EDIŢIE ANIVERSARĂ BURSA - 30 DE ANI "Mediul de afaceri funcţionează şi în perioade dificile dacă există organizare"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 24 august 2020

"Mediul de afaceri funcţionează şi în perioade dificile dacă există organizare"

(Interviu cu Dorel Goia, Preşedinte CA TeraPlast)

Profitabilitatea TeraPlast a crescut cu aproape 50%, în primele şase luni ale anului în curs faţă de perioada similară din 2019, după cum ne-a spus Dorel Goia, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al companiei. Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu: "Rezultatele primelor şase luni arată cel mai bun prim semestru din istoria Grupului TeraPlast. Deşi am avut trei luni de iarnă şi trei luni de criză sanitară, am avut creşteri de 49% a profitabilităţii şi de 17% a cifrei de afaceri faţă de primul semestru din 2019. Am arătat că mediul de afaceri funcţionează şi în perioade dificile dacă există organizare, determinare şi ataşament la valorile companiei".

Reporter: Cum vedeţi situaţia economică prin care trecem cu toţii şi care este sentimentul mediului de afaceri?

Dorel Goia: Din punctul nostru de vedere, societăţile comerciale din România se împart în trei mari categorii. Din prima categorie fac parte companiile grav afectate, din Horeca, parţial cele din piaţa automotive, producţie de încălţăminte etc. A doua categorie cuprinde companiile a căror cifră de afaceri a scăzut rezonabil, cu până la -25% şi care sperăm că îşi vor reveni rapid. În a treia categorie, care include şi companiile Grupului TeraPlast, intră companiile ale căror afaceri nu au fost afectate, care au lucrat permanent în trei schimburi, inclusiv în weekend.

Pentru o imagine clară asupra situaţiei economice şi a mediului de afaceri, ar trebui ca autorităţile să publice informaţii clare despre companiile care funcţionează, cei care produc fără oprire şi îşi văd de treabă. Astfel, ar oferi o notă de optimism atât de necesară în vremuri de criză de încredere.

Totodată, trebuie continuate investiţiile publice. Pentru asta avem în apropiere şi un mare model de la ultima criză: Polonia.

Reporter: Ce măsuri credeţi că ar trebui să adopte Guvernul pentru susţinerea companiilor autohtone?

Dorel Goia: România este dependentă de importuri, avem un deficit comercial foarte mare, de 8,665 miliarde euro la finalul primului semestru din 2020.

Statul trebuie să intervină şi să susţină companiile româneşti, producătoare de bunuri materiale, prin ajutoare de stat. Este nevoie ca accentul să cadă pe sectoarele în care peste 50% din produsele vândute sunt importate şi să fie susţinute companiile care investesc pentru a produce bunuri exportabile.

Trebuie promovate companiile româneşti care funcţionează, care lucrează în trei schimburi şi despre care nu se vorbeşte şi companiile care dezvoltă produse româneşti şi pot contribui la reducerea importurilor.

Reporter: Cum a fost susţinută, concret, compania dumneavoastra, de către stat (aţi beneficiat de ajutoare de stat şi dacă da, în ce sumă şi pentru ce proiecte)?

Dorel Goia: Noi suntem printre cei care dezvoltă produse româ­neşti exportabile, inovatoare, la cele mai înalte standarde, şi contribuie la dezvoltarea economiei româneşti.

Statul, prin Ministerul de Finanţe, a înţeles acest lucru, iar la finalul anului 2018 am primit ajutor de stat pentru trei proiecte de investiţii în Wetterbest, TeraPlast şi TeraGlass.

Aşadar, astăzi avem noua fabrică românească Wetterbest, din Băicoi. Este rezultatul unei investiţii de 44,5 milioane de lei. Acum fabrica are o capacitate de producţie de 10 milioane metri pătraţi de ţiglă metalică. Prin noua unitate de producţie avem resurse la cele mai înalte standarde europene, egale cu marii jucători din regiune.

TeraPlast a investit în extinderea capacităţii de producţie pentru canalizări interioare din polipropilenă şi a adus o inovaţie pe piaţa din România prin granulele fără halogen, rezistente la foc (HFFR).

În urma investiţiei TeraGlass, fabrica are echipamente de producţie cu tehnologie germană de ultimă generaţie şi şi-a dublat capacitatea de producţie.

Valoarea totală a proiectelor de investiţii a depăşit 70 milioane de lei (15 milioane euro), iar ajutorul de stat pentru cele trei proiecte a fost de circa 32 milioane de lei (6,8 milioane euro).

Reporter: Ce măsuri aţi luat pentru depăşirea crizei sanitare şi ce intentionaţi să faceţi pentru a traversa mai uşor criza economică despre care vorbesc specialiştii?

Dorel Goia: Într-un mediu în care companiile au doar câţiva ani de vechime în piaţă, noi avem în spate 125 de ani de tradiţie. Aceştia înseamnă expertiză, mai multe crize şi două războaie.

În criza sanitară actuală suntem proactivi, aplicăm lecţiile învăţate până acum şi monitorizăm atent ce se întâmplă. Respectăm cu stricteţe măsurile standard de protecţie. Astfel, am avut doar 5 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus printre cei 1.300 de angajaţi. În aprilie am cumpărat 300 de teste rapide pentru a testa toţi angajaţii care au avut vreo problemă de sănătate.

Am fost şi suntem determinaţi să ne adaptăm contextului şi să funcţionăm. Drept urmare, toate fabricile noastre au funcţionat pe toată perioada stării de urgenţă, am produs, ne-am respectat promisiunile faţă de clienţi şi am livrat la timp atât intern, cât şi la export. Aşadar, ne protejăm pe noi şi pe cei din jur, ne vedem de treabă în trei schimburi.

Vom continua să ne dezvoltăm business-ul prin produse exportabile româneşti care să contribuie la reducerea dependenţei de importuri.

Reporter: În ce stadiu se află procedura de vânzare a diviziei Steel şi de ce aţi hotărât să vindeţi?

Dorel Goia: Suntem un grup axat pe dezvoltare. De-a lungul anilor ne-am extins fie prin investiţii în portofoliul de produse, fie prin achiziţii şi am dezvoltat business-urile pe poziţii de lider. De aceea, astăzi suntem cel mai mare producător român de materiale de construcţii.

Prin vânzarea diviziei Steel aducem valoare adăugată acţionarilor noştri şi punem bazele dezvoltării viitoare. Potenţialul şi valoarea diviziei au fost înţelese de către Kingspan, de către liderul mondial, ceea ce ne bucură şi ne arată că suntem pe drumul cel bun.

Reporter: Ce alte proiecte inves­tiţionale aveţi pentru anul în curs şi ce buget aţi alocat în acest sens?

Dorel Goia: Pentru proiectele următoare ne bazăm pe ajutor de stat şi vom investi doar în liniile de business prin care aducem în piaţă produse exportabile. Vorbim aici despre produse egale calitativ cu cele ale liderilor mondiali, deci la cele mai înalte standarde.

Vom anunţa proiectele de in­vestiţii pe măsură ce se concreti­zează, conform obligaţiilor pe care le avem.

Cert este că trebuie încurajate companiile româneşti care produc astfel de game de produse. TeraPlast se diferenţiază de multe dintre companiile româneşti prin spiritul antreprenorial şi orientarea spre dezvoltare care aduce beneficii economiei româneşti. Dacă mai multe companii ar prelua acest model, ţara noastră ar fi la un alt nivel.

Reporter: Ce cifră de afaceri estimaţi pentru întregul an?

Dorel Goia: Rezultatele primelor şase luni arată cel mai bun prim semestru din istoria Grupului TeraPlast. Deşi am avut trei luni de iarnă şi trei luni de criză sanitară, am avut creşteri de 49% a profitabilităţii şi de 17% a cifrei de afaceri faţă de primul semestru din 2019. Am arătat că mediul de afaceri func­ţionează şi în perioade dificile dacă există organizare, determinare şi ataşament la valorile companiei.

Suntem în plin sezon şi suntem încrezători că pentru 2020 vom anunţa rezultate care vor mulţumi acţionarii TeraPlast. Pentru o informare corectă, în acord cu obligaţiile pe care le avem în calitate de companie listată la BVB, vom publica estimări atunci când este cazul.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb