EFECTELE CRIZEI Scădere cu 23% a volumului gazelor transportate de "Transgaz"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2009

Scădere cu 23% a volumului gazelor transportate de "Transgaz"

Reducerea cantităţii importate va influenţa rezultatele financiare ale companiei

"Transgaz" a luat măsuri anticriză, pentru revizuirea programului de achiziţii, reducerea consumurilor tehnologice şi reducerea cheltuielilor cu reparaţiile şi mentenanţa

Cantitatea de gaze naturale transportată de "Transgaz" în primul semestru al acestui an a fost de 5,866 miliarde mc (fără înmagazinări). Acest volum a înregistrat, potrivit declaraţiilor conducerii "Transgaz", o scădere de circa 23% (cu 1,8 miliarde mc) faţă de perioada similară a anului trecut.

Oficialii companiei ne-au declarat că principalele cauze ale acestei scăderi sunt sistarea importurilor din Federaţia Rusă pentru o perioadă de circa 20 zile, în luna ianuarie, dar şi criza care a condus la reducerea cererii de gaze. Reprezentanţii "Transgaz" au subliniat, însă, că, începând cu luna iunie, s-a remarcat o revenire la nivelul consumurilor înregistrate anul trecut: "Această redresare considerăm că este efectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.54/ 27.05.2009, privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale. Măsura a determinat reluarea consumului la un nivel ridicat în special în industria chimică".

Oficialii "Transgaz" ne-au mai declarat că scăderea accentuată a consumului şi menţinerea tarifului de transport reglementat vor avea efect direct asupra nivelului veniturilor societăţii pe anul 2009.

Evitarea diminuării veniturilor societăţii a impus identificarea unor măsuri care să atenueze aceste influenţe atât asupra indicatorilor economico-financiari, cât şi în activitatea "Transgaz" pentru anul în curs.

Compania a identificat măsuri pentru reducerea consumurilor tehnologice, precum înlocuirea sau reabilitarea echipamentelor de protecţie activă a conductelor depăşite fizic şi moral. Altă măsură este eliminarea sistemelor de încălzire energofage, cu randamente foarte scăzute, pentru încălzirea tehnologică a gazelor naturale. Vor fi luate măsuri organizatorice care să influenţeze diminuarea diferenţei între cantităţile de gaze preluate de la producători, depozite sau import şi cele predate distribuitorilor de gaze sau consumatorilor direcţi din sistemul naţional de transport.

Foarte importante sunt şi măsurile de reducere a cheltuielilor cu lucrările de reparaţii şi mentenanţă. În acest sens, "Transgaz" va reanaliza programul de achiziţii din acest an, vor fi prioritizate investiţiile şi vor fi utilizate stocurile de materiale auxiliare şi piese de schimb existente în depozite. Va fi valorificat imediat materialul tubular şi piesele de schimb provenite din reparaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb