ELENA-RAMONA UIOREANU: Propun un program naţional de urgenţă pentru perpetuarea Iei româneşti

Elena Deacu
Companii / 24 iunie 2015

Propun un program naţional de urgenţă pentru perpetuarea Iei româneşti

Deputatul de Cluj Elena-Ramona Uioreanu propune iniţierea, prin intermediul unui proiect de lege, a Programului Naţional al Iei Româneşti, destinat perpetuării meşteşugului şi al obiceiului de a purta ie.

"Noi vedem acest Program acţionând în societatea românească pe două paliere. Primul, şi cel mai important, este la nivel şcolar. Prin intermediul acestei strategii de reînviere a tradiţiei naţionale, dorim să inserăm în Programa şcolară cursuri pentru deprinderea meşteşugului iei încă din şcoala gimnazială, urmând ca în liceu, această deprindere să devină o adevărată abilitate naţională pentru elevele românce. Şi de ce nu şi pentru băieţii doritori. La nivelul şcolilor este necesară o alocaţie guvernamentală, prin intermediul căreia acestea să se doteze cu material şi să aibă instructori, urmând ca Primăriile din ţară să organizeze cel puţin o data pe an târguri destinate comercializării şi premierii celor mai reuşite Ii făcute de elevi. Astfel vom reuşi să transformăm obiceiul în modă", scrie deputatul.

Totodată, potrivit domniei sale, pe celălalt plan, strategia naţională este menită să susţină specializarea meşteşugului iei prin finanţarea şi crearea de Centre meşteşugăreşti pe lângă muzeele etnografice şi şcolile populare de arte. "Rostul unui asemenea demers este să ajungem, într-un interval de timp rezonabil, la autofinaţare şi profitabilitate, prin producţia manufacturieră de calitate şi bine plătită, pe care o vom realiza. Evident că şi în acest caz este necesară implicarea, prin lege, a primăriilor reşedinţă de judeţ în organizarea bianuală a unor târguri ale iei, acţiuni menite să învie obiceiul, se preschimbe tradiţia în exprimare prezentă a autenticităţii şi să educe în spre valorizarea produselor autohtone.

Mai mult decât atât, tot prin lege, în baza acestui program naţional, supermarketurile vor fi determinate să amenajeze, cu taxe minime, standuri şi mici magazine ale iei româneşti. Noi credem că a sosit vremea ca să salvăm şi să perpetuăm ceea ce cu adevărat ne defineşte şi individualizează în lume, iar Ia este fala noastră", scrie deputatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb