Salariul mediu net în industria farma este de 656 de euro, pe lună, potrivit comparatorului salarial Paylab.ro, România fiind ţara din Europa Centrală şi de Est în care angajaţii din această industrie câştigă cel mai puţin. Diferenţa este sensibilă chiar şi faţă de Bulgaria, ţară care, în mod tradiţional, oferă, în aproape toate industriile, salarii mai mici decât la noi. Astfel, cei care lucrează în sectorul farmaceutic din Bulgaria au un salariu mediu net lunar de 887 de euro, după cum arată datele Paylab, potrivit unui comunicat al eJobs.
Cel mai bine plătiţi sunt, însă, estonienii, ale căror venituri medii nete se apropie de 1.400 de euro, în fiecare lună. Vin din urmă angajaţii din Lituania (1.100 de euro) şi cei din Cehia (1.071 de euro), aceştia închizând, de altfel, cercul celor care câştigă peste 1.000 de euro în acest sector.
În Letonia, un angajat care lucrează în acest domeniu câştigă, în medie, 994 de euro, pe lună; în Ungaria salariul mediu lunar este de 982 de euro, iar în Slovacia de 952 de euro.
"Au fost ani în care industria farma era una dintre cele mai vânate de candidaţi, datorită salariilor mari pe care le oferea. În continuare este unul dintre sectoarele bine plătite, însă, între timp, au crescut mult alte domenii care, tocmai prin prisma acestei expansiuni foarte rapide, au trebuit să compenseze cu salarii mari şi au trecut în faţa Farmaceuticelor. Mă refer aici în primul rând la IT şi apoi, desigur, la banking, servicii financiare, servicii juridice. Odată ce ritmul de extindere a ajuns la un nivel de plafon, şi ritmul de creştere a salariilor s-a stabilizat", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, conform comunicatului.
În acest moment, peste 700 de joburi în industrai farmaceutică sunt disponibile pe ejobs.ro. Trei sferturi dintre acestea se adresează candidaţilor cu un nivel mediu de experienţă (2-5 ani) sau care se află în poziţii de senioritate (peste 5 ani de experienţă).