DUPĂ PRELUAREA OLTCHIM, Petru Văduva va fi noul CEO al Chimcomplex

Ziarul BURSA #Companii / 22 februarie 2018

Petru Ion Văduva: "Mă bucur că am oportunitatea să mă alătur echipei care derulează unul din cele mai importante proiecte industriale din România".

Petru Ion Văduva: "Mă bucur că am oportunitatea să mă alătur echipei care derulează unul din cele mai importante proiecte industriale din România".

Peter Bombeld şi Ştefan Bucătaru vor intra în Consiliul de Administraţie

Petru Ion Văduva, fostul director general al Transgaz, va fi noul CEO al Chimcomplex Borzeşti, compania declarată câştigătoare în vederea achiziţionării pachetelor principale ale combinatului Oltchim, Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat de presă.

Chimcomplex a anunţat că îşi consolidează poziţiile de top manage­ment, pentru a pune bazele Companiei Române de Chimie, care va integra ambele platforme industriale - Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea.

Astfel, echipa de conducere a Chimcomplex va fi întregită cu Petru Ion Văduva, Peter Bombeld şi Ştefan Bucătaru.

Petru Ion Văduva a declarat: "Mă bucur că am oportunitatea să mă alătur echipei care derulează unul din cele mai importante proiecte indus­triale din România. Sunt convins că integrarea activelor Oltchim în Chimcomplex va crea o putere indus­trială în regiune care va asigura îndeplinirea unui important deziderat al statului român, prelucrarea cu valoare adăugată a resurselor naturale ale ţării".

Peter Bombeld şi Ştefan Bucătaru vor fi membri în Consiliul de Administraţie al Chimcomplex.

Bombeld a activat în Board-ul unor bănci importante precum BCR / Erste sau ING, dar şi în cadrul unor companii de prestigiu din Europa, precum Philips.

Ştefan Bucătaru are o experienţă semnificativă în coordonarea proiectelor de investiţii cu capital privat, restructurarea afacerilor şi managementul crizei, se arată în comunicatul citat, care adaugă: "Experienţa sectorială include fonduri de investiţii (Global Finance Internaţional), energie (Transelectrica, Centrala Nucleară de la Cernavodă), agribusiness (Agricover) producţie indus­trială (Teraplast SA, Lasselsberger Gmbh, Sanex SA)".

Pe 18 decembrie 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, compus din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, a informat Bursa de Valori Bucureşti cu privire la faptul că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de peste 70 milioane euro în următorii 3 ani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Patronul Chimcomplex din Borzesti este un personaj care a avut o ascensiune uluitoare in mediul de afaceri. Ferit de ochii indiscreti ai presei, Vuza a reusit in mai putin de zece ani sa ajunga unul dintre cei mai bogati romani, desi nu are inca nici macar patruzeci de ani. Afacerile sale ridica insa multe semne de intrebare, mai ales din cauza preluarilor spectaculoase a mai multe firme de la AVAS. Ca intotdeauna, afacerile cu statul s-au dovedit a fi cele mai profitabile pentru Vuza. Nu si pentru stat.

    Ascensiunea lui Vuza a inceput in anul 1999, sub umbrela Serviciilor Comerciale Romane (SCR), un grup de societati infiintate de omul de afaceri originar din Roman. Pana la acel moment, numele Stefan Vuza era necunoscut opiniei publice si mass mediei. Prima achizitie de marca pentru omul de afaceri stabilit in Cluj Napoca a fost firma buzoiana Contactoare SA Buzau, preluata de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Tot in acelasi an, Vuza a mai reusit o alta lovitura de piata. Achizitionarea de la acelasi FPS a societatii Sinterom din Cluj. De data aceasta, in schema nu a mai intrat SCR, copilul de suflet a lui Vuza, ci chiar Contactoare Buzau. Firma buzoiana corespundea la acel moment tuturor cerintelor de privatizare ale Fondului Proprietatii de Stat. Valoare tranzactiei a depasit cu putin doua milioane de dolari, o suma care ridica semne de intrebare. In anul 2001, Tehnofrig Cluj Napoca, o firma de traditie pentru industria romaneasca, a intrat si ea sub umbrela Vuza. Pentru aceasta achizitie, omul de afaceri nu s-a mai folosit de Contractoare Buzau, ci de o firma proaspat infiintata: A1 Impex SRL din Cluj Napoca. Interesant este faptul ca la aceasta noua firma, actionar unic este societatea Sinterom. Iar Sinterom are ca asociati, surpriza, sau nu, Contactoare SA Buzau, ca actionar majoritar si SIF Oltenia, ca actionar minoritar. Tavalugul achizitiilor a cuprins si firma Uzuc Ploiesti, care are la acest moment ca actionar majoritar societatea A1 Impex. Privatizarea s-a facut tot cu ajutorul statului, prin Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), iar pentru pachetul majoritar de actiuni, A1 Impex a platit aproximativ 350 000 de euro. 

    Chimcomplex, achizitionata la jumatate de pret 

    Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de catre SCR in anul 2003, pentru suma de aproximativ 25 de milioane de euro. Si in acest caz, toate datoriile combinatului au fost preluate de catre, ghiciti cine, stat. Prin AVAS. La acea vreme, capitalul social al firmei din Borzesti era de aproape 52 de milioane de euro, mai mare chiar si decat capitalul social al Rompetrolului. Tranzactia a fost efectuata, astfel, la un pret mult mai mic decat valoarea actiunilor de pe piata. In acest moment, actionariatul de la Chimcomplex este format din A2 Impex, majoritar, AVAS si SIF Moldova. A 2 Impex este o alta firma in spatele careia se afla Vuza, actionar oficial fiind Uzuc din Ploiesti. Conform datelor oferite de catre Ministerul Finantelro, Chimcomplex are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 1 205 220 RON. Si fiindca parca nu ar fi fost de ajuns ca datoriile fusesera deja preluate de catre stat in momentul privatizarii, acererea de compensare este in curs de solutionare”. 

    Statul cel darnic 

    Urmatoarea privatizare de succes pentru conturile lui Vuza si a societatilor controlate din umbra de acesta a fost firma pitesteana Novatex SA, societate din domeniul textilelor. In iunie 2004, Novatex a fost adjudecata la licitatie publica cu unic participant cu suma de 5.802.729,50 dolari. Asta in ciuda faptului ca activele firmei din Pitesti fusesera evaluate de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica la suma de aproape zece milioane de euro. Firma prin care s-a desfasurat tranzactia a fost Iasitex din Iasi, societate membra a SCR, si a carei actionar majoritar este A 2 Impex, iar minoritari AVAS si SIF. Un alt semn de intrebare apare in privinta actionariatului A2 Impex. Aici, Uzuc este unul din majoritari. Darnic ca intotdeauna, statul roman a preluat datoriile Novatex, care se ridicau la acea perioada, la aproximativ 15 milioane de dolari. Interesant este faptul ca, desi au fost oferite avantaje de catre stat, Novatex se afla in acest moment in administrarea unei firme de lichidator judiciar, conform datelor Registrului Comertului. Tot din aceste date rezulta ca Iasitex nu se mai afla printre actionari, ci SIF Moldova si Euro Romania Holdings SRL. La fel de interesant este faptul ca ultima firma nu figureaza cu actionariat in Registrul Comertului. SCR s-a implicat si in industria hartiei, prin achizitionarea fabricii Somes Dej, preluata de la o companie austriaca, intreaga afacere perfectandu-se la sediul AVAS. 

    Imperiul SCR 

    Prin metoda privatizarilor tip suveica, folosindu-se in actionariate de firmele pe care le-a achizitionat de la stat, Vuza a reusit intr-un timp record sa ajunga in topul celor mai bogati romani. Si niciuna din institutiile abilitate nu a fost interesata sa verifice macar, daca nu sa ancheteze, modul in care Vuza a reusit sa fie aprietenul” statului roman. Grupul de firme Serviciile Comerciale Romane reprezinta in acest moment un adevarat imperiu financiar cladit, dupa cum ati putut observa, mai ales cu ajutorul statului roman, prin privatizari ce ridica multe semne de intrebare, esalonari, reesalonari si stergeri ale datoriilor. Conform datelor de la Registrul Comertului, SCR are ca actionariat pe Stefan Vuza, Ioan Popa, Eduard Vuza, A1 Impex, Uzuc, Somes Dej, Nova Textile Bumbac si Iasitex. Vom reveni cu amanunte. Scris de Ionut Avram 

    1. Un pui de securist inconjurat doar d3e secutisti

    Nu ne-ati spus nimic despre asigurarea finantarii tranzactiei, cum stati?

    Asigurarea finantarii este o latura foarte importana a activitatii noastre; de aceaste problema se ocupa in mod special Presedintele Grupului SCR, Stefan Vuza, cu un grup de consilieri cu multa experienta in domeniul financiar. 

    Avem cristalizate doua abordari fezabile care ne permit sa asiguram finantarea. Trebuie spus din capul locului ca finatarea proiectului nu insemna doar plata pretului de 127 mil. Euro a activelor din contract; trebuie asigurate resurse financiare si pentru plata TVA-lui, pentru capitatul de lucru, pentru investitii, asa incat valoarea finala a proiectului este foarte mare. 

    Suntem increzatori pentru ca avem deja un capital important in scrisorile de garantie bancara depuse, iar Chimcomplex are resurse apreciabile proprii obtinute din actiunea de majorarea capitalului social si din activitatea curenta. 

    Care banca o sa dea bani domnilor pentru ca toate bancile din Romania astepta bani de la Oltchim. Deja prin vanzarea care va avea loc vor primi doar o mica parte si atunci o sa mai dea milioane ca vrea Vuza? 

    Este o cacealma toata mizeria cu cumpararea OLT!  

    1. Informaţii generale 

      Nr. unic (nr. format vechi) :6369/90/2017 

      Data inregistrarii29.12.2017 

      Data ultimei modificari:24.02.2018 

      Sectie :A II A CIVILA 

      Materie:Faliment 

      Obi ect:cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin.5 DOSARUL 887/90/2013 NU PERMITE ASOCIEREA 

      Stadiu procesual:Fond 

      Părţi 

      Nume Calitate parte 

      OMV PETROM SAContestator 

      OLTCHIM SADebitor 

      CONSORŢIUL ROMINSOLV SPRLLichidator 

      BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRLLichidator 

      AAAS BUCUREŞTIReprezentant legal 

      CEC BANK SAReprezentant legal 

      MFC COMMODITIES GMBHReprezentant legal 

      BANCA TRANSILVANIAReprezentant legal 

      ELECTRICA FURNIZARE SA - CU DOMICILIUL ALES LA MUŞAT & ASOCIAŢIIReprezentant legal 

      Şedinţe 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb