Aproape 50% dintre suprafeţele de depozitare pentru care s-au semnat contracte de închiriere în 2022 au fost tranzacţionate între iulie şi septembrie anul acesta, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.
Potrivit lui Daniel Cautiş, managing partner Dunwell, creşterea din trimestrul 3 a spaţiilor industriale tranzacţionate în acest an este considerabilă: 312.285 mp în doar 3 luni, faţă de 315.552 mp primele 6 luni ale acestui an.
"Este foarte reconfortantă această creştere consolidată din trimestrul 3. Companiile pare că au trecut peste indecizia cauzată de contextul politic actual şi şi-au continuat expansiunea. Cu atât mai mult ne bucură să observăm că majoritatea contractelor semnate (53%) sunt pentru spaţii noi, atât din partea operatorilor existenţi, cât şi a retailerilor nou sosiţi la noi în ţară, care-şi construiesc un hub stabil în România pentru o distribuţie centrală. Optimist este şi faptul că 17% dintre tranzacţii sunt pre-închirieri pentru spaţii noi, ce urmează a fi construite", afirmă Daniel Cautiş, din partea Dunwell Industrial Brokerage.
Retailul este sectorul principal care a susţinut în primele 3 trimestre din anul 2022 economia românească, conform acestei analize recente de piaţă a agenţiei specializate în tranzacţii industriale Dunwell.
În total au fost tranzacţionaţi 627.837 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, peste o treime (36%) dintre aceştia fiind ocupaţi de companii cu business în domeniul retail. Următoarele domenii cu nevoie de extindere au fost logistica şi e-commerce-ul, cu 11%, respectiv 9%.
Bucureştiul continuă să ocupe primul loc, cu un procent semnificativ de 61% din total suprafeţelor tranzacţionate, urmat de Ploieşti, cu 25%. Următoarele oraşe vin la o distanţă destul de mare, respectiv Arad, cu 3% şi Timişoara cu 2%.
În continuare, închirierile pentru producţie acoperă doar 8% dintre spaţii, 76% fiind pentru depozitare, diferenţa fiind alocată pentru activităţi încă nespecificate, se precizează în comunicat.