DUPĂ CE A PREJUDICIAT BTT, FOSTUL PREŞEDINTE BTT VREA ACŢIUNI DEŢINUTE DE BTT Cumpărător cu averea sechestrată

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 22 august 2007

Liviu Vâclea a fost condamnat penal în prima instanţă pentru zecile de contracte de asociere în participaţiune, majoritatea cu activele BTT de pe litoral.

Liviu Vâclea a fost condamnat penal în prima instanţă pentru zecile de contracte de asociere în participaţiune, majoritatea cu activele BTT de pe litoral.

Liviu Vâclea, fostul preşedinte BTT, condamnat penal, în prima instanţă, pentru modul abuziv în care a administrat Biroul de Turism pentru Tineret, vrea să cumpere acum pachetul deţinut de BTT la compania "Dragon Medical Complex", controlată de SNTR şi omul de afaceri Ioan Niculae BTT a fixat un preţ de 2,3 milioane de euro pentru pachetul de 20% din "Dragon Medical Complex" BTT a primit acţiunile pentru un teren de 2,3 hectare în Băneasa, aportat în compania "Dragon Medical Complex" în anul 1991, teren care valorează astăzi peste 30 de milioane de euro Acţionarii BTT urmează să decidă peste o săptămână valorificarea acţiunilor de la "Dragon Medical Complex"

Cu averea sechestrată de Judecătoria Sectorului 1 pentru recuperarea prejudiciului adus companiei BTT, fostul preşedinte al societăţii, Liviu Vâclea, vrea să cumpere pachetul de 20% deţinut de BTT la societatea "Dragon Medical Complex", evaluat, în prezent, la 2,3 milioane de euro.

Actualul director general al BTT, Narciz Apas, ne-a confirmat faptul că pentru pachetul de acţiuni de la "Dragon Medical Complex", Biroul a primit patru oferte din care ultima, în luna iulie, de la fostul preşedinte Liviu Vâclea.

Acţionarii BTT au fost convocaţi pentru data de 27 august ca să decidă, printre altele, şi valorificarea acţiunilor deţinute la "Dragon Medical Complex", evaluate la aproximativ 2,3 milioane de euro.

Vâclea a fost o perioadă şi preşedintele societăţii "Dragon Medical Complex", controlată de omul de afaceri Ioan Niculae şi Societatea Naţională Tutunul Românesc (SNTR).

BTT a devenit asociat în afacerea Dragon în anul 1991, când a aportat Baza BTT situată în Băseasa - în suprafaţă de 2,34 de hectare.

SNTR a aportat la capitalul DMC un teren de 7,5 hectare aflat în vecinătatea celui al BTT (tot pe strada Gârlei), prin intermediul căreia Tutunul Românesc a devenit acţionarul majoritar al societăţii, în 2001.

Terenul aportat de SNTR a fost "vedeta" privatizării Societăţii Tutunul Românesc, în ianuarie 2004, când presa a constatat că terenul figura atât în patrimoniul SNTR, cât şi al DMC, iar numai valoarea lui era de douăzeci de ori mai mare decât preţul încasat de stat pentru acţiunile Societăţii Naţionale.

Din 2001 au apărut şi divergenţele între acţionarii DMC, iar BTT a forţat chiar dizolvarea societăţii "Dragon" ca să-şi poată recupera terenul.

Motivul invocat de BTT a fost că societatea DMC nu şi-a atins scopul pentru care a fost înfiinţată - construcţia unui complex medical care să se axeze atât pe medicina orientală, cât şi pe cea europeană.

După negocieri cu acţionarul majoritar, SNTR, acţionarii Dragon au votat, pe 18 decembrie 2003, retragerea BTT din societate, cu tot cu teren. Tot atunci a fost aprobată şi scoaterea terenului SNTR, ceea ce a crescut suspiciunile legate de privatizarea "Tutunului Românesc".

O zi mai târziu, pe 19 decembrie 2003, DMC şi BTT au încheiat procesul verbal de predare-primire a terenului din Băneasa.

Hotărârea AGA din 18 decembrie a fost atacată, însă, de doctorul Florian Brătilă, iniţitorul afacerii "Dragon Medical Complex", care a obţinut în instanţă, în 2005, anularea hotărârii AGA. Astfel, BTT a fost obligat să restituie Baza din Băneasa societăţii Dragon Medical Complex.

Doctorul Bratilă a depus şi el o ofertă pentru preluarea acţiunilor BTT la "Dragon Medical Complex" (alături de SNTR şi de firma Di Er Gamma), având ca şi Vâclea calitatea de acţionar în "Dragon Medical Complex".

Narciz Apas, directorul general al BTT, susţine că statutul societăţii DMC nu prevede un drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor societăţii pentru acţionarii Dragon. Ceea ce înseamnă că BTT poate oferi acţiunile sale spre vânzare oricărei firme sau persoane fizice interesate să le cumpere, fără să le ofere înainte acţionarilor societăţii.

"Urmează să aşteptăm hotărârea acţionarilor BTT pentru a vedea care va fi metoda prin care va fi valorificat acest pachet de acţiuni", încheie Narciz Apas.

Specialiştii imobiliari susţin că terenul din Băneasa valorează, în prezent, peste 30 de milioane de euro, ceea ce justifică interesul ridicat al acţionarilor Dragon pentru acţiunile BTT.

Supriza Vâclea

Prin sentinţa penală din octombrie 2006, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti l-a condamnat pe Liviu Vâclea la şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Principalul capăt de acuzare a fost acela că, în calitate de preşedinte al BTT, Liviu Vâclea a încheiat zeci de contracte de asocieri în participaţiune cu diverse firme, în anii 1999 şi 2000, angajând active importante al societăţii fără să aibă mandatul AGA. Prejudiciul BTT constatat de instanţă a fost de peste 2 miliarde de lei, la nivelul anului 2000. Dacă sentinţa penală a Judecătoriei va rămâne definitivă, după parcurgerea căilor de atac, atunci contractele lui Vâclea vor fi reziliate. În prezent, cauza se află în faza de apel la Tribunalul Bucureşti.

Judecătoria Bucureşti a mai decis şi punerea sub sechestru a averii lui Vâclea pentru a putea fi recuperat prejudiciul cauzat de acesta Biroului de Turism şi Tineret.

Vaclea este si cel care ajutat SNTR sa devina actionar majoritar la Dragon in dauna BTT, in 2001, acceptand majorarea de capital propusa de "Tutunul Romanesc".

Astăzi, Vâclea, în plin proces penal, ţinteşte cele mai valoroase acţiuni ale BTT...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb