• Reducerea cantităţii importate va influenţa rezultatele financiare ale companiei
• "Transgaz" a luat măsuri anticriză, pentru revizuirea programului de achiziţii, reducerea consumurilor tehnologice şi reducerea cheltuielilor cu reparaţiile şi mentenanţa
Cantitatea de gaze naturale transportată de "Transgaz" în primul semestru al acestui an a fost de 5,866 miliarde mc (fără înmagazinări). Acest volum a înregistrat, potrivit declaraţiilor conducerii "Transgaz", o scădere de circa 23% (cu 1,8 miliarde mc) faţă de perioada similară a anului trecut.
Oficialii companiei ne-au declarat că principalele cauze ale acestei scăderi sunt sistarea importurilor din Federaţia Rusă pentru o perioadă de circa 20 zile, în luna ianuarie, dar şi criza care a condus la reducerea cererii de gaze. Reprezentanţii "Transgaz" au subliniat, însă, că, începând cu luna iunie, s-a remarcat o revenire la nivelul consumurilor înregistrate anul trecut: "Această redresare considerăm că este efectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.54/ 27.05.2009, privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale. Măsura a determinat reluarea consumului la un nivel ridicat în special în industria chimică".
Oficialii "Transgaz" ne-au mai declarat că scăderea accentuată a consumului şi menţinerea tarifului de transport reglementat vor avea efect direct asupra nivelului veniturilor societăţii pe anul 2009.
Evitarea diminuării veniturilor societăţii a impus identificarea unor măsuri care să atenueze aceste influenţe atât asupra indicatorilor economico-financiari, cât şi în activitatea "Transgaz" pentru anul în curs.
Compania a identificat măsuri pentru reducerea consumurilor tehnologice, precum înlocuirea sau reabilitarea echipamentelor de protecţie activă a conductelor depăşite fizic şi moral. Altă măsură este eliminarea sistemelor de încălzire energofage, cu randamente foarte scăzute, pentru încălzirea tehnologică a gazelor naturale. Vor fi luate măsuri organizatorice care să influenţeze diminuarea diferenţei între cantităţile de gaze preluate de la producători, depozite sau import şi cele predate distribuitorilor de gaze sau consumatorilor direcţi din sistemul naţional de transport.
Foarte importante sunt şi măsurile de reducere a cheltuielilor cu lucrările de reparaţii şi mentenanţă. În acest sens, "Transgaz" va reanaliza programul de achiziţii din acest an, vor fi prioritizate investiţiile şi vor fi utilizate stocurile de materiale auxiliare şi piese de schimb existente în depozite. Va fi valorificat imediat materialul tubular şi piesele de schimb provenite din reparaţii.