DUPĂ ŞAPTE LUNI DE NEGOCIERI CU SINDICATELE CEO acordă cota de 10 tone de cărbune fiecărui angajat

Ziarul BURSA #Companii / 22 august 2016

CEO acordă cota de 10 tone de cărbune fiecărui angajat

Toţi cei aproximativ 15.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO), inclusiv cei care urmează să fie concediaţi în luna septembrie, vor primi şi în acest an cota de cărbune, potrivit deciziei luate, vineri, de Comisia Mixtă Adminis-traţie-Sindicate a Complexului, după luni de negocieri.

Angajaţii CEO au posibilitatea să primească şi contravaloarea în bani a cărbunelui, potrivit Mediafax.

Astfel, fiecare angajat ca primi câte 10 tone de cărbune. 5.400 de salariaţi au solicitat produsul în natură, în timp ce ceilalţi doresc primirea contravalorii acestuia în bani.

Comisia Mixtă se va întruni din nou, miercuri, pentru a semna un act aditiţional, care va prevede acordarea cotei, dar şi pentru a stabili data la care depozitele de cărbune ale carierelor CEO vor elibera beneficiarilor cărbunele negociat.

De cele zece tone de lignit pot beneficia, separat, inclusiv ambii soţi, dacă respectivii sunt salariaţi ai CEO.

Sindicaliştii au cerut administraţiei ca şi cei care vor fi intra în preaviz, începând de luni, şi care vor fi concediaţi, din septembrie, să primească această cotă de cărbune, solicitarea fiind acceptată.

Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoiaca, a declarat: "Managerul interimar Ionel Ilie a propus în şedinţă ca această cotă de cărbune să se acorde diferenţiat beneficiarilor. Mai exact, cei cu salarii mari ar fi beneficiat doar de cinci tone de cărbune, în timp ce restul zece tone. Sindicaliştii nu au fost de acord spunând că s-ar face o discriminare între salariaţi. Discriminare ar fi fost, însă, şi dacă cei 700 de disponibilizaţi ar fi fost «tăiaţi» de la cotă, aşa cum se discutase anterior acestei şedinţe".

Nicolae Bădiţa, un alt sindicalist, de la UMC Lupoaia, a fost unul dintre cei care au strigat "discriminare", vineri, în Comisia Mixtă, liderul solicitând acordarea cotei în mod egal pentru toţi angajaţii CEO.

Grigorie Sperlea, pensionabil la una dintre carierele din Motru, se află printre cei care vor beneficia de ultima cotă de cărbune, înainte de concedierile colective. Acesta susţine că foloseşte produsul pentru încălzire, la gospodăria sa din Corcova.

"Am muncit, peste trei decenii în minerit. Sunt lăcătuş mecanic şi voi fi, acum, disponibilizat deoarece mai am puţin până la pensie. Am solicitat şi în scris acordarea cotei de cărbune în natură, dar aveam mici speranţe că noi, cei disponibilizaţi colectiv, vom şi beneficia de acestă facilitate. Am auzit de la liderul meu de sindicat că administraţia ne dă şi nouă cărbunele şi sunt foarte fericit. În acestă iarnă, nu îmi mai fac probleme cu încălzirea", a declarat, minerul în vârstă de aproape 60 de ani.

Cei aproape 10.000 de angajaţi ai CEO, care nu vor cărbunele în natură, vor primi la salariul, de luna viitoa-re, mai mare cu aproape 500 de lei.

Restul angajaţilor va intra în posesia cărbunelui de la depozitele stabilite de Comisia Mixtă. Administraţia a anunţat că depozitele au cărbune suficient pentru a le acorda lignitul salariaţilor din Gorj şi Dolj.

Ministrul Economiei Costin Borc a declarat, săptămâna trecută, la Târgu Jiu, că întreprinderile de stat trebuie restructurate în aşa fel încât să funcţioneze ca "nişte maşini performante", iar, în replică, liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Manu Tomescu, a spus că restructurarea ar trebui să înceapă "de la cei care conduc ţara".

Vizita lui Costin Borc la Târgu Jiu a avut loc în contextul în care problemele financiare ale CE Oltenia s-au adâncit.

Compania a avut în primul semes-tru al anului pierderi de 138,2 milioane lei (circa 31 milioane euro), de la un profit net de 13,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Compania a raportat după primele şase luni o cifra de afaceri de 1,023 miliarde lei, cu 17% mai mică faţă de cea realizată în perioada similară a anului trecut, de 1,232 miliarde lei.

În aprilie, planul de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia prevedea disponibilizarea a 5.000 de angajaţi până în anul 2020, prin schema de plecări voluntare şi pensionare, conform unor surse citate atunci de presă.

Bankwatch şi Greenpeace îi cer viceprim-ministrului Costin Borc să respingă solicitările CEO privind exproprierile

Bankwatch şi Greenpeace îi cer viceprim-ministrului Costin Borc să res-pingă solicitările primite din partea Complexului Energetic Oltenia pentru facilitarea, prin Hotărâre de Guvern, a exproprierilor necesare extinderii carierelor Roşia şi Jilţ Sud, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizaţii de mediu.

"Viceprim-ministrul Costin Borc a vizitat la începutul săptămânii judeţul Gorj, unde directorii Complexul Energetic Oltenia (CEO) i-au solicitat adoptarea de hotărâri de guvern pentru exproprieri în vederea extinderii carierelor Roşia şi Jilţ Sud. Prin aces-te acte, compania nu ar mai fi nevoită să negocieze cu localnicii, fiecare primind o sumă fixă prestabilită, şi nici să suporte exproprierile - banii urmând să fie alocaţi de la bugetul de stat. Bankwatch şi Greenpeace i-au trimis astăzi o scrisoare viceprim-ministrului Costin Borc în care i-au cerut să respingă solicitările primite din partea CEO pentru facilitarea exproprierilor prin hotârare de guvern, cele două organizaţii de mediu considerându-le abuzive", se arată în document, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, CEO intenţionează să extindă 10 mine din judeţul Gorj, multe dintre aceste proiecte fiind blocate deoarece compania consideră exagerate despăgubirile solicitate de proprietari pentru a-şi reface gos-podăriile.

"În decembrie 2015, actualul Guvern a emis o primă asemenea hotărâ-re, HG 960/09.12.2015, ce permite companiei beneficiare să exproprieze locuitorii satului Runcurel fără un proces just de negociere, dar cu bani de la bugetul de stat. Discuţia despre noi acte ale Guvernului ignoră faptul că HG 960/09.12.2015, Hotărârea adoptată pentru cariera Jilţ Nord la sfârşitul anului trecut, a atras un proces din partea localnicilor din Runcurel, care primesc doar 1 euro pe metru pătrat pentru terenurile lor. HG 960/2015 nu prevede bani şi pentru construcţiile din gospodărie sau pentru culturi, ci doar pentru terenul de sub acestea, iar banii astfel alocaţi vor fi plătiţi de la bugetul de stat, nu din cel al companiei beneficiare", menţionează sursa citată.

Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România, sus-ţine că anularea prin Hotărâre de Guvern a procesului echitabil de negociere, "pentru falsul motiv că localnicii au pretenţii exagerate, este un paravan pentru oferirea de ajutor de stat unei companii, din banii contribuabililor".

"Presiunile companiei asupra guvernului în aceasta direcţie sunt tot mai mari, în detrimentul localni-cilor şi al tuturor românilor", a spus Mustaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb