Produsul Intern Brut al Statelor Unite a încetinit în mod neaşteptat în primul trimestru, cu un declin anualizat de 1,4%, marcând o inversare bruscă pentru o economie care a înregistrat cea mai bună performanţă din 1984, a raportat joi Departamentul de Comerţ, informează news.ro.
Rata de creştere negativă a ratat chiar şi estimarea modestă a Dow Jones, privind o creştere de 1% pentru primul trimestru.
În ciuda datelor dezamăgitoare, pieţele au acordat puţină atenţie raportului, acţiunile şi obligaţiunile fiind în mare parte în creştere pe Wall Street.
O parte din scăderea PIB-ului a provenit din factori care probabil se vor inversa mai târziu în cursul anului, crescând speranţa că SUA vor evita o recesiune.
"În retrospectivă, acesta ar putea fi văzut ca un raport esenţial. Ne reaminteşte de realitatea că creşterea a fost grozavă, dar lucrurile se schimbă şi nu vor fi atât de grozave în viitor", a spus Simona Mocuţă, economist şef la State Street Global Advisors.
O multitudine de factori au conspirat să compenseze creşterea în primele trei luni ale anului 2022, care a căzut de la un nivel foarte ridicat, în urma ccreşterii de 6,9% cu care s-a încheiat anul trecut.
Creşterea numărului de infecţii cu Covid-omicron la începutul anului a împiedicat activitatea în general, în timp ce inflaţia a accelerat la un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 1980 şi invazia rusă a Ucrainei au contribuit, de asemenea, la stagnarea economică.
Preţurile au crescut brusc în timpul primului trimestru, deflatorul indicelui preţurilor PIB crescând cu 8%, după o creştere de 7,1% în T4.
O decelerare a investiţiilor private în inventar a afectat creşterea, după ce a contribuit la propulsarea PIB-ului în a doua jumătate a anului 2021. Alte restricţii au venit din cauza exporturilor şi a cheltuielilor guvernamentale de stat, federale şi locale, precum şi din creşterea importurilor.
O scădere de 8,5% a cheltuielilor pentru apărare a fost un factor negativ deosebită, reducând cu o treime de punct procentual rezultatul PIB-ului.
Dar cheltuielile de consum, care reprezintă aproximativ două treimi din economie, au rezistat destul de bine în trimestrul respectiv, crescând cu 2,7%, deoarece inflaţia a menţinut presiunea asupra preţurilor.
Cu toate acestea, deficitul comercial în creştere a contribuit la reducerea cu 3,2 puncte procentuale din creştere, deoarece importurile au depăşit exporturile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2022, 13:07)
deci o injectie cu comenzi de 20mld $ pt armament cu destinatia Ucraina este bine venita pt PIB
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2022, 14:52)
E timpul sa cotizam ca altfel pierd pozitia de nr. 1.