EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANI / GÁBOR MOLNÁR, AAGES: "Prin listare am căpătat vizibilitate şi credibilitate mărită, atât în ţară, cât şi în afară"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2020

Gabor Molnar

Gabor Molnar

"Distribuţia de dividende va continua, însă cu atenţie, pentru a păstra suficiente resurse financiare necesare pentru dezvoltarea continuă a firmei"

"Pentru AAGES, obiectivul principal a fost şi este stabilitatea prin creştere"

Listarea AAGES la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a făcut atunci când firma a ajuns la o fază în care şi-a finalizat investiţiile majore, astfel încât o parte importantă din profit să se poată distribui sub formă de dividende, ne-a spus Gabor Jozsef Molnar, Director General/Preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorului de instalaţii de încălzire prin inducţie AAGES Târgu Mureş, companie ce anul acesta a împlinit 30 de ani de existenţă şi care este listată de trei ani la BVB.

Domnia sa a punctat că, în ceea ce priveşte producţia, AAGES nu este foarte afectată de criza provocată de pandemia de Covid-19, firma primind comenzi şi în această perioadă, astfel încât capacitatea de fabricaţie este acoperită până la sfârşitul anului şi nu numai.

"Acordăm o atenţie semnificativă resurselor umane prin angajarea persoanelor tinere, pe care le instruim şi le oferim ocazia de a realiza o carieră la noi, asigurându-şi un trai decent, fără să fie nevoite să caute un loc de muncă în afara ţării", spune Gabor Molnar.

Reporter: În luna iunie AAGES a împlinit trei ani de când este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Care au fost schimbările care au apărut în viaţa companiei după listare? Puteţi detalia?

Gabor Molnar: În primul rând, prin listarea firmei la BVB ne-am integrat mai bine în circuitul economic al ţării, şi am oferit încă o alternativă acelora care cred că bursa este un loc unde se poate contribui la dinamizarea economiei, dar poate fi şi un mijloc de a câştiga bani.

Deşi poziţia noastră în industria în care activăm a fost consolidată ca urmare a muncii noastre susţinute din ultimii 30 de ani, fiind listaţi la BVB am căptat o vizibilitate şi o credibilitate mărită, nu doar în ţară dar şi în afară. Mai ales pentru clienţii noi, a fi la BVB înseamnă o garanţie în plus privind calitatea şi seriozitatea firmei noastre.

Astfel am reuşit, în ultimii trei ani, să pătrundem în patru ţări noi, parţial datorită acestei credibilităţi crescute.

În ceea ce priveşte schimbările din cadrul firmei, ele au urmărit, precum în anii precedenţi, adaptarea la cerinţele pieţei, pentru creşterea eficienţei activităţilor de proiectare şi de fabricaţie, ceea ce asigură obţinerea unui profit rezonabil, resursă pentru dezvoltarea firmei dar şi pentru a oferi acţionarilor dividende, care se distribuie an de an.

Ca o acţiune concretă, amintim inau­gurarea unei hale noi în 2019, care a fost necesară pentru a face faţă nivelului cres­cut de comenzi, dar şi pentru a permite reorganizarea unor fluxuri de fabricaţie.

Reporter: Care a fost şi este impactul crizei provocate de pandemia Covid-19 asupra activităţilor companiei dumneavoastră?

Gabor Molnar: Pe perioada pandemiei, compania a decis să-şi continue activitatea fără întrerupere, şi a luat măsuri de protecţie, înainte ca autorităţile să emită recomandări în acest sens. În acest fel, AAGES a asigurat salarii din resurse proprii şi a demons­trat clienţilor interni şi externi capacitatea sa de organizare în condiţii economice şi sociale mai puţin favorabile.

În condiţiile în care cea mai mare parte din producţie se livrează la export, restricţiile de călătorie au creat unele dificultăţi în fazele de punere în funcţiune şi de asistenţă tip service la clienţi.

O soluţie care ne ajută mult în aces­te situaţii este oferită de cea de-a treia generaţie de unitate de control, un produs dezvoltat de noi, care permite diagnosticarea şi, în unele cazuri, remedierea defecţiunilor pentru instalaţii aflate la mii de kilometri distanţă, prin calculator, din biroul echipei de service a firmei.

În privinţa producţiei nu suntem foarte afectaţi fiindcă, din fericire, am primit comenzi şi în această perioadă, suficient cât să fie acoperită capacitatea noastră de fabricaţie până la sfârşitul anului şi nu numai.

Reporter: De la listarea din vara lui 2017, AAGES a distribuit dividende către acţionari în fiecare an, în proporţie de 35-40% din profit. Intenţionaţi să menţineţi această politică şi în anii următori?

Gabor Molnar: Listarea AAGES la Bursa de Valori Bucureşti s-a făcut atunci când firma a ajuns la o fază în care şi-a finalizat investiţiile majore, astfel încât o parte importantă din profit să se poată distribui sub formă de dividende.

Acest lucru va continua şi în viitor, însă cu atenţie, pentru a păstra anual suficiente resurse financiare, necesare pentru dezvoltarea continuă a firmei.

Reporter: Începând cu luna august a anului trecut, BRK Financial Group este Market Maker al Emitentului pentru AAGES. Ce beneficii consideraţi că v-a adus colaborarea cu BRK?

Gabor Molnar: Având în vedere că firma noastră este relativ mică în comparaţie cu firmele listate la BVB, lichiditatea acţiunilor AAGES a fost relativ scăzută. Fiind bine ştiut că lichiditatea unei acţiuni este un criteriu important pentru investitori, BRK Financial Group ne-a ajutat în acest sens crescând astfel atractivitatea acţiunilor noastre pe BVB.

Reporter: Tinând cont de contextul actual, ce obiective aveţi pentru următorii trei-cinci ani?

Gabor Molnar: Când vorbim despre viitor, pentru AAGES obiectivul principal a fost şi este stabilitatea prin creştere.

Vorbind strict despre domeniul tehnic, îmbunătăţim produsele noastre, căutăm soluţii noi, diversificăm gama de produse, pentru a rămâne o firmă atractivă în domeniul nostru de activitate.

În acelaşi timp, urmărim cu atenţie schimbările care au loc în domeniul tehnic şi tehnologic, în industriile în care se utilizează instalaţiile noastre.

Creşterea ponderii maşinilor electrice, nevoia de a elabora materiale noi sau creşterea gradului de automatizare a proceselor industriale, sunt lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când pregătim viitorul firmei pentru următorii ani.

Pentru a susţine vânzarea produselor noastre, căutăm colaborare cu firme din afara ţării, care asigură o legătură mai bună cu clienţii potenţiali din Europa şi din întreaga lume.

Şi pentru ca vârsta firmei să însemne acumularea de cunoştinţe dar nu şi pierderea elanului, acordăm o atenţie semnificativă resurselor umane prin angajarea persoanelor tinere, pe care le instruim şi le oferim ocazia de a realiza o carieră la noi, asigurându-şi un trai decent, fără să fie nevoite să caute un loc de muncă în afara ţării.

Reporter: Aveţi de gând să apelaţi la mecanismele pieţei de capital pentru finanţare?

Gabor Molnar: Da, ne-am propus încă de anul trecut să majorăm capitalul social cu maxim 850.000 de acţi­uni, însă la un preţ nu mai mic de 3,3 lei/acţiune, care din analizele pe care le-am făcut va permite viitorilor acţionari nu numai dividende, dar şi creşterea ulterioară a valorii acţiunilor.

Sunt persoane fizice şi firme interesate să-şi crească numărul de acţiuni deţinute la AAGES, astfel încît suntem convinşi că majorarea de capital decisă într-un moment potrivit, atât pentru AAGES cât şi pentru potenţialii investitori, se va finaliza în condiţii bune.

Reporter: Ce mesaj aveţi pentru Ziarul BURSA? Dar pentru cititorii noştri?

Gabor Molnar: Să-şi continue efortul de a susţine dezvoltarea economiei, atât prin furnizarea de informaţii despre firmele prezente la bursă, prin care contribuie la educarea oamenilor privind înţelegerea importanţei Bursei de Valori Bucureşti din perspectiva sănătăţii economiei ţării, cât şi privind potenţialul de câştig al investiţiilor în titluri listate, care poate fi net superior depozitelor bancare.

Cititorilor Ziarului BURSA le recomandăm să aibă în vedere acţiunile AAGES pentru care, pe lângă dividendele anuale, considerăm că există premise să devină mai valoroase, ţinând cont nu numai de istoria firmei, dar mai ales perspectiva de creştere, oferită de experienţa cumulată de-a lungul anilor şi de poziţia pe care a ajuns pe piaţa internaţională, într-un domeniu de activitate deosebit de interesant şi complex.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb