Surachate Hakparn, noul şef al imigraţiei din Thailanda a anunţat că ţara îşi va schimba tratamentul dur faţă de imigranţi după cazul adolescentei saudite care a solicitat azil, scrie The Guardian.
Surachate a declarat că refugiaţii nu vor mai fi întorşi acasă "involuntar".
Acest lucru ar reprezenta o schimbare majoră în politica Thailandei de a refuza să recunoască şi să adăpostească azilanţi, ei fiind de obicei returnaţi în ţările de origine. Thailanda nu a semnat convenţia ONU privind imigranţii.
Surachate a promis că de acum înainte, când vine vorba de azilanţi, Thailanda "va urma normele internaţionale".
Politicile dure privind imigraţia ale Thailandei au atras atenţia comunităţii internaţionale în ultima săptămână, în urma cazului adolescentei saudite Rahaf Mohammed, în vârstă de 18 ani. Ea a fugit din ţară temându-se că va fi ucisă de familia sa pentru că a renunţat la Islam. Tânăra a fost interceptată în aeroportul din Bangkok şi urma să fie deportată în Arabia Saudită de autorităţile thailandeze. Numai după ce Mohammed s-a baricadat într-o cameră de hotel din aeroport autorităţile thailandeze au făcut o excepţie şi au transferat cazul său către ONU. Ea a primit azil în Canada.
Surachate a subliniat însă că autorităţile thailandeze nu au cedat "presiunii" în cazul lui Mohammed.
Totuşi, contradicţiile din promisiunile lui Surachate de a reforma procesul de imigraţie din Thailanda au fost expuse în comentariile sale privind cazul lui Hakeem al-Araibi.
Al-Araibi, un refugiat din Bahrain care este rezident în Australia, a fost reţinut după ce a ajuns în Bangkok pentru o vacanţă în noiembrie şi urmează să fie deportat în Bahrain. El susţine că este în pericol de a fi torturat în ţara sa de origine.