EDUCAŢIE Ministerul Sănătăţii: testarea elevilor nu presupune pregătire medicală

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 18 noiembrie 2021

Ministerul Sănătăţii: testarea elevilor nu presupune pregătire medicală

Dezbaterea apărută în jurul testării elevilor poate fi închisă, deşi e greu de crezut, după precizările făcute de Ministerul Sănătăţii. Legat de procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ, Ministerul Sănătăţii afirmă că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale, iar legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu: "Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecţie (caz suspect) şi trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiţii speciale de lucru. Ca urmare, legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional". Ministerul Sănătăţii a adăugat că introducerea aceastor teste a fost solicitată, din februarie, de Ministerul Educaţiei, nefiind un act medical. Ministerul a transmis că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecţie asimptomatice în rândul elevilor. La nivelul sistemului educaţional, unităţi de învăţământ sau Ministerul Educaţiei, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării şi către cine se va face raportarea, în funcţie de numărul de utilizatori, personalul didactic şi nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităţilor de învăţământ etc. Ministerul Sănătăţii asigură "cadrele didactice, dar şi pe părinţi de întreaga consideraţie şi înţelegere privind situaţia creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenţie ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situaţiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă". Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat că procedura de management a cazului de infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere, iar în aceste zile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Educaţiei se vor întâlni pentru a elabora actul normativ.

În 11 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ.

În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiştii din sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi transmis Ministerului Educaţiei metodologia solicitată. În 15 noiembrie, Ministerul Educaţiei a cerut Ministerului Sănătăţii "clarificări" privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nici maturatul sau spalatul cu mopul pe holurile scolilor nu presupun studii pregatire specifica, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le faca cadrele didactice.

    Profesorii nu au absolvit facultati ca sa faca altceva decat activitati didactice si nici nu sunt platiti ca sa preia sarcinile altora. E drept ca au salariile mai mic decat ale asistentelor medicale, dar nu e cazul sa le preia sarcinile acestora decat daca asistentele vor merge in locul lor la ore si la celelalte activitati scolare.

    cadrele didactice NU sunt "pompierii de serviciu" ai guvernantilor, nici bone si nici asistente medicale sau ITisti. 

    Daca nu este act medical, atunci ce este? Test: O flegma a elevului pe fata unui profesor. Ce circ, ce bolovan ministrul asta al sanatati. Pai daca nu este un test medical puneti portari sa ii testeze pe elevi. Acasa sa isi faca testele, asa vom avea si noi teste.

    Nu presupune nimic, sunt doar niste afaceri pentru prieteni.

    În caz de rezultat pozitiv al testului de salivă,cine suportă costurile testării prin metoda PCR sau aintigen al copilului și al părinților?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb