Membrii Consiliului de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au decis, vineri, respingerea solicitării RADET de a reduce gradul de poprire şi menţinerea lui la 100%, potrivit unui comunicat al ELCEN.
Conform documentului, decizia a fost determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale şi servicii auxiliare de transport şi distribuţie au acţionat ELCEN în instanţă pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei.
Acest deficit a fost cauzat şi de neonorarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a plăţii subvenţiei aferente primului trimestru al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populaţiei, arată sursa citată.
Conform acesteia, Primăria Municipiului Bucureşti nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranşă de 32 de milioane de lei.
Gabriel Dumitraşcu, şeful Consiliului de Administraţie al RADET, a declarat că în cazul în care poprirea de 100% nu se va ridica de pe conturile Regiei, nu se mai pot plăti salariile angajaţilor şi nu se mai poate interveni la avarii, iar în câteva zile se va bloca sistemul şi se va închide reţeaua.
Domnul Dumitraşcu a explicat, citat de HotNews.ro: "Deocamdată mai putem interveni cu ce avem în stoc, dar este vorba de zile. În plus, ceilalţi furnizori, apă, electricitate, vor opri şi ei furnizarea. Eu cred că vrea cineva să pun gaz pe foc în această perioadă. În ceea ce priveşte neplata subvenţiei pe anul 2016, Primăria Capitalei a dat banii pentru subvenţie, în contul ESCROW, ELCEN ia banii de acolo, însă ei îi deconteaza pentru penalităţi şi spun că vor alţi bani pentru subvenţie. Nu este treaba Primăriei cum decontează ELCEN banii".
La începutul acestei luni, Gabriel Dumitraşcu declara că RADET a propus înfiinţarea a 21 de zone unitare de încălzire în Bucureşti prin regândirea conceptului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.
Reprezentanţii RADET susţineau la acea dată că Bucureştiul are nevoie de cinci surse noi, care însumate ar duce undeva la 300 de megawatt-oră, asta însemnând aproximativ a şasea parte din necesarul de consum al Bucureştiului.
Prin construirea acestor centrale, în zona de nord a Capitalei, în Colentina, Titan, zona Ştefan cel Mare şi Rahova, costurile de transport s-ar reduce anual cu 200 de milioane de lei, de la cele 295 de milioane de lei care sunt cheltuite în prezent, a adăugat domnul Dumitraşcu.
Totodată, acesta a estimat că realizarea acestor centrale ar costa în jur de 100-120 de milioane de euro.
O altă economie de aproximativ 80-100 de milioane de euro anual, potrivit spuselor domnului Dumitraşcu, ar semnifica trecerea, în toate cartierele, de la distribuţia pe patru fire la distribuţia pe două fire, ajungându-se de la 3.000 de kilometri de reţea la 1.500 de kilometri.
"Un total al costurilor pentru schimbarea sistemului de termoficare al Bucureştiului s-ar ridica la 800 de milioane - 1 miliard de euro", a mai menţionat preşedintele CA.
În urma sentinţei civile numărul 2346/11.05.2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 64899/3/2011, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria Bucureşti - RADET - ELCEN în 18.12.2008, mai arată documentul ELCEN.
Potrivit acestuia, ELCEN deţine împotriva RADET Bucureşti un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul Bucureşti a ordonanţei de plată solicitată de către ELCEN.