După Bucureşti, Alianţa a cîştigat şi Clujul

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie 2004

Democratul Emil Boc a reuşit o victorie răsunătoare în cel mai mare oraş al Transilvaniei, Cluj-Napoca, reuşind să îl învingă, în cel de-al doilea tur al alegerilor locale, pe candidatul PSD - fost ministru de interne, Ioan Rus. Victoria Alianţei la Cluj are o dublă semnificaţie.

În primul rînd, a fost cîştigată Capitala Ardealului, după o îndelungată "eră Funar". În al doilea rînd, Emil Boc a reuşit să reediteze succesul preşedintelui său de partid, Traian Băsescu, care l-a învins la Bucureşti pe ministrul de Externe, Mircea Geoană.

Strategia PSD de a arunca în luptă doi dintre cei mai "vizibili" miniştri ai săi s-a dovedit a fi păguboasă, iar nereuşita acestora a afectat puternic imaginea partidului. PSD a mizat prea mult pe înţelegerea cu UDMR de la nivelul Clujului, fapt care a determinat electoratul peremistului Gheorghe Funar, înfrînt în primul tur, să se ducă automat către Emil Boc.

Acesta a fost şi motivul pentru care Boc a reuşit să crească cu 20% faţă de primul tur, iar Ioan Rus a stagnat la aceeaşi cotă, de 44%.

La Bacău, se destramă afacerile clanului Sechelariu

O altă înfrîngere usturătoare a PSD a avut loc la Bacău, unde primarul PSD, Dumitru Sechelariu, a fost învins de un necunoscut - umanistul Romeo Stavarache. Bacăul, care părea moşia familiei Sechelariu, a fost cîştigat printr-o campanie decentă, de un om de afaceri modest. Văzîndu-se cu toate corăbiile inundate şi afacerile periclitate, Dumitru Sechelariu a şantajat partidul să îi asigure locul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, ameninţînd cu "scoaterea unor dosare de la fişet". Sechelariu speră ca, ocupînd preşedinţia consiliului, să poată controla în continuare fluxurile comerciale din judeţ. Însă, se pare că PSD nu este dispus să negocieze cu un învins şi i-a refuzat acest post. Mai mult, purtătorul de cuvînt al PSD, Titus Corlăţean, a pus pe seama emoţiilor declaraţiile ameninţătoare făcute de Dumitru Sechelariu.

Băsescu a obţinut patru primării din şase

Alianţa PNL-PD a reuşit să cîştige patru din cele cinci primării de sector, în urma alegerilor de duminică. Echipa lui Traian Băsescu şi-a adjudecat sectoarele 1, 3, 4 şi 6, devansîndu-i pe candidaţii PSD, care nu au reuşit să ia mai mult decît în primul tur. Doar la sectorul 2, Neculai Onţanu a reuşit să apere blazonul PSD, cîştigînd primăria cu 52,7% din voturi, în dauna democratei Anca Boagiu. Însă, la celelalte sectoare, candidaţii Alianţei au repurtat victorii zdrobitoare, la diferenţe de aproximativ 20%. Amintim că Primăria Sectorului 5 a fost cîştigată de Marian Vanghelie încă din primul tur.

În sectorul 1, candidatul Alianţei PNL-PD, Andrei Chiliman, a obţinut 58,23% din voturi, în timp ce candidatului PSD, Vasile Gherasim, i-au revenit 41,77%. La sectorul 3, cîştigător detaşat al mandatului de primar este democratul Liviu Negoiţă, care a înregistrat un procent de 66%, fiind urmat de Eugen Pleşca, primarul în funcţie, cu 33,99%. Şi liberalul Adrian Inimăroiu l-a învins uşor, cu 61,99% din sufragii, pe candidatul PSD, Vasile Mihalache. Acesta a obţinut doar 38,01%. La sectorul 6, Cristian Poteraş, candidatul Alianţei PNL-PD, a întrunit 59,8% din voturi, faţă de cele 40,2% obţinute de primarul Dan Darabont.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb