Era excepţionalismului economic

Gheorghe Piperea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 noiembrie 2020

Gheorghe Piperea

De 20 de ani, lumea trăieşte epoca excepţionalismului economic, bazat pe urgenţe militare sau de inteligence, ori pe urgenţe medicale. A fost permanent nevoie de salvare şi de salvatori, chiar şi atunci când această nevoie a fost artificial creată, prin fabricarea ameninţărilor şi a duşmanilor. Pentru siguranţa noastră, a fost necesară adunarea noastră în ţarc (safe haven), pentru a putea fi monitorizaţi şi supravegheaţi eficient.

Smurdificarea economiei şi a societăţii nu e inventată în România.

Conformarea voluntară perfectă şi ratingul de cetăţean nu sunt inventate în China.

Aversiunea faţă de drepturi şi libertăţi (tradusă ca aversiune faţă de hazardul moral) nu e de la ruşi - acolo doar s-a perfecţionat ca politică public asumată.

America, aproape mereu după cel de-al doilea război mondial, dar mai ales după evenimentul din 11.09.2001, a menţinut sau a creat o stare permanentă de excepţionalism, care i-a permis să acţioneze ca jandarm mondial, să "democratizeze" zone care nu aveau nevoie, să controleze şi să supravegheze lumea şi individul, şi să exporte sau chiar să impună lumii modelul său de "stat profund". Iar acest model nu este ceea ce vedem la tv sau prin cărţi de drept sau de politologie. Acest model este binomul servicii secrete - corporaţii globale Big Tech - Pharma - Finance, care instrumentalizează politica şi armata în scopul dominaţiei sale totalitariste.

Bugetele anuale ale armatei SUA au fost, întotdeauna după al doilea război mondial, imense*. Comenzile militare americane au menţinut în viaţă industrii, au creat noi ramuri de activitate, au forţat apariţia unei enorme palete de servicii prestate de terţi armatei, inclusiv paza şi protecţia obiectivelor sau "teatrelor" de război şi, mai presus de toate, au susţinut imperialismul economic şi chiar juridic al corporaţiilor americane. În anul 2012, dintr-un buget anual de 600 mld dolari, armata SUA a plătit cca 360 mld dolari pentru servicii prestate de terţi (apud Naomi Klein, Doctrina Şocului).

Aşa cum a ţinut în viaţă producţia de oţel, petrol, cărbune şi maşini, pentru motivaţii de război permanent (sau război rece, cum era denumit pe vremuri), armata SUA a oferit o mână de ajutor industriei IT din Silicon Valey şi, în special, corporaţiilor Big Tech (care erau pe cale de a falimenta în 2000, ca urmare a crizei "dotcom"), după care le-a devenit un client enorm, pe umerii căruia s-au creat imperii globale.

Shoshana Zuboff susţine ** că parteneriatul de lungă durată dintre google şi armata americană, care a început în 2001 şi a "înflorit" în epoca celor două mandate ale lui Obama, este unul dintre secretele enormului succes al google, secret care a stat şi la baza succesului celorlalte corporaţii Big Tech.

Ca şi marii comercianţi, armata americană (şi serviciile secrete) au cumpărat de la google certitudine. Preţul, oricât de mare, nu a contat. Mă refer nu neapărat la preţul în bani *, ci la preţul în drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

Armata SUA şi, mai ales serviciile secrete ale SUA, au colaborări strânse cu Big Tech - nu numai că achiziţionează serviciile Big Tech, dar dezvoltă împreună tehnologii, pe care le impun la modul imperialist restului lumii, inclusiv Europei.

Pe plan intern, dominaţia binomului servicii secrete - corporaţii Big Tech, Pharma sau Finance se asigură prin legi croite după chipul şi asemănarea binomului. Aceste legi sunt emise ca urmare a lobby-ului agresiv, permanent, al corporaţiilor globale, şi cu "sprijinul" fluviilor de bani aruncaţi în campaniile electorale. Nu este de ignorat nici "principiul" uşii rotative pe care Big Tech - Pharma - Finance îl practică în mod foarte lucrativ în parteneriat cu politicienii americani sau europeni (se numeşte revolving door - executivii sau specialiştii corporatişti sunt angajaţi temporar în cadrul birocraţiei şi invers).

Urgenţa medicală (care a suplimentat urgenţa teroristă şi urgenţa ecologică) a determinat smurdificarea economiei globale şi a organizării politice şi sociale planetare. Necesitatea instalării "noii normalităţi" va permanentiza urgenţa sau, după caz, va face să emeargă, la anul sau peste doi ani, alte motive de panicare a populaţiei. Precum v-a asigurat "comandantul acţiunii", am trecut la medicina de dezastru (care este, de fapt, un dezastru de medicină) şi nu mai ieşim curând de acolo, pentru că este mult prea lucrativ pentru binomul servicii secrete - corporaţii Big Tech, Pharma sau Finance.

Zisul binom a cules în permanenţă roadele acestui excepţionalism, permiţându-şi, contrar şi complet în afara voinţei noastre, să ne transforme în materii prime din care să îşi extragă "produsele predictive", adică estimările relative la comportamentul nostru, care acum au devenit certitudini, inclusiv pentru armată.

Utilizatorul obişnuit al acestor tehnologii "aproape magice" şi "gratuite" trebuie să îşi pună gratuit la dispoziţia binomului informaţiile cu caracter personal (şi să le actualizeze permanent), adică, părţi consistente din identitatea individual, devenind purtători ai unei identităţi de turmă. Şi se supune, pentru că i s-a inoculat certitudinea că este "pentru siguranţa sa".

Nu pare să mai avem scăpare din acest ţarc - poate de aceea unii politicieni vorbesc (cu cinism sau cu inconştienţă, după caz) de "noua normalitate", care este o realitate bazată de excepţionalismul transformat în cutumă. Dar este o realitate totalitară. Al patrulea Reich.

* bugetele armatei şi serviciilor secrete americane pot fi oricât de mari - Fed poate oricând arunca din elicopter noi cantităţi de dolari suplimentari, în cadrul programelor de quantitavie easing, iar guvernul SUA, de la înălţimea calificativului său AAA+, poate să se împrumute oricât şi oricând, chiar şi la dobînzi negative

** în cartea sa "The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power", publicată de Profile Book (în UK) şi Publi Affaires, Hachette (în SUA), în anul 2019, netradusă încă în limba română (p.121-122)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. cit de fff aproape este materialul de mai sus.felicitari autorului-de ce n ma teris u si redactiei-care si-a facut bunul obicei-uneori chiar responsabilitate si curaj-de a sel ecta materiale st ringenta actualitate precum cef de l fatainainte,poate macar asa sa ajutam la limpezirea mintilor celor care ne conduc orbeste.

    1. mai citi ce scrie analfabetul asta, caci observ ca ai dat deja in balbaiala! Iesi din "tarcul" vizionarului rusesc...

      1.1 esti fiul ploii cred chiar cr...Deschide ochi OMULE.Tu chiar nu stii pe ce lume traiesti.

      Revin.L-am deconsiderat pe PI.E mare realizare ca a reusit sa publice acest articol in aceasta tara ravasita de ideologi platiti -stiti voi de cine.in romanica sata e un risc si sa te indoi de adevarurile enuntate de ei.Privesc cu admiratie presedinti de state care lupta pentru populatie nu pentru invadatori.

    Facebook a introdus Poliția Gândirii, nu se va mai putea exprima nimeni liber pe planetă că va fi blocat online și exclus social de latraii globalismului.

    1. Te obliga cineva sa foloseti facebook? FB e un club privat. Ei stabilesc si publica regulile jocului. Daca iti convine devii membru, daca nu la revedere. Din propria experienta iti spun ca se poate traii si fara facebook, poate chiar mai bine decat cu.

    la presiunea USA sa vandut Rompetrol la Dinu si prietenii

    autostrada Bechtel super profitabila 

    dosarul Microsoft 

    Huawei si Nuclearelectrica

    USA mai face cate o poza cu politicieni romani, negocierile le face cu SRI.  

    The Housing Market Crash | Inside the Meltdown and Behind the Big Short

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb