Economia a ieşit din recesiune, dar nu şi populaţia

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2011

Economia a ieşit din recesiune, dar nu şi populaţia

Daniel Dăianu: Oamenii vor simţi efectele generale ale creşterii economice în 2012

Laurian Lungu: Salariul real ar putea să-şi diminueze scăderea în următorii doi ani

Ţara noastră a ieşit tehnic din recesiune. Economia a cres­cut cu 0,6% în primul trimes­tru din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2010, potrivit datelor anunţate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.

Totuşi, efectele vor fi simţite de populaţie în următorii doi ani, sunt de părere analiştii. Aceştia consideră că încă mai sunt multe necunoscute până la accelerarea creşterii economice, iar 2012, fiind an electoral, ar putea periclita creşterea din următorii ani.

În schimb, premierul Emil Boc a declarat, vineri, că oamenii vor simţi efectele ieşirii din recesiune, posibil spre finalul acestui an sau anul viitor.

Domnia sa a precizat: "Ieşirea din recesiune reprezintă o dovadă că măsurile dureroase şi nepopulare pe care le-am luat au fost necesare. Creşterea economică nu va fi posibilă dacă nu apăsăm pedala de accelerare a reformei. Nu trebuie să cădem în patima populismului".

Premierul a precizat că trebuie continuate investiţiile, crearea de noi locuri de muncă, trebuie atrase cât mai multe fonduri europene şi trebuie stimulate proiectele în parteneriat public-privat.

Daniel Dăianu, profesor de economie, ne-a declarat că efectele revenirii economiei nu au cum să se simtă în buzunarelor oamenilor anul acesta.

Domnia sa ne-a explicat că sunt încă multe necunoscute, privind reluarea creşterii economice.

În primul rând, în perioada următoare, vor creşte tarifele la energia termică, ceea ce se va vedea în inflaţie, care ar putea ajunge la 6%.

"Nu trebuie să uităm că Banca Naţională a României a anunţat că nu a luat în calcul creşterea tarifelor la energia termică în elaborarea prognozei", potrivit domniei sale.

În al doilea rând, ar putea exista disponibilizări în companiile de stat, care vor afecta veniturile bugetarilor, aşa încât, oamenii vor simţi efectele generale ale creşterii economice de abia anul viitor, este de părere Daniel Dăianu. Domnia sa ne-a declarat că 2012 este un an electoral, iar pârghiile care ar putea fi folosite de politicieni ar putea periclita creşterea în anii următori.

În schimb, Florian Libocor, economistul şef de la BRD, ne-a declarat că semnele revenirii economiei se vor simţi încă din acest an, însă doar în termeni modici şi, oricum, neuniform.

"Pe de altă parte, dacă reformele vor continua, revenirea economiei ar putea fi simţită mai devreme de 2-3 ani la nivelul populaţiei", potrivit lui Florian Libocor.

Daniel Dăianu ne-a precizat că dacă nu avem grijă cu deficitul bugetar, atunci am putea să avem probleme cu reintrarea pe pieţele financiare.

Domnia sa este de părere că exporturile, privite ca o componentă a cererii agregate, au ridicat economia, pentru că au crescut mai mult decât importurile.

De aceeaşi părere este şi Florian Libocor, care ne-a declarat: "Cred că industria a avut contribuţia majoritară la formarea valorii adăugate brute. Exporturile au menţinut ştacheta sus, iar consumul individual îşi revine mai repede". În opinia sa, semnalul transmis este unul singur: încredere.

"România poate mai mult. Cu încredere şi cumpătare, revenirea economică ar putea avea loc mai repede şi mai sănătos", potrivit lui Florian Libocor.

Daniel Dăianu este de părere că o absorbţie substanţială a fondurilor europene ar putea ajuta economia. Cât despre consum, domnia sa ne-a precizat că acesta lâncezeşte, pentru că veniturile populaţiei sunt încă mici.

În opinia lui Florian Libocor, vectorii principali care vor accelera creşterea economică vor fi, probabil, industria, exportul, investiţiile şi revenirea consumului. Domnia sa ne-a declarat: "Ordinea este aleatoare. O importanţă mare o are investiţia în infrastructura care atrage după sine dezvoltare şi creştere. Fără infrastructură putem susţine că avem capacitate, dar nu putem demonstra că ştim să o folosim".

În plus, economistul şef de la BRD consideră că ar fi foarte bine dacă am putea sa accelerăm absorbţia fondurilor europene şi să generăm export.

Florian Libocor ne-a declarat: "Ar fi foarte bine dacă am putea să consumăm cu chibzuinţă şi să economisim. Ar fi foarte bine dacă am avea mai multă încredere în Româ­nia. O merită".

Baltazar: Guvernul trebuie să continue disciplina bugetară

Bogdan Baltazar, analist economic, ne-a declarat că efectele revenirii economiei se vor simţi în buzunarele oamenilor într-un an şi jumătate, chiar doi ani, cu condiţia ca Guvernul să continue restructurarea aparatului bugetar şi micşorarea deficitului bugetar.

Domnia sa ne-a precizat: "Este esenţial ca Guvernul să continue mult mai intens disciplina bugetară. Una dintre priorităţi este reorganizarea companiilor de stat care creează arierate mari".

Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, ne-a declarat că, dacă ne uităm la evoluţia salariului real, care scade în continuare, va mai dura până când când oamenii vor simţi efectele revenirii economice.

"Salariul real ar putea, în următorii doi ani, să-şi diminueze scăderea", potrivit domniei sale.

Laurian Lungu este de părere că relansarea consumului este cheia accelerării creşterii economiei.

"Este necesară o creştere internă ca să avem creştere economică", ne-a precizat domnia sa. Laurian Lungu a adăugat că nu poate fi vorba să mai revenim la nivelul consumului din perioada 2006-2007.

CE: Creştere de 3,7%, în 2012, susţinută de consum

Economia va creşte cu 1,5% anul acesta, notează Comisia Europeană în prognoza economică de primăvară a Uniunii Europene.

Estimarea este în linie cu cea prog­nozată de Guvern şi de Fondul Monetar Internaţional.

Pentru anul viitor, Comisia Europeană prognozează o creştere economică de 3,7%, susţinută de cererea internă de consum, după creşteri de salarii în mediul privat. Prognoza pentru 2012 este în scădere, după ce în raportul din toamna anului trecut, Comisia Europeană anticipa o creştere a produsului intern brut de 3,8%.

Creşterile de productivitate din ultimii ani în sectorul privat, doar parţial atribuibile reducerii numărului de angajaţi, ar putea să conducă la salarii mai mari şi, odată cu avansul cererii de consum, la noi oportunităţi de angajare, se arată în raportul Comisiei Europene.

Consumul guvernamental va urca uşor, dar va fi limitat de continuarea consolidării fiscale.

Pe lângă consumul privat, investiţiile vor fi şi anul următor unul dintre principalii factori de creştere, în contextul continuării modernizării infrastructurii ţării şi a adaptării companiilor la cererea internă şi externă.

Ponta: Ieşirea din recesiune, doar o ştire pentru Convenţia PDL

Anunţul INS privind ieşirea economiei din recesiune este doar o ştire pentru Convenţia Naţională a PDL, a declarat Victor Ponta, preşedintele PSD, citat de Mediafax.

Domnia sa a precizat: "Nu le poţi spune pensionarilor, angajaţilor, celor din sectorul bugetar, firmelor, că România a ieşit din recesiune. Ei nu au ieşit din recesiune. Şi nici nu vor ieşi, fără o combatere drastică a corupţiei din administraţia publică, fără miniştri şi funcţionari profesionişti şi competenţi, care să ştie să atragă fonduri europene. În aceste condiţii, este doar o ştire fără conţinut şi fără urmări pentru cetăţean. Este încă o minciună, aşa cum a fost anunţul lui Băsescu din 2008, că România nu va intra în criză, cum au fost cele din 2009 şi 2010, că România este pe drumul cel bun".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb