EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE  Lectura reperelor

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 decembrie 2020

Cornel Codiţă

Ce înseamnă 1 Decembrie pentru spaţiul social al României de azi? Cu ce rămînem, după ce dăm de o parte costelivele defilări militare, pompos botezate parade; adunările solemne la care flutură, mai mult sub influenţa mişcărilor aerului, decît a suflului patriotic, steaguri sub care stau aliniaţi, băţoşi, reprezentanţii de frunte ai efemeridelor noastre politice; după ce demontăm butaforia "adunărilor populare" mobilizate în jurul unor tîrguri de pomeni electorale; după ce uităm discursurile de circumstanţă despre înaintaşi, sacrificiile şi moştenirea lor; după ce toată apa chioară a "sărbătorii" puse în scenă stîngaci, primitiv, fără imaginaţie şi cu un inconfundabil aer proletcultist se duce, încă de a doua zi, pe jgheabul Sîmbetei? Cu ce rămînem în politică, în cultură, în viaţa personală, în cea publică dar, mai ales, în "conştiinţa naţională", presupunînd că această sintagmă mai are o existenţă de sine stătătoare, dincolo de filele unor terne manuale de şcoală, cu care nu se mai ostenesc, cine ştie ce, nici elevii, nici profesorii?

Răspunsul pare simplu: "un reper!" 1 Decembrie 1918 este un reper în istoria României. Ca să nu ne încurcăm în idei şi paranteze să cădem de acord, aici, că un reper este un obiect, real sau imaginar, care joacă rolul de semn şi este investit cu semnificaţie, sens, care ajută pe oricine deţine codul potrivit de lectură să acceadă la mesaj şi astfel să se orienteze într-un cîmp oarecare de acţiune. Să găsească, ori să nu rătăcească drumul cel bun, direcţia spre ţelul, obiectivul dorit, important, spre ţinta aleasă etc. Semn, sens, cod şi lector sunt astfel termenii obligatorii ai ecuaţiei care defineşte conceptul de reper. În lipsa oricăruia dintre ei, reperul nu funcţionează, nu există. 1 Decembrie 1918 este un reper de istorie, întrebarea este: funcţionează el astăzi şi ca reper naţional? Ce s-a întîmplat după ce l-am mutat din cartea de istorie în viaţa politică şi de stat curentă, investindu-l cu funcţia de "zi naţională"? Să nu uităm că acest "transplant" este relativ recent, adică post Decembrie 1989. Ciudat sau nu, dar sigur semnificativ, cei care au trăit şi realizat evenimentul la 1918 ca şi generaţiile de pînă la cel de-al doilea război mondial nu i-au conferit această funcţie. Uşor de înţeles, cu atît mai puţin puterea de ocupaţie, de sorginte stalinisto-comunistoidă, instalată de tancurile sovietice în România, după al doilea război mondial, nu a luat în considerare o asemenea posibilitate. Ba chiar s-a ostenit să interzică pînă şi menţionarea în acte publice, inclusiv manualele şcolare, a semnificaţiei evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. Monumentele lîngă care se organizează şi azi "festivităţile" de 1 Decembrie au fost ridicate în marea lor majoritate din fonduri ale comunităţilor locale, pentru a nu lăsa să se piardă în negura vremilor amintirea jertfei celor dintre ei căzuţi pe cîmpurile primului război mondial. Un reper nu atît pentru viaţa de stat sau "naţională" cît pentru cea "locală" a oamenilor şi a comunităţilor săteşti. În afara Arcului de triumf din Bucureşti, ridicat şi acela în forma definitivă abia în 1936, cu o substanţială contribuţie bănească a cetăţenilor, oraşele României nu prea sunt presărate cu, nici măcar marcate de monumente menite să codifice şi deci să transmită, să ţină vie nu doar memoria momentului de istorie 1918, ci semnificaţiile sale, mesajul cu funcţie esenţială de orientare în prezent şi pentru viitor.

Încercarea de a reconstrui segmentul conştiinţei naţionale în jurul semnificaţiilor istorice ale momentului 1918 nu a dat rezultatele scontate. "Transplantul" nu a fost respins, dar nici nu a prins. Un singur exemplu este dătător de seamă. Oricum ai privi lucrurile, oricum le-ai întoarce şi răsuci, mesajul lui 1 Decembrie 1918 are ca pivot o singură noţiune, un singur cuvînt cheie: unitate. În conştiinţa socială a României de azi, el nu valorează aproape nimic. Cu atît mai puţin în construcţia "unitate naţională". Iar rădăcinile situaţiei nu sunt cîtuşi de puţin doar locale. Coincidenţă semnificativă, mai zilele trecute, cam în acelaşi timp, Preşedintele Franţei şi cel ales al Statelor Unite pledau patetic în faţa compatrioţilor lor pentru acelaşi lucru, unitate. O unitate grav erodată, acolo ca şi la noi, chiar din temelii, greu de mobilizat doar din cuvinte, oricît de bine alese şi simţite. Societăţile post moderne sunt radical şi anomic atomizate, iar condiţiile naturale ale stabilirii şi organizării comunităţilor au fost aproape complet eliminate. Odată cu ele a dispărut unul dintre elementele esenţiale de infrastructură socială necesar dezvoltării solidarităţii şi, la limită, a unităţii grupurilor mari de oameni. Este motivul pentru care nu doar în România, locul rămas gol a fost repede ocupat de forme premoderne ale solidarităţii, organizată în jurul clanului sau haitei de pradă. 1 Decembrie este ziua naţională a României, dar capacitatea memoriei sanctificate a evenimentelor istorice, de acum o sută şi mai bine de ani, de a genera azi comuniune, solidaritate, solidaritate naţională este din păcate aproape inexistentă. Iar motivul principal nu ţine cîtuşi de puţin de distanţa în timp care ne separă pe noi, cei de azi, de ei, cei de atunci!

Opinia Cititorului ( 25 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ...

    1. Nu exista "comunitate sau națiune planetară". E tot un concept imbecil, gol de semnificație.

      El ar putea capăta sens daca oamenii ar avea libertatea și posibilitatea materiala de a călători frecvent pe tot globul și a interacționa cu diverse nații și etnii. Atunci ar veni de la sine, acest feeling de comunitate de solidaritate.. Altfel e doar un concept tembel, inventat de sectarii care visează să conducă planeta. 

      Editorialul ne indeamna la reflectie. Ce impiedica romanii sa fie uniti, solidari?

      Contextul din 1918 era unul al exacerbarii principiului nationalitatii care coexista cu cel al monarhiei. Asa a aparut ideea de unitate europeana, ideea concretizata abia dupa cel de-al doilea razboi mondial , ca instrument de creare a pacii intre natiuni pe continenetul european, pace care doreaza de peste 70 de ani. Ce nu a reusit sa se creeze este pacea sociala si coeziunea de facto nu numai de jure.... 

      Bătăile inimii noastre ne acordă individual umanitătiii si prin bătăile inimii ei, umanitatea se acordă Mamei Pământ. Conexiunile merg până la Sufletul Creatorului.

      Suntem fiecare în mod individual si ca parte a umanităyii pe calea evolutiei de la dualitate la unitate. Cele 3 faze ale evolutiei nu se succed într-adevăr cronologic, ci sunt mai degrabă suprapuse; oscilăm între cele 3 faze pentru a ne stabili în cele din urmă pentru eternitate în faza realizării Unitătii.

      Dar, pentru a realiza această schimbare, trebuie să putem întelege deja schimbarea totală... 

      ...umanitatea a intrat în faza reală a dezvoltării universale a tehnologiei, care va schimba

      cursul umanității și va face tot ceea ce am făcut până acum să fie învechit, deoarece acum nu mai trebuie să creăm un atom cu electronul lui, ci noi creăm energia electronului, a sistemului lui dinamic, care să ducă la crearea atomului.... 

    Dincolo de semnificația istorică obiectivă, "1 Decembrie" este un concept însușit fraudulos de guvern care vrea (din interese explicabile) sa ne simțim mândri că suntem români când trec avioane pe deasupra capetelor noastre într-o singură zi din an și nu în fiecare zi din an când circulam pe autostrăzile patriei, când mergem la spital sau când ducem copilul la școală....

    ce spune?

    1. Sa nu ucizi.

    Cheia elevării sufletului României

    Atman Zamolxis dansează ritualic  

    -Chem pe Shakti, fuzionez cu-a mea prezență sacră  

    EU SUNT! Activez modelul discului solar auriu.  

    Eu acum activez, codurile cheie, geometria sacră,  

    literele de foc, ale numerologiilor, ADN-mi auriu.  

     

    Vortexul portal, douăsprezece spirale, ADN-ul meu,  

    fuzionează liniile temporale viitoare, Sinele mele,

    multidimensionale, o singură... 

    1. ...Codul Bibliei m-a facut sa inteleg ca exista o alternativa, si anume ca au fost prevazute in Biblie toate viitorurile noastre posibile, iar noi suntem cei care alegem dintre ele”

      ... un drum ducea, spre cei care tinea' ... de vechi valori ... da' vechi no valori, mai vor si flori ... un trandafir miresma da, pe fir ... pe fir se ridica si seva inalta, valori ... si crucea isi ducea, pe flori ... traisca ziua ta ... romane-i viata ta ... sa duci spre viitor ... mai vechi fiori ...

      ... pentru redactie! ... da' vechi "no" valori, mai vor si flori ... "no" a fost introtrodus prin postare ...

      Orice civilizatie e cladita pe valori comune, un ethos comun.

      Care ar fi aceste valori in jurul carora romanii dar si europenii9 si mai departe umanitatea ca intreg sa se uneasca?

      Care ar fi aceste valori in jurul carora romanii dar si europenii9 si mai departe umanitatea ca intreg sa se uneasca?

      Empatie, recunostinta, iubire, iertare, darnicie, generozitate, altruism,...lista valorilor sufletului omului,, a atributelor sau a emotiilor sufletului fizicalitatii.

      Planeta noastra este grav bolnava...ea este bolnava mai ales din cauza falselor conceptii ale omului,din cauza rautatii ce predomina,din cauza ignorantei in care se mentin fiintele umane,din cauza orgoliului exacerbat si din cauza egoismului,din cauza viciilor si a perversitatiii in care multe fiinte umane traiesc si se complac.

      ,,,,daca grupuri mari de fiinte umane ce au o orientare spirituala ar actiona adesea la unison,si ar genera (emite) in felul acesta ganduri,intentii suficient de puternice,trairi spirituale si emotii elevate,cum ar fi de exemplu ,starile de iubire intensa si profunda.pentru aceasta,ar fi necesar caf iintele umane sa actioneze la unison,caci in felul acesta ele vor vibra toate pe aceeasi lungime de unda.Actionand in felul acesta de fiecare data,astfel de grupuri umane,ce au o orientare...

    În dualitate, suntem doi, suntem toti separati unul de celălalt si separati de mediul nostru si de Creator. În dualitate percepem realitatea ca ceva care există independent de noi si asupra căruia avem putin sau deloc control.

    În dualitate, ceilalti pot deveni cu usurintă dusmani, cineva care doreste să ia ceea ce am sau să mă rănesca. si putem judeca situatiile dificile, asa cum sunt îndreptate împotriva... 

    1. Trăirea în dualitate se caracterizează prin separarea din exterior, dar si prin separarea din interiorul nostru: de corpul nostru, Suflet si Creator. Separarea interioară distorsionează perceptia realitătii.

      Acceptarea separării ne face să credem că realitatea există independentă de noi •i nu avem control asupra ei. Acest lucru creează frică si o serie de alte emotii negative. De exemplu, singurătatea,... 

      Ignorarea legilor universului

      În timp ce trăim în dualitate, rămânem în mare parte ignoranti ai legilor cum functionează Creatia, universurile si mai ales fiinta noastră. Ignoranta duce la aberatii, actiuni nenaturale si ne supune credintelor limitative ale constiintei colective, cum ar fi credinta în inexorabilitatea îmbătrânirii di dezintegrarea corpului fizic si, desigur, credinta în inexorabilitatea mortii... 

      La nivelul Unitătii, celălalt este văzut ca o parte din noi în•ine, ajutându-ne să evoluăm. Asa că îi tratăm pe altii cu bunătate si respect si nu mai reactionăm asupra lor. Violenta nu mai are sens atunci când celălalt este văzut ca o parte din noi însine - a răni orice corp înseamnă doar să ne distrugem pe noi insine. Aceasta este garantia finală a păcii...

      Societătile noastre vor deveni în cele din urmă organisme vii si nu mai multe masinaeii care să abuzeze de putere.

      Pe această cale vom readuce toate evenimentele la normă si ne vom readuce la normă. Vom face o parte din această normalizare în mod voluntar, iar altele se vor întâmpla de la sine. Deoarece toate structurile din univers sunt interconectate, atunci când normalizăm un eveniment din via•a noastră,... 

    Să nu uităm Trecutul,

    Căci pierde Viitorul ; 

    Sictir cu...Miorița,  

    Noi avem tricolorul,

    Noi iubim TRICOLORUL.  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb