Ministerul Petrolului din Egipt a anunţat, ieri, că a semnat două acorduri cu grupul american Exxon Mobil Corp pentru efectuarea de explorare pentru petrol şi gaze naturale în Marea Mediterană, informează Reuters, citată de Agerpres.
Cele două acorduri includ o investiţie de minim 332 milioane de dolari, a precizat Ministerul Petrolului din Egipt. Primul acord este pentru efectuarea de lucrări de explorare în perimetrul North East Amriya şi prevede o investiţie de minimum 220 milioane de dolari. Cel de-al doilea este pentru perimetrul North Marakia şi prevede o investiţie de minim 112 milioane de dolari.
Luna trecută, Exxon Mobil a anunţat că a achiziţionat două perimetre cu o suprafaţă combinată de 1,7 milioane acri în zona de coastă a Egiptului, consolidându-şi portofoliul în zona de est a Mediteranei.
Descoperirea câmpului Zohr, cea mai mare descoperire de gaze făcută vreodată în Egipt şi în Marea Mediterană, în anul 2015 de către grupul italian Eni a declanşat un interes crescut în sectorul energetic din Egipt. Ţara încearcă să se poziţioneze ca un hub energetic în zona de est a Mediteranei, importând gaze din Israel şi exportând spre Iordania şi posibil spre Europa şi Asia.
Ministerul Petrolului din Egipt a precizat că tranzacţia cu Exxon Mobil duce numărul total de acorduri semnate cu investitorii după 2014 la 82, iar investiţiile minime totale au ajuns la aproximativ 16 miliarde de dolari.
La începutul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători. Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri. Deşi analizează posibilitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, "intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare", a spus Spitler.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.