Economia europeană ar putea să se "dezlipească" de la redresarea mondială, în condiţiile în care guvernele din sudul regiunii luptă să reducă deficitele bugetare, iar consumatorii din nord îşi reduc cheltuielile, potrivit Bloomberg.
Agenţia arată că, după ce zona euro aproape a stagnat în ultimul trimestru din 2009, datele statistice publicate săptămâna trecută indică o slăbire a economiei regiunii în 2010. Astfel, încrederea consumatorilor şi a companiilor s-a redus în mod neaşteptat, cheltuielile consumatorilor francezi s-au diminuat, iar creditele bancare pentru sectorul privat au scăzut pentru a cincea lună consecutiv.
Julian Callow, economist şef pentru Europa la "Barclays Capital" din Londra, a declarat: "Europa a rămas în urmă şi am putut observa în continuare cifre mai bune pentru Asia şi, acum, pentru Statele Unite".
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că redresarea zonei euro ar putea fi în impas până în ultimul trimestru al anului curent şi şi-a menţinut estimarea pentru o expansiune de numai 0,7% în 2010. Banca americană "Citigroup" Inc. şi-a modificat în sens negativ estimarea privind creşterea economiei europene în 2010 (+1,1%).
În condiţiile în care estimările de creştere sunt reduse de unele bănci de investiţii, economiştii preconizează că majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) va fi una înceată.
Dacă, la începutul anului, "Bank of America Merrill Lynch" anticipa că BCE îşi va majora dobânda de la 1% (nivelul minim record) în trimestrul întâi, poate chiar doi al anului curent, la 2% către finele anului, acum specialiştii instituţiei nu mai anticipează nicio majorare până în decembrie.
Guvernatorii BCE se vor reuni la Frankfurt, la data de 4 martie, când vor stabili dacă menţin sau nu dobânda de referinţă.
Moneda unică europeană (euro) s-a depreciat cu aproape 6% faţă de dolar, anul acesta, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Statele Unite se vor redresa mai rapid decât Europa, dar şi din cauza temerilor legate de situaţia financiară a Greciei. În opinia analiştilor, declinul ar putea continua, iar pentru euro va fi mult mai greu să revină la un curs de 1,37 dolari, decât să scadă la 1,30 dolari. În prezent, cursul euro este de peste 1,36 dolari.