EFECTELE GREVEI JAPONEZE Sindicalist: "Telekom ar putea să transfere angajaţi din magazinele Germanos"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 21 aprilie 2015

Sindicalist: "Telekom ar putea să transfere angajaţi din magazinele Germanos"

Aleodor Nichifor: "Compania vrea să ne distrugă sindicatul, pentru că i-am deranjat cu ieşirile mele publice"

La o lună de la declanşarea grevei japoneze din magazinele Telekom, au apărut şi primele efecte ale protestelor angajaţilor, după cum ne-a declarat Aleodor Nichifor, liderul Sindicatului Liber Independent Telecomunicaţii "Bogdan Vodă" Suceava.

Domnia sa ne-a precizat că, în acest moment, nu mai poate să fie vorba despre o grevă japoneză în adevăratul sens al cuvântului, întrucât o mare parte dintre angajaţi a semnat diminuarea salariului şi mulţi alţii au plecat acasă.

"Cei de la administraţie nu vor să comunice deloc şi noi nu putem să facem decât presupuneri privind ce urmează să se întâmple", ne-a spus Aleodor Nichifor, subliniind: "Telekom îşi doreşte să ne distrugă sindicatul, pentru că eu i-am deranjat prin ieşirile mele în presă şi am transmis informaţii referitoare la situaţiile din magazine. Cu părere de rău, nu mai poate fi vorba de grevă japoneză câtă vreme angajaţii, în mare parte, au fost sub presiune să semneze fie diminuarea salariilor, fie plecarea acasă".

Domnul Nichifor susţine că există cazuri în care salariaţii nu au fost de acord cu nicio propunere, dar care au rămas fără un răspuns din partea conducerii: "Sunt magazine în care, deocamdată, a rămas un singur om (Miercurea Ciuc) sau doi (la Botoşani). Probabil că, între timp, Telekom va angaja oameni cu salariul minim pe economie sau va transfera salariaţi de la magazinele Germanos".

Potrivit sursei citate, la Suceava au fost patru salariaţi care au refuzat diminuarea remuneraţiilor, la Piatra Neamţ au existat trei persoane care au acceptat scăderea salariului, un singur caz de acest fel a fost semnalat la Bacău, în timp ce toţi angajaţii din Iaşi au fost de acord să li se taie din leafă.

"La Sibiu toţi angajaţii au semnat plecarea acasă, spunând că ei nu acceptă această bătaie de joc", ne-a declarat Aleodor Nichifor, menţionând: "Aceştia rămân la muncă până la 1 iulie şi probabil că apoi Telekom va transfera angajaţi din altă parte. Au apărut reclame tot mai dese la Germanos, semn că urmează ca o parte din salariaţii de aici să vină la Telekom".

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Telekom România nu ne-au transmis o poziţie oficială cu privire la greva japoneză din cadrul companiei sau la situaţia din magazine.

Nichifor: "Telekom nu ne recunoaşte ca sindicat reprezentativ al salariaţilor"

În plus, sindicalistul Aleodor Nichifor acuză compania Telekom de discriminare întrucât compania nu recunoaşte Sindicatul Liber Independent Telecomunicaţii "Bogdan Vodă" Suceava ca fiind un unul reprezentativ al salariaţilor.

Domnia sa ne-a precizat: "Cred că există presiuni asupra instanţei de judecată, pentru că încă nu a dat o decizie în procesul nostru cu Telekom. Avem o decizie dată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC), pe care compania nu a aplicat-o şi totul a pornit de la faptul că Telekom nu ne recunoaşte ca sindicat reprezentativ al salariaţilor. Dacă tot s-a cam finalizat acţiunea de protest a magazinelor, poate ar trebui să-i întrebăm public cum comentează Telekom, Ministerele Muncii, Comunicaţiilor sau al Justiţiei nerespectarea unei hotărâri definitive şi irevocabile de reprezentativitate a unui sindicat, dar şi modul discriminatoriu în care compania a negociat doar cu un anumit sindicat în ultimii trei ani. Mai mult, hotărârea CNDC a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti".

În plus, domnia sa ne-a declarat că nu a primit, până acum, niciun răspuns din partea companiei la solicitările pe care le-a transmis. Totodată, sindicalistul solicită Ministerului Muncii şi Parlamentului "o analiză serioasă asupra Legii 62/2011 privind Dialogul Social şi modificarea de urgenţă a acesteia, prin asumarea răspunderii". Aleodor Nichifor apreciază că, în acest moment, nu există nicio sancţiune pentru angajator când tratează cu indiferenţă solicitările venite din partea unui sindicat.

În opinia domniei sale, angajaţii Telekom au fost ameninţaţi cu închiderea magazinelor dacă nu semnează diminuarea salariilor. Potrivit sursei citate, Telekom România ar dori ca angajaţii din magazine să lucreze pe un salariu aproape de minimul pe economie, "fără să ţină cont de timpul de lucru, care depăşeşte 10-12 ore pe zi".

Greva japoneză a început pe 20 martie, după anunţul Telekom România potrivit căruia compania va implementa, de la 1 aprilie 2015, un proces de aliniere salarială pentru angajaţii din magazine. Salariul de bază fix al angajaţilor Telekom de la noi ar urma să fie redus de la 85% la 65%, iar comisionul de vânzări să crească de la 15% la 35%. Totodată, angajaţii care nu vor fi de acord cu aceste modificări ar urma să fie concediaţi de la 1 iulie 2015 şi să primească salarii compensatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb