Enel vinde participaţiile din ţara noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 martie 2023

Enel vinde participaţiile din ţara noastră

Enel România: "Toate activităţile operaţionale se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal" Silvia Vlăsceanu, HENRO: "Pentru clienţi nu se schimbă nimic şi nici pentru piaţă, în ansamblu" Ion Lungu, AFEER: "Este important că activităţile Enel din România sunt preluate tot de o companie din domeniul utilităţilor" Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London Brokers: "Am fărâmiţat sectorul energetic şi ajungem să-l vindem la bucată"

Tranzacţia prin care Grupul Enel îşi vinde participaţiile deţinute în ţara noastră către grecii de la Public Power Corporation nu are vreun impact asupra clienţilor companiei sau a pieţei noastre de energie în ansamblu, cred specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

Lecţia pe care trebuie să o învăţăm din această tranzacţie este că grecii şi-au ţinut o companie integrată şi au făcut-o mare, în timp ce noi am fărâmiţat sectorul energetic şi ajungem să-l vindem la bucată, este de părere Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London Brokers.

Operaţiunea se ridică la circa 1,26 miliarde de euro, sumă care poate fi ajustată în anumite condiţii, evaluarea totală a societăţilor vândute fiind de aproximativ 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în trimestrul al treilea al acestui an, după se arată în comunicatul companiei.

Societatea subliniază că toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se des­făşoare în mod normal, fără a afecta partenerii şi clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi.

Silvia Vlăsceanu: "Este cumva similar cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani, când CEZ a vândut activele din România"

Legat de impactul tranzacţiei asupra pieţei noastre de energie, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO, ne-a spus: "Vânzarea nu afectează cu nimic funcţionarea pieţei româneşti. Se schimbă doar acţionarul, denumirea firmei se va schimba probabil într-un interval de unu-doi ani (...). Este cumva similar cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când CEZ a vândut activele din România către fondul de investiţii (n.r. Macquarie Infrastructure and Real Assets). Pentru clienţi nu se schimbă nimic şi nici pentru piaţă, în ansamblu".

În toamna anului 2020, Grupul ceh CEZ şi-a vândut operaţiunile din ţara noastră către fondul Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), pentru aproape un miliard de euro.

Ion Lungu: "Directorul PPC este fost CEO al Enel România şi cunoaşte destul de bine compania, aşa încât nu mă aştept la schimbări deosebite"

Ion Lungu, directorul executiv al AFEER, subliniază importanţa faptului că activităţile Enel din România sunt preluate tot o companie din domeniul utilităţilor.

Acesta ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere este o tranzacţie obişnuită. Enel a activat o perioadă în piaţa românească şi, după cum reiese din declaraţiile conducerii companiei, acum încearcă să-şi restrângă activitatea din exteriorul Italiei şi să se concentreze pe alte priorităţi. În aceste condiţii, vânzarea este normală".

Ion Lungu a adăugat: "Este important că activităţile Enel din România sunt preluate tot de o companie din domeniul utilităţilor. Nu este vorba despre un fond de investiţii care poate să se gândească în primul rând la bani şi după aceea la calitatea serviciului pentru client. Cred că PPC este o companie care se gândeşte la acest lucru. În plus, directorul PPC este fost CEO al Enel România şi cunoaşte destul de bine compania, aşa încât nu mă aştept la schimbări deosebite. În plus, trebuie să avem în vedere şi faptul că activităţile de distribuţie, care sunt printre cele mai importante ale companiei în România, fiind activităţi reglementate, trebuie să îndeplinească toate cerinţele standardelor de performanţă şi cerinţele în general ale reglementatorului, ANRE".

Directorul executiv al AFEER a mai punctat că, în urmă cu peste doi ani şi CEZ a vândut activele din România, iar ulterior nu s-a observat vreo schimbare.

Enel: "Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizează repoziţionarea noastră şi concentrarea asupra ţărilor cu un ritm de creştere ridicat, în care avem o prezenţă integrată"

Enel subliniază că tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizează repoziţionarea Enel şi concentrarea asupra ţărilor cu un ritm de creştere ridicat şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

În total, este estimat ca tranzacţia să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 şi restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferenţele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023, conform unui comunicat al Enel.

Public Power Corporation va finanţa tranzacţia atât din surse proprii cât şi credite accesate de la bănci greceşti şi internaţionale. Finalizarea tranzacţiei este supusă unor condiţii întâlnite în mod obişnuit în acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autorităţilor antitrust competente, conform companiei.

Public Power Corporation este deţinută indirect, în proporţie de 34%, de statul grec.

Grupul Enel este un jucător major în energie în ţara noastră din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furnizarea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile prin capacităţi de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum şi în domeniul serviciilor energetice avansate.

Societăţile de distribuţie ale Grupului în România sunt prezente în trei regiuni importante ale ţării, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, deservind în total peste trei milioane de clienţi. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, precum şi de servicii cu valoare adăugată. În România, Grupul mai are activităţi prin Enel X în domeniul serviciilor inteligente pentru locuinţe, producţiei de energie la nivelul locului de consum şi eficienţei energetice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. tara lucrului bine facut, tara-azil....las ca avem doar bugetari si pensionari speciali si crestere economica 4%....locomotiva Europei, parca asa zicea nea Tariceanu si Vosganian, eminentii hoti ai tarii?

    Concentrarea asupra ţărilor cu un ritm de creştere ridicat , parca eram noi tigrii Europei?

    Sau doar pe hartie? 

    1. Pe hartie. Ca pe teren trebuie doar sa citesti comunicatele INS privind scaderea consumului de energie electrica, de gaze naturale.... firmele parasesc Romania si activitatea economica se rezuma la consum folosind banii negri din munca din Vest.

    Drum bun si cale batuta.

    Nu sint cam multi care au vindut sau vor sa vinda in ultimii ani ? Afaceri importante din domeniul energie, petrol, gaze ?

    "Pentru clienți nu se schimbă nimic !" Cum adică? De la distanță ENELs-a comportat cel mai rău cu clienții! Am fost un an client ENEL,un coșmar pentru mine !

    Zice un patriot că am faramitat sistemul energetic " și acum îl vindem la bucată! " Și eu mă consider patriot dar uitati-vă cine conduc aceste societăți românești? Doar politruci,rude ,amante,foști soți,soții etc care sunt numiți pe 2 luni,iar numiți, iar numiți că să nu bată la ochi că vor sta de fapt 4 ani! Ce rezultate are Electrica? Un faliment mascat, nu mai bine renunți? 

    Trist! De ce vointa majoritatii parlamentare nu a adus Hidroelectrica in situatia sa cunpere Enel!

    1. Hidroelectrica este producator de energie electrica, pentru ea a fost un efort logistic mare sa faca si activitate de furnizare si en electrica. Enel furnizeaza si gaze, e prea complicat

    Pleaca toata lumea din tara… Ultimul sa stinga lumina….

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb