DUPĂ O APRECIERE UŞOARĂ, Euro scade, din cauza retrogradării Greciei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2011

Euro s-a depreciat ieri, pe piaţa externă, după ce, în prima parte a zilei, câştigase ceva din terenul pierdut vineri faţă de moneda americană. Redresarea care a urmat declinului puternic de la finele săptămânii trecute (generat de informaţia potrivit căreia Grecia ar putea părăsi zona euro), a avut la bază speculaţiile potrivit cărora criza datoriilor din regiune nu va împiedica Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile. Aprecierea iniţială a fost determinată şi de informaţia privind creşterea până la un nivel record a exporturilor Germaniei, în luna martie (+7,3% comparativ cu februarie, la 98,3 miliarde euro).

Însă, după apariţia anunţului potrivit căruia agenţia de evaluare "Standard & Poor"s" (S&P) a coborât cu două trepte ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi termen scurt ale Greciei, euro şi-a reluat deprecierea. S&P a redus calificativul privind datoria pe termen lung la "B", de la "BB-", iar pe cel privind datoria pe termen scurt la "C", de la "B". Ratingul Greciei a coborât din categoria nerecomandată pentru investiţii în cea care presupune riscuri foarte ridicate.

În condiţiile date, euro a avut un curs de 1,4273 dolari la ora 10.25, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,3% decât cel din ultima zi a săptămânii trecute. De menţionat că, la ora 07.31, la New York, cursul monedei unice urcase la 1,4391 dolari.

S&P a precizat că ambele ratinguri ale Greciei rămân sub supraveghere cu implicaţii negative, ceea ce înseamnă că este posibilă o nouă retrogradare. Potrivit analiştilor agenţiei, decizia reducerii calificativelor reflectă temerile privind posibilitatea extinderii maturităţilor pentru creditele acordate Greciei de Uniunea Europeană.

"În cadrul unei astfel de prelungiri, credem că guvernele creditoare din zona euro vor încerca să obţină un tratament comparabil din partea creditorilor comerciali, sub forma unei prelungiri similare a maturităţii obligaţiunilor şi creditelor lor", au precizat cei de la S&P.

< link >https://www.bursa.ro/international/grecia-a-lansat-o-ancheta-pe-marginea-articolului-privind-iesirea-din-zona-euro-125690&articol=125690.html< link2 >Grecia a lansat o anchetă pe marginea articolului privind ieşirea din zona euro< link3 >

Retrogradarea calificativului Greciei ar putea afecta ratingurile băncilor elene "National Bank of Greece", "EFG Eurobank", "Alpha Bank" şi "Piraeus Bank", care derulează operaţiuni şi în România, a avertizat "S&P".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb