DUPĂ CONSTRUIREA NOULUI POD DE LA SIGHETU MARMAŢIEI, Mircea Geoană doreşte punct de frontieră comun cu Ucraina

V.B.
Internaţional / 12 aprilie 2014

Senatorul PSD Mircea Geoană a vizitat astăzi, alături de ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer, punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei de pe graniţa cu Ucraina, precum şi podul peste Tisa, parlamentarul afirmând că, după reconstruirea podului, doreşte un punct comun de frontieră, similar celor din spaţiul Schengen, pentru ca trecătorii să nu fie controlaţi de două ori, informează surse din presă.

Mircea Geoană a declarat: "Guvernul României are deja finanţat acest proiect de pod pe patru benzi, model european, partea de drum, de colectare. Ce vreau să decidem împreună, şi să ridicăm la nivel de guverne, ministere de externe şi interne de ambele părţi, să facem în premieră pe graniţa României cu Ucraina un punct comun de trecere a frontierei (astfel încât lumea să nu mai aştepte să facem control) de calitate Schengen, făcut profesionist".

Senatorul social-democrat (Înaltul Reprezentant al Prim-Ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică) a mai solicitat echipelor care se ocupă de proiect să se sincronizeze, astfel încât să nu existe surprize.

"Noi vom decide când venim să punem prima etapă, dar aş vrea să facem proiectarea de ambele părţi în comun, să ne sincronizăm, pentru că şi noi de foarte multe ori am investit în diferite puncte de trecere a frontierei şi dincolo nu era nimic, şi de alte dăţi vecinii noştri au făcut şi nu era nimic de partea noastră. Aş vrea ca acest proiect să fie unul-pilot al modului cum vom lucra sistematic de acum încolo", a mai arătat Geoană.

Parlamentarul PSD a mai spus că, dincolo de dezvoltarea relaţiilor economice, construirea podului reprezintă un moment istoric în relaţiile româno-ucrainene: "Acest pod care uneşte o parte şi cealaltă a Maramureşului istoric din România şi Ucraina să reprezinte momentul unui nou început în relaţia dintre ţările noastre, un nou început în istoria Europeni şi pentru noi toţi, de la Nistru până la Tisa, cu toţii împreună în Europa. Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm provocărilor istoriei. Au fost perioade în istoria regiunii noastre când podurile peste Tisa, Siret sau Prut erau mai dese decât podurile peste Rin sau Main. Pe Prut, erau 22 de poduri care uneau cu ce era Basarabia în vremea respectivă".

Mircea Geoană s-a arătat convins de faptul că Parlamentele de la Kiev şi Bucureşti vor ratifica urgent acordul semnat, la Bruxelles, de miniştrii din ambele state, legat de micul trafic de frontieră.

Fostul ministru al Afacerilor Externe a explicat: "Un interes mai profund şi mai complicat pentru România este să vă vedem alături de noi în Uniunea Europeană. Nu există vreun interes mai profund, mai strategic, mai economic sau mai naţional al României decât să fiţi alături de noi. Este cel mai important vecin al nostru. Ucraina este o ţară-cheie pentru stabilitatea continentului nostru, iar semnarea în curând a acordului de asociere şi de liber schimb al Ucrainei, Moldovei şi Georgiei cu UE înseamnă că graniţa reală a Europei nu va mai fi între noi, ci cu sute de kilometri mai la est. Maramureşul de ambele părţi ale Tisei poate să devină o vastă zonă de liber schimb, dezvoltare, comerţ şi investiţii".

La întâlnire, au mai participat primari ai comunelor din apropierea frontierei, din ambele state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb