În cadrul Grupului Electrica - SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord şi SDEE Transilvania Sud s-au produs mai multe avarii la instalaţiile operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (cod galben de ploaie, ninsoare şi vânt puternic, în special, în judeţele din sud-estul ţării), începând din data de 20 aprilie 2017. Judeţele cele mai afectate au fost: Brăila, Galaţi, Focşani, Prahova şi Cluj, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
Reprezentanţii companiei transmit: "Condiţiile meteorologice, pe alocuri extreme pentru această perioadă a anului, au produs avarii la reţelele aeriene, cea mai afectată zonă fiind Muntenia Nord, în aria de acoperire a căreia au fost rupţi un număr de 11 stâlpi de înaltă tensiune, 319 de stâlpi de medie tensiune şi 40 stâlpi de joasă tensiune".
În data de 21 aprilie, la ora 12:00, s-a înregistrat un maxim al numărului de utilizatori afectaţi, cei mai mulţi din judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila, fiind avariate 2.300 de posturi de transformare, 89 linii MT total afectate, 29 linii MT parţial afectate, 8 linii 110kV.
În sursa citată se mai arată: "În vederea remedierii avariilor, au fost mobilizaţi sute de specialişti, organizaţi în cadrul a peste 180 de echipe de intervenţie, formate din angajaţi ai operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi ai Electrica Serv, care au lucrat non-stop. Din păcate, în multe situaţii, accesul echipelor de intervenţie a fost mult îngreunat de vântul foarte puternic şi precipitaţiile abundente, dar şi de vegetaţia abundentă, care a afectat şi anumite porţiuni din reţea".
Cele mai afectate au fost judeţele din zona de Sud-Est a ţării, în special Vrancea, Galaţi Brăila, unde activitatea echipelor de intervenţie a fost îngreunată din cauza accesului foarte dificil la instalaţiile afectate (inclusiv drumuri blocate), fiind nevoie, în anumite situaţii, de sprijinul autorităţilor, cărora le mulţumim pe această cale.
Reprezentanţii companiei au declarat: "Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi asigurăm toţi utilizatorii reţelei că depunem toate eforturile pentru alimentarea cu energie electrică, în cel mai scurt timp posibil şi în condiţii normale, conform schemei de funcţionare".
Prin efortul echipelor de intervenţie au fost realimentaţi mare parte dintre consumatori, la această oră mai fiind afectate 690 de posturi de transformare, 17 linii MT total afectate, 27 linii MT parţial afectate şi 3 linii 110kV. Este de menţionat ca se lucrează în continuarea în condiţii dificile, peste 220 de specialişti fiind pe teren pentru izolarea şi remedierea tuturor defectelor.