Economia Turciei a crescut peste aşteptări, în trimestrul întâi

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2013

Banca centrală a ţării intervine pentru susţinerea lirei

Economia Turciei a crescut cu 3% în primul trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ritmul expansiunii fiind mai rapid decât anticipau analiştii: 2,3%.

Faţă de ultimul trimestru din 2012, economia Turciei a înregistrat o creştere de 1,6% în perioada ianuarie - martie 2013, conform Biroului de statistică al ţării.

Autorităţile de la Ankara estimea-ză o accelerare a creşterii economice pe parcursul anului curent, însă analiştii consideră că instabilitatea politică reprezintă un risc pentru avansul PIB. Executivul turc aşteaptă o creştere economică de 4% în 2013.

"Datele privind economia sunt o surpriză pozitivă", a declarat, citat de Reuters, economistul şef pentru pieţe emergente al "Standard Bank", Timothy Ash. În opinia sa însă, există riscuri la adresa mersului economiei din cauza protestelor de amploare împotriva guvernului. "Mă aştept ca instabilitatea politică şi rezervele valutare să afecteze creşterea pentru restul anului", a mai spus Ash.

Autorităţile din Turcia au anunţat datele economice, în timp ce Poliţia intervenea în forţă pentru eliberarea pieţei Taksim, ocupată de protestatari care contestă politica autoritară a guvernului. Poliţia din Turcia a folosit ieri tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor din Piaţa Taksim.

Poliţia a intrat în această piaţă pentru prima dată după ce protestele faţă de dezvoltarea unui proiect imobiliar într-un parc au luat o turnură violentă..

Menţionăm că banca centrală a Turciei a anunţat luni măsuri extraordinare pentru controlul lichidităţii, în contextul volatilităţii ridicate a monedei naţionale, lira. În plus, banca centrală a intervenit ieri în mod direct pe piaţa valutară pentru protejarea lirei, vânzând 50 de milioane de dolari. Ulterior anunţului, moneda Turciei s-a apreciat la 1,8883 unităţi/dolar, de la 1,9035 unităţi/dolar anterior intervenţiei.

Economia Turciei a avut o creştere de 2,2% anul trecut.

Deficitul de cont curent al Turciei a crescut la 8,17 miliarde de dolari în aprilie, de la 4,55 miliarde de dolari în martie. Cifra este conform cu aşteptările analiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb