Grupul francez de utilităţi Engie a anunţat joi semnarea unui acord privind vânzarea participaţiei de 70% pe care o deţine la termocentrala pe bază de cărbune Loy Yang B, în statul Victoria din sudul Australiei, către conglomeratul Chow Tai Fook Enterprises din Hong Kong, informează AFP, conform Agerpres.
"După această vânzare, cărbunele va reprezenta doar 6% din portofoliul de producţie de electricitate al grupului la nivel mondial, faţă de 13% la finele lui 2015", a precizat Engie într-un comunicat.
Vânzarea termocentralei pe bază de cărbune Loy Yang B, proiect care include atât participaţia de 70% deţinută de Engie cât şi restul de 30% din acţiuni controlate de grupul japonez "va duce la reducerea datoriei consolidate a grupului cu aproximativ 666 milioane de euro", a informat Engie, fără a dezvălui valoarea financiară a tranzacţiei.
Cu o capacitate de 1.000 de Megawaţi, termocentrala pe bază de cărbune Loy Yang B este cea mai nouă şi mai modernă termocentrală din statul Victoria, asigurând 17% din necesarul de energie al acestui stat australian.
În conformitate cu strategia care are drept obiectiv concentrarea pe energiile cu emisii reduse de carbon, Engie intenţionează ca, în decurs de trei ani, să vândă active în valoare de 15 miliarde de euro în domeniile petrolului şi cărbunelui. Până la mijlocul acestui an grupul francez a vândut deja active în valoare de peste 11 miliarde de euro.
Statul francez este cel mai mare acţionar Engie (fosta GDF Suez - n. r.) cu o participaţie de 24,1%.
Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.