DUPĂ AFIRMAŢIILE CRITICATE DE MASS-MEDIA PRIVIND CETĂŢENII FĂRĂ LOC DE MUNCĂ, Gabriel Biriş îşi cere scuze şi revine cu explicaţii

Politică / 4 ianuarie 2016

Gabriel Biriş îşi cere scuze şi revine cu explicaţii

Actualizare 14:40 Cornelia Negruţ (ALDE): "Gabriel Biriş vrea să îi falimenteze pe români"

Cornelia Negruţ, deputat ALDE şi membru în Comisia parlamentară pentru buget, finanţe şi bănci, consideră că poziţia Guvernului condus de către Dacian Cioloş, referitoare la obligativitatea plăţii CASS chiar şi de către persoanele fără niciun fel de venit, exprimată prin vocea lui Gabriel Biriş, secretar de stat din cadrul MF, este una inacceptabilă şi încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale românilor, garantate de Constituţie.

"Consider că nu trebuie să uităm că proaspătul secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, a fost în perioada 2009-2010 consilier al domnului Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice în primul guvern condus de Emil Boc, cunoscut de publicul larg drept «groparul» a peste 250.000 de firme româneşti în perioada 2009-2010, când a introdus impozitul forfetar. Observăm că Biriş îşi urmează fostul şef şi vrea acum să îi falimenteze pe români, după ce a anunţat că toate persoanele fără niciun venit vor fi obligate să plătească lunar contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS), reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie. Acesta a motivat că nimeni nu poate trăi în România timp de 6 luni fără să o sursă de venit, jignind de fapt mii de români care nu pot munci din motive obiective. Constatăm astfel cu stupoare că Guvernul Cioloş, prin vocea secretarului de stat Gabriel Biriş, îi suspectează de evaziune fiscală pe toţi românii care nu au o sursă de venit, fapt ce este nu numai revoltător, dar şi discriminator!", a subliniat Cornelia Negruţ.

"ALDE îl somează public pe premierul Dacian Cioloş să intervină în această problemă şi să lămurească public dacă cele trei milioane de români care nu au venituri vor fi condamnaţi să nu mai poată trăi de pe o zi pe alta", a concluzionat deputatul ALDE.

(S.A.)

-----------

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a făcut o declaraţie controversată într-un interviu acordat site-lui republica.ro, catalogând românii fără venituri drept "fantome" fiscale. Afirmaţiile lui Biriş au fost taxate de opinia publică, iar acesta revine cu explicaţii.

La scurt timp după apariţia interviului, Ministerul Finanţelor Publice a făcut câteva precizări. "Declaraţiile secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, au avut rolul de informare şi nicidecum o notă de ironie la adresa şomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal.

Subfinanţarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toţi românii, de aceea este nevoie ca plata contribuţiei să fie realizată de toţi beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele şase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuţie la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie".

Gabriel Biriş scrie pe pagina personală de Facebook:"Am vazut valul de comentarii ridicat de raspunsurile la cateva intrebari, in urma cu cateva zile. Sunt consternat de interpretarea data raspunsurilor mele si imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati de cele spuse de mine.

Simt nevoia sa fac cateva precizari:

- prevederea respectiva de la art. 180 nu a fost introdusa de acest guvern (nu, nu o sa vorbesc de greaua mostenire, ci de ce avem de facut pentru a ajunge odata la o normalitate);

- prevederea respectiva nu se refera la someri si nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Sa nu uitam, vorbim de plata contributiei de 5,5% la sanatate, plata in schimbul careia adultul primeste servicii medicale daca are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decat cei aprox. 40 de lei pe luna ce ar trebui platiti. Nu este vorba de un impozit aici, chiar daca contributia aceasta este in codul fiscal;

- am criticat calculul acestei contributii la un venit minim, considerand ca nu asa tb rezolvata problema. Am si fost unul dintre sustinatorii lg 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obtinute de unii concetateni. Am si atras atentia ca pastrarea prevederii va genera acelasi tip de probleme In viitor. Uite ca le avem. O sa mai avem si altele...

- pe de alta parte, cred ca intelegem cu totii ca sanatatea costa. Nu putem vorbi de servicii de sanatate decente fara medicamente, fara spitale si, mai nou, si fara medici si asistente, ca ne pleaca cu miile din tara in fiecare an (stiu, este si foarte multa risipa si hotie, dar de aceasta problema se ocupa acum altii). Cine plateste? Daca nu noi, atunci cine? Copiii nostri, pentru datoriile facute de noi azi?

- cred ca este de datoria noastra sa vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor si despre cum eliminam cauzele care genereaza problemele si nu doar despre redus efectele. A se vedea si sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci cand noi, "decretii" vom fi iesit la pensie sistemul se va prabusi in lipsa unor masuri serioase inca de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...).

- in plus, cred ca trebuie cu totii sa fim constienti cat de grav ne afecteaza evaziunea pe fiecare dintre noi".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. SISTEMUL DE PENSII ,trebuie bine definit DIN sistemul de pensii sa scoatem ajutoarele sociale si pensile special(ale magistratilor ,militarilor,,parlamentarilor, e.t.c. )Cei care au lucrat mai putin de 11 ani,(ca in FINLANDA ,NORVEGIA e.t.c,)sa nu mai primeasca pensii (sa primeasca ajutoare sociale)IN aceste conditii sistemul de pensii poate fi sustenabil.

    1. corect.

      Cine iar putea mobiliza pe parlamentari sa rezolve plata pensiilor paralamentarilor, politistilor, militarilor , judecatorilor si procurorilor la niveluri NESIMTITE, utilizand fondurile de pensii provenite din contributia parintilor/bunicilor nostri, care fara nici o vina au fost slugi (si contributori) o viata intreaga la regimul comunist. Mai concret, in aceasta perioada, toti trebuiau sa munceasca de luni pana sambata (de multe ori si duminica la muncile agricole -chiar daca era invatator/inginer sau alta ocupatie la oras) pe salariul si contributia la pensie, gandita si stabilita de catre regim.

      In aceste conditii s-au trezit acum cu pensii de mizerie, iar un politician/ales local care a ajuns timp de un mandat in parlament/pe post de primar sau un judecator/procuror/militar/pol itist ies la pensie cu indemnizatii /pensii nesimtite, desi in perioada comunista fondul de pensii s-a alimentat din contributiile sarmanilor nostri bunici/parinti. 

    un alt derbedeu care se crede specialist 'tehnocrat'

    spete:

    sotul lucreaza in ue,sotia creste copilul in ro, fara venituiri 

    -x e sofer pe tir,are domicilul fiscal in ro,dar 3-4 luni pe an vrea sa nu cucreze si sa stea cu fam. 

    etc sunt n cazuri de romani care nu au venituri continue si care vor trebuia sa se inregistreze in14 zile si sa plateasca 60 roni ...pe luna fara venituri 

    nu tpata lumea e bugetara cu contracte nedeterminate 

    fantomele vor plati din economiile facute deja si .,posibil fiscalizate, deci un individ care lucreaza 9luni pe an va plati la venirul realizat mai mult de 5,5 la suta la sanatate,platind si pt lunile in care e fantoma fiscala 

    se va naste o harababura si c.fiscal va fi modificat 

    prevederea nu ii lezeaza pe asistati ci pe cei cu contracte disxontinue si care lucra la negru

    si care muncesc 

    Dar faptul ca am plătit degeaba 25 de ani și nu m am putut opera la stat îmi da el banii înapoi, sau plătește el ptr. Cine nu are.?

    1. alea din sistemul de sănătate care nu degeaba-i falit?!

      sau de șpăgile criminale pe care le pretind „martirii” de doactări, fie că ai, fie că n-ai asigurare?

      alți bani mulși de la prostime pentru ce??? să fie de unde se fura, sau ce??? 

    Dl. biris are dreptate, romanii e fraieri. Evazionisti - da, dar nu fiindca se omite plata din ce nu castigam, ci pentru ca omitem sa concediem pe cei care nu tin cu poporul roman. Nu sunt 3 milioane de someri, mai adunati inca 3-4 milioane, pe cei care au terminat somajul platit si nu sunt angajati nicaieri fiindca nu sunt membri ai niciunui partid, ong si alte abcd ca sa poata capata un serviciu. Cine a adus tara aici are salarii bune, doarme bine. Si eu zic sa manance bine si sa doarma bine pe lumea asta, ca lumea ailalta are alte legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb