Ebola: Liderii G20 s-au angajat să elimine epidemia

V.B.
Internaţional / 15 noiembrie 2014

Actualizare 18:06 R.D. Congo: Autorităţile anunţă încheierea epidemiei de Ebola

Autorităţile de la Kinshasa au anunţat astăzi sfârşitul epidemiei de Ebola declarate la finele lunii august într-o zonă izolată din Republica Democrată Congo şi a provocat 49 de morţi (cifre oficiale), transmite AFP.

Ministrul sănătăţii congolez, Félix Kabange Numbi, a mai spus că ţara sa tocmai a terminat formarea unui prim grup de 180 de persoane specializate în lupta contra bolii, "gata să intervină în Guineea, Sierra Leone, Liberia sau Mali".

Totuşi, în RD Congo, "încheierea epidemiei nu înseamnă că pericolul a trecut complet", statul african fiind, la fel precum celelalte ale lumii, "sub ameninţarea cazurilor de import al maladiei care a lovit Africa de Vest", a adăugat Numbi.

Anunţul privind sfârşitul epidemiei a fost făcut la 42 de zile după consemnarea ultimului caz şi la mai puţin de 3 luni după ce autorităţile din Kinshasa au recunoscut existenţa maladiei. Durata de incubare a virusului Ebola este de 21 de zile.

AFP menţionează că epidemia de Ebola din RD Congo este una distinctă de cea din Africa de Vest. În RD Congo, maladia a afectat o regiune izolată dintr-o provincie situată în pădurea ecuatorială, în districtul Boende.

---

Actualizare 12:48 Franţa extinde controalele din aeroporturi la pasagerii care vin din Mali

Franţa a hotărât astăzi să-şi extindă dispozitivul de control la pasagerii zborurilor dinspre Bamako, capitala Mali, ultima ţară din Africa de Vest afectată de Ebola, a anunţat Ministerul francez al Sănătăţii, citat de AFP.

"În lupta împotriva virusului Ebola şi din cauza evoluţiei situaţiei epidemiologice, dispozitivul de control şi monitorizare a pasagerilor va fi extins la zborurile provenind din Bamako, începând cu sâmbătă, 15 noiembrie 2014", a anunţat instituţia într-un comunicat.

Decizia a fost luată în condiţiile în care, ieri, Mali a anunţat că pe teritoriul au murit trei persoane contaminate de Ebola, dintre cele patru depistate în urma testelor. Aceste patru cazuri sunt independente de primul caz din statul vest-african, cel al unei fetiţe de 2 ani care călătorise cu autobuzul din sudul Guineii şi murise pe 24 octombrie la Kayes, în vestul Mali.

Azi, secretarul de stat francez pentru Dezvoltare, Annick Girardin (aflat în vizită oficială în Guineea), a decis să se deplaseze urgent în Mali, exprimându-şi îngrijorarea legată de situaţie.

Încă din 18 octombrie, Franţa îi controlează pe pasagerii zborului zilnic direct al Air France de la Conakry (Guineea), la sosirea lor pe Aeroportul Internaţional Charles de Gaulle. La 24 octombrie, Franţa a extins controalele în porturile unde acostează nave ce sosesc din ţările afectate de Ebola şi care au plecat din respectivele state de maximum trei săptămâni.

---

Liderii celor mai bogate 20 de ţări de pe planetă au promis astăzi să facă tot posibilul ca să eradicheze epidemia de Ebola (care a făcut deja peste 5.000 de morţi în Africa de Vest), angajamentul fiind luat la summitul G20 din Australia, transmite AFP.

"Membrii G20 se angajează să facă tot ce va fi necesar pentru a eradica epidemia şi a compensa consecinţele sale economice şi umanitare pe termen mediu", informează un comunicat al G20 publicat la finele primei sesiuni de dezbateri a summitului, care durează până mâine.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb