în 2020. De ce? Pentru că majoritatea au accesat capitalul de lucru de maximum 1 milion de euro, 5 milioane de lei, pentru plata salariilor, taxelor şi a furnizorilor. Ca o concluzie, garanţiile acordate prin acest program sunt deja acoperite prin taxele şi impozite acestor companii", a explicat Nancu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă IMM Invest nu ar fi fost implementat, rata şomajului s-ar fi dublat"

    Nu este adevarat! 

    Au castigat doar timp in propagarea ciclica a somajului. 

    Au amanat exponentialitatea somajului in piata. 

    Somaj care se propaga in continuare! 

    IMM invest e bun ca a reglat rapid unele randamente negative in piata, chiar daca altii au fost culcati la pamant. 

    Criza economica nu este inca propagata in piata! 

    Vorbim dupa 8-10 Trimestre de la incheierea acestei distractii "covid". 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb