Economia Germaniei - în cel mai mare declin din ultimii 22 de ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2009

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut în ultimele trei luni din 2008, pentru al treilea trimestru consecutiv, în contextul în care criza financiară a afectat cererea de exporturi, iar companiile şi-au redus investiţiile. Declinul a fost de 2,1% faţă de trimestrul al treilea, când Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a scăzut cu 0,5%, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiului Federal de Statistică. Scăderea din perioada octombrie - decembrie 2008 este cea mai mare din ultimii 22 de ani. Analiştii estimau, pentru ultimul trimestru din 2008, o scădere cu 1,8% a economiei germane.

Companiile din această ţară îşi reduc producţia şi personalul, ca urmare a încetinirii creşterii economice, respectiv a scăderii cererii de exporturi. Fondul Monetar Internaţional anticipează că cea mai mare economie europeană va scădea cu 2,5% în 2009, ceea ce ar reprezenta cea mai slabă evoluţie anuală de după Al Doilea Război Mondial.

Austria, prima scădere a PIB din ultimii opt ani

Economia Austriei a scăzut în trimestrul al patrulea din 2008, pentru prima oară în ultimii opt ani, din cauza declinului exportului şi construcţiilor, anunţă Institutul de Cercetare Economică din Viena - Wifo.

Potrivit acestuia, PIB-ul Austriei a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru din 2008, faţă de trimestrul precedent, când a stagnat.

Economia zonei euro a întregistrat, în ultimele trei luni din 2008, cel mai mare declin din ultimii 13 ani, situaţie care va genera presiuni asupra Băncii Centrale Europene, în vederea reducerii dobânzilor, luna viitoare.

În intervalul octombrie - decembrie 2008, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 1,5% faţă de trimestrul al treilea, a anunţat Biroul European de Statistică al Uniunii Europene. Analiştii aşteptau un declin de numai 1,3%. Faţă de ultimul trimestru din 2007, economia zonei euro a scăzut cu 1,2%.

Pe lângă economia germană, şi cea a Franţei, a doua din Europa, a avut o scădere importantă în ultimul trimestru din 2008: -1,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb