Eduard Uzunov: "Teama de inflaţie generează plasamente imobiliare"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 16 noiembrie 2020

Eduard Uzunov

Eduard Uzunov

"Trebuie să ne gândim serios la reconversia spaţiilor de birouri în spitale, în locuinţe, în orice, pentru a începe să producă, altfel vor fi spaţii goale pe termen mediu şi lung"

Reporter: Ce impact a avut pandemia de coronavirus asupra pieţei imobiliare?

Imobilele, alături de aur, reprezintă o investiţie sigură pe timp de criză, aşa cum ne-a declarat Eduard Uzunov, preşedintele şi fondatorul companiei de imobiliare Regatta.

Domnia sa consideră că teama de inflaţie generează plasamente imobiliare, iar o investiţie într-o construcţie de bună calitate în această perioadă îşi poate dubla valoarea câţiva ani.

Totodată, Eduard Uzunov a atras atenţia asupra riscurilor din sectorul spaţiilor de birouri, care a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus care a mutat activitatea din birouri în online. Fondatorul Regatta consideră că este nevoie de un plan de reconversie a spaţiilor de birou pentru că altfel acestea riscă să rămână goale pe termen mediu şi lung.

Domnia sa ne-a vorbit într-un interviu şi despre ce a însemnat pentru piaţa imobiliară programul "Noua Casă, despre cum s-au schimbat preferinţele cumpărătorilor în actualul context, dar şi despre proprietăţile unice din piaţă care atrag atenţia investitorilor.

Reporter: Ce impact a avut pandemia de coronavirus asupra pieţei imobiliare?

Eduard Uzunov: Imediat după data de 15 martie s-a oprit totul, dar ulterior pe sectorul nostrum a revenit mai abitir. Acest lucru se datorează faptului că lumea este interesată să plaseze nişte bani, mai ales pe piaţa de lux, pentru că teama de inflaţie generează plasamente imobiliare. Imobiliarul, alături de aur, este cea mai bună formă de a scăpa de inflaţie. După cum s-a observant, s-au tipărit foarte mulţi bani pentru ajutorarea companiilor. Această tipărire poate genera în imediata perioadă următoare inflaţie. Cel puţin pe piaţa pe care Regatta activează, respectiv zona de lux, avem vânzări în mod incontestabil. Să ne punem în pielea unei persoane care are 3 - 5 - 10 milioane în bancă. Ce poate face? Dacă îi ţine în bancă se devalorizează, dobânzile sunt extrem de mici, poate chiar pe minus şi atunci plasamentul în imobiliar este o variantă extraordinară.

Acesta poate genera randamente bune sau mai mici, dar sigure pentru că, după cum ştim, cel mai important lucru în imobiliar înseamnă locaţie. Cineva care este sfătuit bine scapă de orice durere de cap adusă de pandemie.

Reporter: Tot mai multe companii au descoperit beneficiile telemuncii. În ce măsură va fi afectat segementul de spaţii de birouri şi ce perspective de revenire aveţi pentru aceasta?

Eduard Uzunov: Dacă înainte o clădire de birouri era ocupată 100%, acum este 20%, ceea ce, pe termen scurt şi mediu, este o afectare teribilă. Piaţa de birouri este într-adevăr cel mai afectat segment din domeniul imobiliar. Noi lucrăm, mai mutăm companii sau negociem cu proprietarii sau renegociem chirii, facem tot felul de acţiuni, dar cred că în curând trebuie să ne gândim serios la reconversia acestor spaţii de birouri în spitale, în locuinţe, în orice, pentru a începe să producă pentru că vor fi spaţii goale pe termen mediu şi lung. Se schimbă comportamentul. Eu nu prea cred în telemuncă, dar în acelaşi timp mă feresc de spaţiile înghesuite. Telemunca a devenit, însă, deja o obişninţă şi este, cred, o variant care va dura. Pandemia sigur se va finaliza poate odată cu apariţia vaccinului, dar comportamentul oamenilor este ireversibil modificat. Faptul că nu o să ne mai îmbrăţişăm, nu o să mai dăm mâna cu acelaşi drag cu prietenii cu care ne întânim şi distanţarea aceasta social, toate vor genera alte tipuri de comportament. Purtatrea măştii va deveni o obişnuinţă.

Reporter: Cum s-au schimbat preferinţele cumpărătorilor în ceea ce priveşte sectorul rezidenţial?

Eduard Uzunov: În timpul lockdown-ului mă sunau toţi prietenii şi îmi cereau case la Snagov sau la curte să se mute pentru că nu mai puteau să stea în bloc. În plus, exista teama de interacţiune cu vecinii, de a pune mâna pe butoane, teama de a intra în lift. La început eram toţi foarte temători, ulterior am luat-o mai lejer şi iată că acum s-a ajuns la peste 10.000 de cazuri de infectări pe zi. Acum suntem în pragul celui de-al doilea lockdown, iar acest lucru îngrozeşte lumea, că va trebui să stea iar în apartamente. Noi venim cu variante de oferte de vile şi atunci lockdown va fi mai uşor.

Reporter: Investiţiile în imobiliare sunt considerate sigure în perioadele de criză. Există tranzacţii în piaţă doar din această persectivă?

Eduard Uzunov: Marea majoritate a celor care cumpără pe piaţa de lux, cumpăra nu neapărat să se mute, ci să plaseze nişte bani. Investitorii nu ştiu exact ce se va întâmpla cu respectivul imobil, fie că se vor muta ei, că vor închiria, important este să facă plasamentul acum pentru că nu se ştie ce va urma. Sunt convins, în schimb, că plasând acum un milion de euro pe un produs de calitate extraordinară cum sunt apartamentele pe care le propun în proiectul din Parcul Verdi sau anumite penthouse-uri la One Developments, produse cu unicitate, apartamentele de pe Kiseleff care sunt doar 5 la vânzare, în următorii un an-doi, va valora dublu cel puţin. Produsele noastre reprezintă un plasament sigur şi avantajos mai ales că ne ocupăm şi de închirierea imediată sau plasarea imediată achiziţiei.

Reporter: Aţi amintit de imobile cu unicitate. Au revenit casele vechi în atenţia investitorilor în ultimul timp? Sunt acestea mai căutate?

Eduard Uzunov: Într-adevăr, lumea s-a deşteptat şi a început să vadă cât de oportun este să cumpere şi ce valori reprezintă casele vechi, prin prisma artei şi unicităţii ,astfel că au început să-şi îndrepte atenţia către acesteam, numai că mai sunt foarte puţine pe piaţă. În prezent, avem la vânzare un astfel de imobil unic. Este vorba de Conacul Reginei Maria din 1 Decembrie, conac construit de Paul Paul Gottereau şi care a intrat în posesia Principesei Maria, care ulterior a devenit Regina Maria. Sunt, desigur, şi alte proprietăţi şi îmi place să mă interesez tot timpul serios când am nişte case speciale sau apartamente în imobile deosebite, ca să le cunosc valoarea.

Reporter: Şi-a pus actuala pandemie amprenta şi asupra preţurilor din piaţa imobiliară?

Eduard Uzunov: Eu nu am putut să cred că startul l-au dat băncile. Când am revenit din lockdown am sunat anumite bănci care aveau portofolii de vânzare la noi şi crescuseră deja preţurile cu 10-15%. Ulterior, şi interesul tot mai mare în sectorul imobiliar pentru plasarea banilor a dus la o creştere a preţurilor. Culmea, eu mă aşteptam să se blocheze totul şi preţurile să scadă. Într-adevăr, vorbim totuşi de piaţa de investiţii şi vorbim de nivelul cel mai înalt al pieţei imobiliare.

Reporter: Cum a fost primit de piaţa imobiliară programul guvernamental Noua Casă?

Eduard Uzunov: Încă nu sunt chiar toate normele şi nu se ştie totul. Este puţin o nebuloasă. În schimb, suma este limitată, şi este excepţional fapul că TVA-ul este 5% până la valoarea de 130.000 de euro. Pe lângă faptul că este un program electoral, Noua Casă este un program salutabil, este un lucru nemaipomenit pentru piaţa imobiliară. Consider că în piaţa imobiliară TVA-ul ar trebui să scadă la 5% şi până la suma de 5 milioane de euro, dar este un început. Sper ca în viitor guvernanţii să se aplece mai mult asupra pieţei imobiliare, să înţeleagă că este un sector foarte important şi un motor al economiei, generând locuri de muncă şi având industrii conexe pe care le ajută. Piaţa imobiliară eormeză, practic, un lanţ benefic pentru economia orcărei ţări.

Reporter: Ce aşteptări financiare aveţi pentru anul în curs?

Eduard Uzunov: Iniţial am crezut că vom scădea obiectivul cifrei de afaceri pe care ni l-am propus la început de 2020, dar mai sunt două luni din anul acesta şi pare că vom păstra sau chiar vom creşte. Obiectivul era pe la 1 - 1,5 milioane de euro.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. E foarte riscant să intri în piața imobiliară acum. Foarte foarte riscant.

    Cum poți compara un imobil cu aurul??? Cu putina pricepere orice prost își face o bojdeuca, aur încă nu a reușit să fabrice nimeni. Deci compar un lucru finit cu unul teoretic infinit. Și...vorba lui Einstein, doar prostia și universul sunt infinite.

    1. Si merele si perele sunt folositoare sanatatii , asta nu inseamna ca le compari , constati utilitatea lor .Deh , nu mai apelati la Einstein , ca vorbele lui nu te fac mai destept.

      imobiliarele au avantajul formelor de levier!

      Aurul si titlurile balanseaza acest levier. 

    :))))) Îl sunau pe asta toți de la bloc sa se mute la case în Snagov. Zici că stăteau pe saci de bani și nu aveau ce face cu ei. Și cu apartamentele de la bloc ce făceau aia de se mutau in Snagov? De închiriat nu prea că studenții sunt online, de vândut nu vad vreo creștere pe piata sau le țineau goale??? Bull shot de agent imobiliar!

    dar pacat ca vine deflatia la active financiare.

    Cand e inflatie in CPI atunci e stagnare sau deflatie in active financiare. 

    Pe termen scurt multi prosti isi plaseaza banii in active financiare exact pe varful focului inflationis ce se muta ca pondere din inflatie active in inflatie consum. 

    Pe acest joc bancile si investitorii din ciclul economic trecut marcheaza profiturile infinite pe varful maxim de exit din active. 

    Pe urmatoarea panta descendenta reusesc iar sa achizitioneza la reduceri alte active stresate multiplicand in felul asta fluxurile de numerar pe un alt trend viitor de crestere. 

    Dar nu inainte de a astepta sa treaca sicul inflationist, de a se propaga real socul de oferta, de a se acumula stocuri, de a se schimba rolul de actiune al pietei (ciclul vanzatorului - ciclul cumparatorului); de socul creditarii in piata. 

    Activele sunt supraevaluate in piata la acest moment! 

    Bancile si investitorii marcheaza profiturile. 

    In 3 ani vor marca si pierderile caci asa functioneaza jocul. 

    Dupa Toamna (stocuri, belsug, profituri) vine si Iarna economica, iar dupa iarna vine Primavara. 

    1. executarile sunt in crestere inca din 2019 au fost aruncate navala in piata mii de executari iar apoi au fost retrase din ele in 2020 iar ca la sfarsit de an sa le arunce iar treptat in piata.

      Executari prin mai toate judetele!!! 

      Semnalul era dat inca din 2018-2019 cand s-au facut salturi exagerate la active imobiliare din alte orase taranesti. 

      In 12 luni au sarit valori de la 18000 mii la 45000 de mii.. pe bune oamenii sunt prosti nu vad nu inteleg; aceste elasticitati nu sunt sanatoase; aceste elasticitati au angrenat iar dezvoltatorii in speculative in timp ce populatia romaniei creste in decese mai mult ca nasteri si migratie forta de munca. 

    Oamenii nu invata nimic din crizele economice trecute :2008, 98, 81, 74, ... nu invata nimic.

    Cat toti sunt agrezivi in achizitii active financiare supraevaluate ... eu sunt conservator si imi consolidez pozitiile actuale. 

    Se pare ca multi nu inteleg piata derivatelor si ciclurile creditelor in piata. 

    Cand volatilitatea creditelor atinge maxime in piata acea volatilitate se va propaga in piata in credite default (swap unele din ele restul vor balti in piata). 

    Exista o nota de plata pentru inconstiientii ce se adunca in fata presiunii acumulate pe conducta de bani aruncata in piata. 

    Se va creea un dop la capatul conductei financiare in timp ce volatilitatea va continua sa se acumuleze si se va intoarce ca un bumerang exact la sursa de unde a plecat initial cautand o bresa de slabiciune ce va rezulta intr-o pocnire de fasuflare valva financiara a volatilitatii acumulate. 

    Acest joc se repeta de cand lumea, de cand bancile si guvernele tot inverseaza rolul in economie incercand sa restabileasca increderea. 

    Sunt uimit de analistii ce carton ce abereaza aiurea in timp ce piata este la cote inalte si o sa mia fie ceva vreme! 

    Aceasta volatilitate acumulata nu poate sa tina la infinit! 

    In cicluri depresive oamenii se muta de la prosperitate la afortabilitate!

    Chiriile in stagnare si scadere vor pune presiune inversa pe apreciere active imobiliare! 

    In timp ce voi aberati pe acest site cu imobiliarele Mentorul meu ma invata sa ma uit in piata la ce se intampla acum si sa invet din greseliele costisituare a altora.

    Mentorul meu nu imi spune sa nu cumpar! 

    Imi spune sa cumpar iestin! Iar piata e cotata la all time high! 

    Nu zic ca nu sunt oportunitati in piata! 

    Sunt dar nu la dezvoltatori ce au preturi deplasate de aprecierea reala a crediteleor si de aprecierea reala in balantele bancare ce tind spre negativ flux numerar in cel mai scurt timp. 

    Oportunitati sunt la pocnituri de apartamente vechi; doar ca trebuie asteptat sa se acumulexe valul de stocuri ce vor invada piata in 1-3 ani a oamenilor ce ies la pensie fortat sau au pierdul locurile de munca. 

    Nu mai induceti oamenii in eroare! 

    Nu exista cash pe cash la credit cu imobiliar achizitie la ora actuala flux pozitiv!!! 

    Toata discrepanta marginala de fulux numerare este decuplata de randamentele reale din cauza banilor ce baltesc in piata. 

    Dar aceasta baltide re bani urmeaza sa fie absorbita imediat in sistemul financiare caci majritatea achizitioneaza emotional si pe calucule de randamente facute pe varf de specula financiar si nu pe media de trend conservatoare. 

    Imi este rusine cu asa oameni ce abereaza in industria asta doar pentru a mai prostii un "investitor" ce a muncit ca prostul cu carca prin alte tari; sau un "investitor" nou afacerist ce a facut bani rapid in piata pe trendul trecut economic. 

    Daca mai multi romani ar pune doamne iartama mana pe educatie financiara si ar citi carti de economie, carti de investitii imobiliare, de etc forme de investitii ar vedea din satelit unde este economia la ora actuala!!! 

    Intelege cineva conceptul de arbitraj?

    Cumperi la o rata si platesti alta rata stand pe flux numerar pozitiv! 

    E la momentul actual 99% nu se incadreaza in faza asta! (la dezvoltatori) 

    Deci e "prostimea" cu lichiditati in piata ce va fi servita de afacerist. 

    Un deceniu de prosperitate toti il considerea o noua era; toate vor merge in sus.

    Ca in 1918-1929 .. bursa e pe maxime, investitorii sofisticati ii ard pe investitorii incepatori aruncati in piata. 

    In romania bursa saracului este "imobiliarul"! 

    1. Recomand documentarul: "Docu - The Crash of 1929" il gasiti pe youtube.

      The Untold Stories Of The Great Depression | When The World Breaks

    Casa trebuie trebuie sa fie o binecuvantare nu blestem!

    Iluzia bogatiei din varful maxim ciclic se va transforma repede in asuprirea populatiei "sarace" dar "proprietara la "banca" pe o valoare viitoare diluata cu o rata inflata. 

    Nu asa se cumpara o casa; actiune ainvestitorilor intr-o directie => reglarea curbei randamentelor reale in piata => reglarea Cererii cu Oferta => va debalansa in final varful speculativ in oportunitati de achizitie la randamente reale corect cu piata. 

    Economia are mereu misterele ei de a regla aceste elasticitati! 

    1. "supply demand curve" - isi va face simtita prezenta in cel mai scurt timp!

    Canada, Australia, Uk, R Moldova ce a fost speculata exagerat ca Romania in 2001-2009, Irlanda, China, Singapore, NY (USA), Mexic.... deja se duc in cap cu "imobiliarele speculate".

    Analisti de market, Agenti Imobiliari, Investitori, data cientists si executorii tot isi dau verdictul sa iesi cat mai poti.

    Sa lichidiez, sa scoti o parte din aprecierea castigata, sa o blochezi in siguranta in bonduri au alte instrumente, sa astepti sa treaca furtuna; tot acesti oameni importanti din echipa mea internationala imi spun ca ceva putred se va propaga in piata. 

    Oameni cu investitii de miliarde de euro, dolar pe toate continentele, Singapore deja a rasuflat in Credit".

    Best Documentary of the Housing Market Crash (of 2020?) | Inside the Meltdown | Behind the Big Short

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb