După 4 ani de criză în relaţiile israeliano-turce, Erdogan a primit scrisorile de acreditare ale ambasadoarei Israelului

G.D.
Internaţional / 27 decembrie 2022

După 4 ani de criză în relaţiile israeliano-turce, Erdogan a primit scrisorile de acreditare ale ambasadoarei Israelului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a primit astăzi scrisorile de acreditare din partea noii ambasadoare a Israelului în Turcia, Irit Lillian, după patru ani de tensiuni diplomatice între cele două ţări, relatează agenţiile Reuters, conform Agerpres.

Odată depăşite aceste tensiuni în luna august, Irit Lillian a fost numită ambasador, după ce condusese până atunci ambasada israeliană la Ankara din postul de însărcinat cu afaceri. Ea a jucat în acest post un rol cheie în apropierea dintre Israel şi Turcia, ale căror relaţii au trecut în ultimul deceniu printr-o serie de crize.

Ultima dintre acestea a survenit în 2018, când Turcia şi-a retras ambasadorul de la Tel Aviv în semn de protest faţă de răspunsul militar al Israelului la frontiera cu Fâşia Gaza, unde au avut loc confruntări în urma cărora zeci de palestinieni au fost ucişi. Israelul şi-a retras la rândul său ambasadorul de la Ankara, ca măsură de reciprocitate.

Israelul a fost zeci de ani un aliat regional al Turciei, până la criza Mavi Marmara, o flotilă umanitară care a încercat în 2010 să treacă de blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza. Atacul unui comando israelian asupra acestei flotile umanitare s-a soldat cu moartea a zece activişti turci.

După negocieri îndelungate, Israelul a prezentat oficial scuze Turciei şi a acceptat să despăgubească victimele cu suma totală de 20 de milioane de dolari. În schimb, Ankara a acceptat să renunţe la demersurile legale iniţiate pe plan internaţional.

Normalizarea relaţiilor între Ankara şi Tel Aviv în anul 2016 a fost însă urmată de criza din 2018. Totuşi, procesul de reconciliere între cele două capitale a continuat, iar în martie anul acesta preşedintele israelian Isaac Herzog a efectuat o vizită în Turcia.

În cele din urmă, Israelul şi Turcia au anunţat pe 17 august restabilirea completă a relaţiilor bilaterale şi revenirea ambasadorilor la Tel Aviv şi Ankara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb