Găzduirea, la Bucureşti, Centrului European de Competenţe în materie de Securitate Cibernetică, prima agenţie UE cu sediul în România, este un succes de ţară, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, ieri, cu prilejul inaugurării sediului acestei instituţii europene, într-un imobil din cadrul Universităţii Politehnica.
"De astăzi, Centrul de competenţe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajaţi ai acestuia să lucreze la Bucureşti, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive. În curând, tot aici, va fi găzduit şi sediul permanent al Centrului. Este doar o chestiune de timp până când vor fi finalizate toate lucrările şi atunci centrul va putea să funcţioneze în deplinătatea sa. De aceea s-a ales sintagma de funcţionare temporară, pentru că doar anumite elemente ale centrului vor funcţiona, începând de astăzi, în acest sediu. (...) Lansarea activităţii sale la Bucureşti este semnalul clar că Uniunea Europeană este prezentă instituţional în România, reconfirmând, la 16 ani de la aderare, maturitatea ţării noastre în calitate de stat membru, precum şi contribuţia directă şi relevantă pe care ţara noastră o aduce la consolidarea construcţiei europene. În plus, prezenţa la Bucureşti a Centrului de competenţe este un mesaj clar că Uniunea Europeană vine către cetăţenii săi, indiferent de cât de aproape sau de departe se află statul membru, din perspectivă geografică, de Bruxelles. Valoarea adăugată a politicilor Uniunii o resimţim cel mai bine prin expunerea directă a cetăţenilor la activitatea instituţiilor şi organismelor sale. (...) Activitatea Centrului survine şi pe fondul multiplicării atacurilor de natură hibridă, a provocărilor din perspectiva securităţii cibernetice la adresa Europei care s-au accelerat progresiv, crescând semnificativ de la finele anului 2021 şi în anul 2022, nu doar în ceea ce priveşte numărul, ci şi complexitatea şi nivelul lor de pregătire. Să nu uităm, în context, nici războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei în Ucraina care a definit o nouă etapă în termeni de riscuri majore, rol şi impact al războiului cibernetic în cadrul crizelor. Tocmai de aceea, prezenţa în această parte a Europei a unei componente esenţiale pentru consolidarea rezilienţei cibernetice a Uniunii reconfirmă atenţia acordată eforturilor noastre comune de a proteja economia, cetăţenii şi instituţiile publice", a declarat Nicolae Ciucă.
Şeful Guvernului a precizat că prin intermediul Centrului deschis la Bucureşti vor fi accelerate investiţiile în cercetare, tehnologie şi dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică.
Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice va asigura funcţionarea scutului de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe, a declarat Roberto Viola, directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene.
"Riscul este ca adversarii democraţiei să atace fundamentele democraţiei şi modul de viaţă al cetăţenilor şi al Europei. De aceea, un obiectiv prioritar al Europei este să rămână puternică în acest domeniu al securităţii cibernetice. Putem fi puternici numai acţionând împreună. (...) Atacatorii întotdeauna caută veriga cea mai slabă. Întotdeauna încercăm să identificăm punctele slabe. (...) Nu se poate spune că o anumită parte a Europei poate fi mai bine protejată faţă de cealaltă, o parte ar fi mai importantă decât cealaltă. Întregul teritoriul european trebuie apărat în aceeaşi măsură, cu aceeaşi intensitate. (...) Centrul are o sarcină deosebit de importantă, de a întări competenţele în domeniul securităţii cibernetice la nivelul întregii Europe şi, de asemenea, să devină pe deplin operaţional", a afirmat Roberto Viola.
Oficialul european a arătat că agresiunea declanşată de Federaţia Rusă în Ucraina a ridicat atât probleme de securitate generală, cât şi de securitate cibernetică în particular.
"Sentimentul de instabilitate cu care ne confruntăm pune problema gradului de adecvare şi de pregătire în faţa acestor provocări la nivelul securităţii. De aceea, în aceste condiţii, propunerea Comisiei a fost de creare a unei reţele de cooperare între centre, care să furnizeze un scut de securitate, care să asigure monitorizarea continuă a mediului, pentru a identifica acele puncte slabe astfel încât să putem, în orice moment, să identificăm şi să combatem un atac, dacă acesta are loc, pentru a ne apăra activele şi cetăţenii. Centrul European va ghida această evoluţie. E vorba de un efort care va presupune fonduri de miliarde de euro. Centrul va avea responsabilitatea de a achiziţiona, de a face să funcţioneze aceste centre operaţionale individuale şi să asigure funcţionarea în reţea", a spus directorul general al DG Connect.
El a menţionat că instituţia europeană de la Bucureşti presupune existenţa unor echipe de intervenţie tehnică rapidă. "Centrul va asigura funcţionarea acestui scut de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe şi nu se ridică numai problema existenţei unor centre operaţionale, ci şi existenţa unor echipe de intervenţie tehnică rapidă, care să poată să intervină oriunde pe teritoriul Europei, să poată să detecteze şi să protejeze pe parcursul unui atac cibernetic, să-l analizeze şi apoi să îmbunătăţească, pe baza concluziilor, sistemele noastre, să înţeleagă ce s-a făcut, unde s-a procedat greşit şi cum se pot îmbunătăţi lucrurile pentru viitor. Crearea acestei echipe de experţi capabili să reacţioneze rapid va constitui partea misiunii centrului, lucrând cu experţi de pe întreg teritoriul Europei. (...) Acest campus va deveni un punct de referinţă pentru securitate cibernetică nu numai la nivel european, ci şi la nivel mondial, deoarece Europa este un pilon de stabilitate la nivel mondial şi din perspectiva securităţii cibernetice", a subliniat Roberto Viola, directorul general al DG Connect.
La rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre - ECCC) va duce la crearea unui ecosistem de inovare împreună cu mediul academic, cu start-up-uri româneşti în securitate cibernetică şi cu toate instituţiile publice care se ocupă de securitate cibernetică.
"Efortul este complet complementar cu ceea ce Guvernul României s-a străduit să facă pe parcursul ultimului an, un an şi ceva. Vorbim de Legea securităţii şi apărării cibernetice, vorbim de legea cloudului şi cadrul pentru această investiţie strategică a statului român, vorbim de demersuri noi în domeniul inteligenţei artificiale. Toate se încheagă şi vor fi complementare cu acest centru", a declarat Sebastian Burduja.
Potrivit rectorului Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, deschiderea centrului reprezintă pentru instituţia de învăţământ superior un moment foarte important şi o provocare. "Pentru universitatea noastră a avea o agenţie europeană, prima agenţie europeană în România alături de noi, este o provocare. A aduce aici în mijlocul cercetării româneşti de cel mai înalt nivel, inclusiv în zona de cyber, într-un centru european construit din bani europeni acum mulţi ani şi care are valenţe de cercetare de cel mai înalt nivel, este o bucurie. (...) Suntem în mijlocul unui campus dedicat cercetării, un campus care transformă şi inovează pas cu pas şi suntem convinşi că acest centru adus în mijlocul acestui campus, acestui efort comun care găzduieşte 30.000 de studenţi şi 3.000 de angajaţi ai universităţii va concentra eforturile din întreaga lume universitară românească în sprijinul agenţiei europene", a spus Mihnea Costoiu.
ECCC este responsabil cu gestionarea fondurilor pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021 - 2027), în special cu adoptarea programelor de lucru în materie de securitate cibernetică, precum şi cu gestionarea proiectelor cibernetice din cadrul programelor "Europa digitală" şi "Orizont Europa". Totodată, va gestiona proiecte privind centrele de operaţiuni pentru securitate în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european şi va colabora cu o reţea de centre naţionale de coordonare în scopul creării unui ecosistem pentru inovare şi competitivitate în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.