Eficienţa energetică este soluţia imediată pentru a atenua impactul creşterii preţurilor

G.D
Companii / 31 martie 2022

Eficienţa energetică este soluţia imediată pentru a atenua impactul creşterii preţurilor

E.ON România consideră că printre măsurile care vor trebui luate de autorităţi în perioada următoare este absolut necesar să se regăsească un pachet solid de măsuri de eficienţă energetică care să ţintească atenuarea impactului creşterii preţurilor la energie, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, plafonarea preţurilor pentru o perioadă de un an este o măsură temporară de protejare a consumatorilor, însă trebuie să profităm de această perioadă pentru a ne pregăti pentru anii viitori.

Pe lângă noi capacităţi de producţie, a căror realizare durează însă câţiva ani, este necesară diminuarea consumului de energie, fără însă a reduce confortul, prin aplicarea unor programe de eficienţă energetică. Aceasta implică adoptarea unor măsuri de reglementare sau financiare care pot să impulsioneze preocuparea pentru un consum energetic redus şi asigurarea eficienţei energetice. Efectul se va putea vedea în reducerea facturilor individuale la utilităţi, în crearea de locuri de muncă, în stabilizarea preţurilor şi în reducerea poluării.

Astfel, statul trebuie să ofere consumatorilor stimulente şi facilităţi fiscale pentru achiziţia de echipamente eficiente energetic (de exemplu, centrale termice care asigură o reducere a consumului de până la 30%), precum şi scheme suport pentru diverse investiţii în eficienţa energetică a locuinţei (cum ar fi, instalarea de panouri fotovoltaice, iluminat cu sisteme LED, renovarea clădirilor etc).

Un exemplu în acest sens vine din Italia, unde guvernul a decis să introducă o deducere fiscală de 110%, numită Superbonus, pentru susţinerea proiectelor de eficienţă energetică care urmăresc de la izolarea termică a locuinţei, până la montarea de panouri solare şi înlocuirea centralelor termice vechi, subliniază sursa citată.

De asemenea, trebuie stimulate proiectele guvernamentale de eficienţă energetică, precum Casa Eficientă Energetic, Casa Verde Fotovoltaice şi Programul Rabla pentru Electrocasnice. Pompele de căldură sunt o altă modalitate sustenabilă şi eficientă de încălzire a casei şi de a produce apă caldă menajeră, reducând costurile şi amprenta de dioxid de carbon, iar această soluţie ar trebui la rândul ei inclusă în programele de finanţare.

De scheme de suport, precum credite avantajoase şi absorbţie de fonduri europene, ar trebui să beneficieze, de asemenea, municipalităţile şi consumatorii non-casnici care implementează măsuri de eficienţă energetică sau vor să producă energie verde.

Astfel de măsuri pot contribui la îmbunătăţirea echilibrului dintre cerere şi ofertă pentru întreaga piaţă şi pot duce, treptat, la preţuri mai suportabile pentru toate categoriile de consumatori.

În condiţiile în care situaţia actuală a volatilităţii preţurilor la energie va continua să producă efecte în următoarea perioadă, considerăm că este esenţială amplificarea dialogului între sectorul public şi companiile din sectorul privat pentru a găsi cele mai bune soluţii pe termen mediu şi lung pentru consumatorii din România şi pentru economie, în ansamblu. Subliniem în continuare necesitatea de a se promova reglementări şi proceduri clare, predictibile, astfel încât populaţia şi companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb