Acţiunile Apple au scăzut ieri cu până la 3% (n.r. până la închiderea ediţiei), după demisia directorului general Steve Jobs, care a transformat compania înfiinţată la 21 de ani dintr-un producător de PC-uri în cea mai mare companie de tehnologie la nivel mondial.
Titlurile Apple au coborât cu până la 3%, iar la 9:35 a.m., ora New York-ului, erau tranzacţionate în scădere cu 1,7%, la 369,75 dolari pe unitate.
"Preţul acţiunilor ia în calcul într-o mare măsură dezvoltarea pe termen lung, toată lumea se teme de ce se va întâmpla în viitor", a declarat Hussein Kanji, investitor şi consultant independent care a lucrat anterior la Accel Partners.
Apple este cea mai mare companie din componenţa indicelui Nas-daq 100 şi a doua din cadrul S&P 500, cu o capitalizare de aproape 350 miliarde de dolari.
• Steve Jobs va fi înlocuit de Tim Cook
Demisia surprinzătoare de miercuri noapte a lui Steve Jobs de la conducerea Apple a şters 52 miliarde dolari din valoarea indicelui Standard & Poor"s (S&P) 500 al bursei de la New York înainte de debutul şedinţei de ieri. Contractele futures pe indicele S&P 500 au scăzut cu 0,6% în tranzacţiile electronice pe S&P 500 după apariţia comunicatului privind demisia lui Jobs, potrivit Bloomberg.
Jobs (56 de ani), care a supravieţuit cancerului la pancreas şi unui transplant de ficat, conduce Apple de la 29 iulie 1997, perioadă în care acţiunile companiei au crescut cu 9.020%, iar capitalizarea bursieră a urcat de la 2,08 miliarde de dolari la 348,7 miliarde de dolari, pe locul al doilea în SUA după gigantul petrolier Exxon Mobil.
De altfel, Apple a depăşit pentru scurt timp în luna august Exxon Mobil, devenind temporar cea mai mare companie din lume.
Directorul operaţional executiv al Apple, Tim Cook, va prelua postul de director general, în timp ce Jobs va primi ocupa funcţia de preşedinte al companiei.
"Istoria Apple s-a identificat îndea-proape cu Steve Jobs. Când se implică, performanţele depăşesc toate aşteptările. Acţiunile vor stagna până când Tim Cook va putea convinge investitorii şi îşi va demonstra valoarea. Nu este sfârşitul pentru Apple, doar încheierea unui capitol", a comentat un analist american.
Sub îndrumarea lui Jobs, Apple a introdus electronice care au revoluţionat industria telefoanelor mobile şi conţinutul media digital şi au împrospătat sectorul computerelor şi laptop-urilor cu o alternativă la PC-ul Microsoft Windows.
Jobs a câştigat datorită atenţiei la detaliu, accentului pus pe uşurinţa în utilizare a produselor şi dorinţei aparente de a sfida aşteptările şi convenţiile industriei IT.
Cu competitori de talia Google, Microsoft sau IBM, Apple a reuşit să rămână independentă şi să domine anumite segmente de piaţă, devenind o emblemă a industriei tehnologiei şi unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume.
Ca personalitate, apropiaţii lui Cook spun că acesta contrastează într-o bună măsură caracterul exploziv al lui Jobs, fiind mai "cu picioarele pe pământ şi mai domol".
Cook a plecat acasă anul trecut cu un salariu de 800.000 de dolari, un bonus de 5 milioane de dolari şi opţiuni de cumpărare de acţiuni Apple la preţ preferenţial în valoare de 50 milioane de dolari.