Economia zonei euro cunoaşte cea mai mare creştere din ultimii şase ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 august 2006

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul al doilea, cea mai mare creştere din ultimii şase ani, specialiştii considerând că, în aceste condiţii, expansiunea din regiune va depăşi aşteptările Băncii Centrale Europene (BCE) pentru 2006. Totodată, analiştii sunt de părere că BCE are motive să continue să-şi majoreze dobânda.

Economia de 10.000 de miliarde de dolari a celor 12 state europene care împart moneda unică a crescut cu 0,9% în trimestrul al doi-lea faţă de primul trimestru, când expansiunea a fost de 0,6%, informează Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene. Economiştii aşteptau o creştere de numai 0,8%. În ritm anual, creşterea economiei euro a fost de 2,4% în trimestrul al doilea.

Comisia Europeană anticipează că, în ultimele două trimestre din 2006, creşterea va putea ajunge la 0,7%, însă la începutul lui 2007 va încetini, astfel că va fi de numai 0,5% - ca efect al ascensiunii preţului ţiţeiului.

Economia europeană a depăşit, în trimestrul al doilea din acest an, pentru a doua oară după 2001, expansiunea celei mai mari economii a lumii - SUA. Cele două mari economii mondiale, SUA şi Japonia, au încetinit în trimestrul al doilea. Economia SUA, destinaţia unei cincimi din exporturile Europei, a crescut cu 0,6% în perioada aprilie-iunie 2006, respectiv cu mai puţin de jumătate din ritmul consemnat în primele trei luni din 2006. Economia Japoniei a avut o expansiune de 0,2% în trimestrul al doilea, faţă de 0,7% în primul trimestru.

Trebuie precizat că încrederea europenilor în economia continentului a crescut, luna trecută, până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Producţia industrială din zona euro a sporit în iulie pentru a 13-a lună consecutiv. Totodată, cresc serviciile în regiune, acest segment reprezentând cea mai mare parte a economiei Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb