ECONOMISTUL KJELL NORDSTROM: "Globalizarea s-a încheiat; se formează o lume regionalizată"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2022

Sursa foto: https://brandminds.com/8-things-you-might-not-know-about-kjell-nordstrom/

Sursa foto: https://brandminds.com/8-things-you-might-not-know-about-kjell-nordstrom/

"La un moment dat vom încerca să ne deschidem şi să interacţionăm unul cu celălalt, dar asta ne va lua mult timp" "Pandemia a fost ca o maşină a timpului pentru economia lumii"

Pandemia Covid-19 şi războiul început de Rusia în Ucraina au pus punct unei perioade de circa 40 de ani de globalizare, în locul căreia se formează o lume compusă din câteva mari regiuni, crede scriitorul şi economistul Kjell Nordstrom, ce a fost prezent ieri, în ţara noastră, la un eveniment organizat de Asociaţia Business Service Leaders (ABSL). În opinia sa, procesul nu este ireversibil şi, la un moment dat, aceste regiuni se vor deschide, vor interacţiona tot mai mult una cu cealaltă, dar nu în viitorul apropiat.

Kjell Nordstrom a afirmat: " Venim după 40 de ani de succes extraordinar. Din 1980 până în 2020, au fost patru decenii care nu se pot compara cu nimic din istoria umană şi dezvoltarea economică a societăţilor şi regiunilor lumii. Economia lumii s-a dezvoltat atât de mult încât, anumiţi economişti, au început să creadă că poate nu va mai apărea nicio recesiune. Părea că am creat o economie care este permanent în modul «overdrive». Dar apoi, în 2019, a început în Wuhan, China. Două luni mai târziu virusul apăruse în Europa, la început în Italia şi apoi, pe parcursul primăverii anului 2020, am început să ne închidem ţările. Iar Uniunea Europeană s-a transformat (...). Şi când am crezut că prima pandemie globală din ultima sută de ani este pe cale să se încheie, Rusia a invadat Ucraina, în februarie acest an".

Economistul a adăugat: "Putem spune cu adevărat că pandemia a fost ca o maşină a timpului pentru economia lumii, pentru societăţile şi activităţile umane. În multe cazuri, 2020 a fost transformat în 2028. Folosirea tehnologiei de exemplu, în activităţile fiecăruia dintre noi, a companiilor (...) folosirea platformelor online a explodat. Este o transformare absolută, o învăţare forţată, care în bună parte va fi permanentă".

De asemenea, Kjell Nordstrom a subliniat că pandemia şi războiul a schimbat modul în care ne comportăm în mediul urban şi oraşele în sine. "Din nou este vorba despre o maşină a timpului, pentru că procesul începuse înainte de pandemie. În Paris, primarul începuse să discute despre cum poate salva oraşul de le însuşi, din cauza aglomerărilor din trafic, a planificării urbane haotice, etc. Parisul avea nevoie să fi reamenajat, proces ce începuse înainte de pandemie", a afirmat economistul.

Conform domniei sale, ideea era ca în Paris să se implementeze ceea ce se numeşte "oraşul de 15 minute", adică o amenajare urbană care poate fi traversată de la un capăt la altul pe scuter, bicicletă sau pe jos, în doar în 15 minute. "Adică Parisul să fie transformat în 450 de astfel de oraşe, proces care începuse înainte de pandemie. A venit pandemia, războiul şi deodată oamenii au început să îşi schimbe comportamnetul. Au început să petreacă mai mult timp acasă, să petreacă mai mult timp în partea lor de oraş şi, dintr-odată, acest lucru s-a materializat. La fel se întâmplă în oraşe precum Amsterdam, Barcelona, Stockholm sau Copenhaga", a spus Kjell Nordstrom.

Nu în ultimul rând, economistul a subliniat că situaţia generală din lume arată o schimbare geopolitică substanţială.

"Am trăit cu fenomenul globalizării, care înseamnă să acţionezi, să investeşti, să trăieşti ca şi cum nu ar exista graniţe. Avem divertisment global, sport global, afaceri globale, totul global. A fost un fenomen care a durat aproape 40 de ani, dar despre care acum putem spune că s-a încheiat. Iar în loc, probabil că vom vedea o lume regionalizată. Cinci, şaşe sau şapte regiuni care se vor izola faţă de restul lumii. China se tot închide faţă de restul lumii, dar şi noi faţă de ea. Rusia se mişcă în aceeaşi direcţie. India la fel, îşi deschide o lume a sa. Chiar şi noi, în Europa, vom investi din ce în ce mai mult în Uniune, vom călători în Uniune (...). Vom vedea o regionalizare în termeni de afaceri, de divertisment, de tehnologie, a diferitelor tipuri de activităţi umane. Deja putem vedea aceste lucruri. Iar drumul înapoi către globalizare va fi probabil foarte lung. Ne vom întoarce, dar nu anul viitor, nu în cinci sau şapte ani. La un moment dat vom încerca să ne deschidem şi să interacţionăm unul cu celălalt, dar asta ne va lua mult timp", a spus Kjell Nordstrom.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. UE NU exista

    1. Nu existain mintea dvs, din cauza limitarilor de perceptie, comprehensiune, intelegere, cunoastere!

      Fara UE tarile Europei erau mancate de tigrii asiatici si de prin lume ex.B, Ca etc 

      Cu toată puterea de înțelegere și cunoașterea de până acum vă încredințez 200 % că foamea de resurse va rescrie toate teoriile economice și bineînțeles granițele statelor din actuala construcție sau adunătură europeană.

    Voi, corporatiile globaliste veniti dupa 40 de ani de succes extraordinar. La mijlocul anilor '70 ati dat drumul la bestia neoliberalista care a imbuibat cu profituri corporatiile si a marit inegalitatile de venituri.

    Corporatiile globaliste vor trebui sa se multumeasca cu profituri mai mici, sa produca si sa plateasca salarii corecte acolo unde vand. Resursele ieftine rusesti si manufactura ieftina chinezeasca v'au imbuibat destul occidentaloizilor. 

    1. multe fonduri de pensie au actiuni la aceste mult urite de oameni "Corporatii globaliste"

      tu de unde crezi ca vin pensiile oamenilor ?  

      schema ponzi care este pilonul 1 ?  

      obligatiunile de stat (care dau un randament sub nivelul inflatiei ) de la pilonul 2 ? 8 % cind inflatia este 16 % 

      nu , pensiile vin din profiturile acestor corporatii globaliste !  

      tu de unde primesti pensie sau de unde vei primi pensie ?

      eu am pensie de la apple, microsoft , google , amazon, tesla , nvidia ......si alte "corporatii globaliste" 

    Pandemia si razboiul? Nu, astea sunt doar efecte ale prostiei omenesti. Am ales in functii de decizie oameni din ce in ce mai prosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb