EMIL DUMITRU, PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI PRO AGRO:  "Legea dublului-standard, aprobată în Parlamentul European, lasă loc interpretărilor"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 10 iunie 2019

"Legea dublului-standard, aprobată în Parlamentul European, lasă loc interpretărilor"

În cazul în care se constată diferenţe de calitate în cel puţin trei ţări, comercianţii pot primi amenzi de până la 4% din cifra de afaceri, susţine preşedintele ANPC, Marius Pîrvu

Legea dublului-standard a fost aprobată în Parlamentul European şi urmează să fie publicată în Monitorul European, în luna septembrie, moment din care vom avea cadrul legal efectiv pentru a pune în aplicare dublul-standard, a afirmat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marius Pîrvu.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, susţine, însă, că această directivă lasă loc interpretărilor, astfel că le permite producătorilor să eludeze legea.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: "Directiva cu privire la dublul standard a fost adoptată de Parlamentul European, dar «cu sprijinul» parlamentarilor din grupul cărora face parte şi PSD, a ieşit o directivă proastă. Ea lasă loc de interpretări, motiv pentru care vom regăsi, în continuare, în piaţa europeană, produse cu diverse compoziţii fizico-chimice şi organoleptice, dar cu aceeaşi etichetă întrucât conţinutul directivei lasă loc producătorilor să poată eluda, într-un fel sau altul, legislaţia naţională".

Preşedintele federaţiei PRO AGRO este de părere că ANPC ar fi trebuit să ia mult mai multe măsuri pentru a rezolva această situaţie încă de acum doi ani de zile, şi nu doar în pragul perioadelor electorale.

Domnul Dumitru a mai precizat: "Este multă ipocrizie în discursul public al oamenilor politici, iar domnul Pârvu tot om politic este, de doi ani şi jumătate trebuia să fi văzut nişte acţiuni serioase, nu să îi vedem doar în campanie electorală că plâng pe umărul productorului român şi sunt îngrijoraţi de concurenţa neloială reprezentată de produse provenite din alte state. Asta este lipsă de profesionalism. Acum va trebui să facem o legislaţie naţională, dar nu pe genunchi, numai că atâta incompetenţă în partea publică nu am văzut până acum. Eu îmi doresc să fie un proiect de lege care să fie dezbătut de toţi actorii implicaţi şi să fie luate măsuri de coerciţie, dar vom vedea ce se va întâmpla".

Emil Dumitru este de părere că trebuie să acredităm, în România, laboratoare specializate unde să poată fi analizate produsele, iar Ministerul Agriculturii şi ANPC să aibă atribuţii de control, explicând: "Directiva trebuie transpusă şi trebuie acordate atribuţii de verificare şi control, atât în cadrul Ministerului Agriculturii, cât şi la nivelul ANPC-ului. Trebuie să avem laboratoare care să fie acreditate pentru determinarea calităţilor fizico-chimice şi organoleptice - în trecut, minis-trul Daea a prelevat probe din mai multe ţări membre, dar a făcut analizele în alte state membre, că noi nu suntem capabili să acredităm nişte laboratoare oficiale în România. Ar trebui să fie o trasabilitate completă şi să nu mai existe atât de multă secretomanie, consumatorii să fie informaţi ce consumă, indiferent de unde provin alimentele respective, pentru că, până la urmă, este vorba de siguranţa alimentară".

Pârvu, ANPC: "În perioada următoare, va fi modernizat şi extins laboratorul Larex"

Preşedintele ANPC a mai declarat, citat de Agerpres: "Legea dublului-standard a fost aprobată în Parlamentul European şi urmează, în luna septembrie, să fie publicată în Monitorul European şi abia de acolo începând putem să spunem că avem cadrul legal efectiv pentru a pune în aplicare dublul-standard. Practic, va urma o perioa-dă în care noi, ca iniţiatori ai acestei legi, va trebui să transpunem în legislaţia naţională tot ceea ce înseamnă dublul-standard, pentru că acesta este un proces mai amplu. Trebuie făcut în conlucrare cu entităţile competente din ţările respective în care noi vom studia aceste produse. Într-adevăr, noi ca autoritate ne-am pregătit cumva în avans şi am căutat să găsim câteva aspecte pe care să le deschidem ca discuţie în momentul în care el va putea fi aplicat efectiv conform transpunerii în legislaţia naţională şi, bineînţeles, că vom extinde atât aspura detergenţilor (pentru că avem reclamaţii în acest sens), asupra textilelor, asupra nu numai a produselor alimentare cât şi non-alimentare, chiar şi în zona serviciilor".

Totodată, domnia sa a menţionat că, în perioada următoare, va fi modernizat şi extins laboratorul Larex, acesta urmând să devină un laborator naţional.

Pentru modernizarea şi extinderea Larex, instituţia se află în procedură de achiziţie de echipamente, iar suma alocată în acest an este de 40 de mili-oane de euro. De asemenea, se are în vedere reconstrucţia sau modernizarea spaţiilor existente pe care Larex le are din 1990, iar pe lângă acestea se caută împreună cu autorităţile locale spaţii sau terenuri unde ar putea fi dezvoltat laboratorul.

Marius Pîrvu a subliniat că în cazul în care se constată diferenţe de calitate în cel puţin trei ţări, comercianţii pot primi amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.

În urmă cu aproximativ doi ani de zile, scandalul produselor care au componenţa modificată de la ţară la ţară - în statele est-europene ajungând cele care au o calitate mult mai slabă faţă de produsele vândute pe piaţa occidentală - prindea proporţii tot mai mari, stârnind ample revolte şi nemulţumiri, la nivel european.

La acea vreme, specialiştii de la Comisia Europeană făceau interpelări referitor la acest aspect, după ce trei ţări - Cehia, Slovacia şi Ungaria - sesizaseră faptul că, pe aceste pieţe, aceleaşi produse care au o calitate ridicată în statele vestice înregistrează o calitate foarte slabă, acestea anunţând că vor presa UE să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub aceleaşi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident.

În ţara noastră, însă, legea nu îi obligă pe procesatori, la acea vreme, să menţioneze procentul de carne din produsele alimentare, în timp ce în Germania aceştia au, prin lege, obligaţia să folosească minim 65% carne în prepararea produselor, ne-a spus, la acea vreme, Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori (APC).

La jumătatea anului 2017, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dispus prelevarea de probe de la mai multe produse în cauză şi analiza lor, aceasta urmând să confirme sau să infirme existenţa dublului standard.

Ulterior, rezultatele analizelor privind dublul standard, efectuate la unele alimente şi prezentate de Petre Daea au ridicat o serie de semne de întrebare, ministrul Agriculturii anunţând doar că nouă produse alimentare de la noi au caracteristici diferite faţă de produsele din Vest, fără să dea şi numele mărcilor, producătorilor sau pe cele ale comercianţilor în cauză.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb