DUPĂ DISPUTE ÎNTRE PNL ŞI PSD, Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată de plen

Politică / 15 decembrie 2015

Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată de plen

Actualizare 13:38 Cristiana Anghel (ALDE) despre absenţa liberalilor de la votul pentru pensiile parlamentarilor: "Este fariseism"

Senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) a catalogat drept fariseism absenţa parlamentarilor PNL, astăzi, de la votul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prin care se prevede că parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, transmit sursedin presă.

"Vreau să văd că niciunul de la PNL nu va face cerere pentru pensia respectivă. În perioada asta cât sunt senator nu am contract de muncă pentru că nu am cu cine îl face, dar plătesc pentru pensii. Dacă ai avut trei - patru - cinci mandate şi vrei să ieşi la pensie nu ai anii de vechime şi, când ieşi la pensie, ai pensia ciuntită din cauza vechimii. Este fariseism. Ei sunt probabil primii care vor depune cerere pentru a avea pensia respectivă suplimentară. (...) Uneori parlamentarii au dat dovadă că nu merită nici indemnizaţia respectivă, dar vorbim de parlamentarii vechi, care au fost nişte oameni extraordinari, de cultură, cu coloană vertebrală. La aceia se gândeşte cineva?", a declarat Cristiana Anghel, la Parlament.

Întrebată dacă va depune cerere la final de mandat, ea a spus: "Nu ştiu dacă voi depune cerere. Nu ştiu ce voi face până atunci. Nici dacă voi trăi până atunci".

(A.L.)

---------------

Senatorii şi deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar, informează Mediafax.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL, precizează sursa citată. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând, parţial, criticile aduse de Klaus Iohannis.

Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea.

În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce şi preşedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu Duvăz, a transmis că un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obţinut 287 de voturi "pentru" şi cinci abţineri şi un vot "împotrivă", liberalii anunţând că nu vor vota în plen, pentru a se "delimita" de acest proiect, transmite Mediafax.

În cele din urmă, legea a fost anunţată ca fiind aprobată în integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii, potrivit sursei citate.

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat după suspendare.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.

Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 - 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

Iniţial, Comisia de Statut a analizat cererea de reexaminare, fără a ţine cont de mare parte din recomandările şefului statului.

Comisia a stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul a rămas acelaşi ca cel iniţial, respectiv 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate consecutive până la 3 mandate. De asemenea, contrar recomandărilor preşedintelui, comisia a decis că vor beneficia de pensii şi cei condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate, informează Mediafax.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Oameni josnici,lipsiti de bunul simt...Poate ca acum in preajma de sarbatori cand pur si simplu si-au ignorat alegatorii....multi dintre ei neavand ce sa=si puna pe masa ...de sarbatori..le dorim sa fie "judecat" atunci cand o sa-si depuna cererea de primire a pensiei suplimentare. Stimati alegatori fac un apel la constiinta Dvs...sa avrti in vedere la alegeri sa nu cumva sa-i votati pe acest MITOCANI

    Daca-i dai nas lui Ivan, el se urca pe divan; mai mult, zice ca-i special si vrea privilegii.

    Astia nu-s normali. Trebuie azvirliti pe geam din Casa Poporului. Zau asa! 

    Dupa reducerea lor la 300 sint de acord cu pensia.

    Intre timp sa nu amestecam pe cei vechi si securisti ca fiind oameni de cultura.

    Rusine perversilor !!!!! Sa crape mai repede. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb