• Proiectul AMBRA-Electrify Europe beneficiază de finanţare completă prin co-finanţarea oferită de Enel X, Comisia Europeană prin intermediul Agenţiei Executive pentru Inovaţii şi Reţele (INEA) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).
• Proiectul, care urmează să fie finalizat până în 2022, prevede o investiţie totală de 70,75 de milioane de euro în construirea a peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice.
Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obţinerea unei finanţări complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV) în Italia, Spania şi România. Proiectul este co-finanţat de Agenţia Executivă pentru Inovaţii şi Reţele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), precum şi de Enel X, prin resurse proprii, potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X şi implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania şi România, prevede instalarea a peste 3.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, în special de-a lungul a şapte coridoare de reţea transeuropeană de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legătură dintre nodurile urbane şi de-a lungul unor drumuri principale, şi care va fi finalizată până în 2022. Staţiile de încărcare vor deveni parte a reţelei publice de infrastructură de încărcare a Enel X în Italia, Spania şi România, şi vor include modelele Quick (până la 22 kW AC), Fast (până la 50 kW DC fiecare) şi Ultra-Fast (până la 350 kW DC fiecare). Întreaga reţea va fi accesibilă pentru utilizatorii înregistraţi prin aplicaţia Enel X Juice Pass, precum şi prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, în timp ce utilizatorii neînregistraţi vor efectua plăţi ad hoc. Proiectul AMBRA-E îşi propune să reducă timpii de încărcare necesari călătoriilor pe distanţe lungi în Italia, Spania şi România, în vederea consolidării mobilităţii electrice transfrontaliere, mai precizează sursa.
Comisia Europeană a selectat proiectul AMBRA-E în 2017 în CEF Blending Call, care combină diferite instrumente de finanţare, cu scopul de a maximiza implicarea şi capitalul în favoarea iniţiativelor de transport curat care minimizează dependenţa de petrol şi atenuează impactul transportului asupra mediului. Proiectul prevede o investiţie totală de 70,75 de milioane de euro, a cărei finanţare include 14,15 milioane de euro dintr-o finanţare acordată de Comisia Europeană prin INEA, care a dat startul instalării de puncte de încărcare standardizate accesibile tuturor utilizatorilor de vehicule electrice, cu scopul de a reduce diferenţa de adoptare a tehnologiei de mobilitate electrică în statele membre ale UE. În plus, o parte din împrumutul de 115 milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în 2018 pentru instalarea a până la 14.000 de puncte de încărcare publice în toată Italia până în 2022 va fi angajată prin intermediul acestui proiect.