Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmt că slujba lui nu este la fel de "cool" cum pare, potrivit agenţiei Bloomberg. Liderul francez a spus că, printre multe alte treburi, trebuie să vorbească adesea cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Macron a spus într-un interviu de lungă durată lansat joi de săptămânalul franceză
Le Point: "Scena internaţională nu este chiar atât de drăguţă, să ştiţi". Acesta a adăugat: "Eu sunt cel care trebuie să vorbească la fiecare 10 zile cu Erdogan".
Comentariile nediplomatice ale lui Macron au venit la scurt timp după disputa sa recentă cu premierul polonez Beata Szydlo. Liderul francez care a muncit din greu pentru a se afirma pe scena mondială prin "curtarea" lui Trump în timpul vizitei preşedintelui în iulie în Franţa şi prin găzduirea preşedintelui rus Putin în mai.
Remarcile vin pe măsură ce liderii europeni se distanţează de Erdogan, care a supravegheat o curăţare masivă a societăţii civile, a organizaţiilor mass-media şi a adversarilor politici de la încercarea de lovitură de stat împotriva sa de anul trecut.
Printre persoanele deţinute în Turcia se numără un activist german pentru drepturile omului, un pastor american şi mai mulţi jurnalişti europeni. Printre aceştia se află şi un cetăţean francez, Bureau Loup, care a fost deţinut timp de mai mult de o lună, în ciuda solicitărilor repetate adresate de Macron lui Erdogan pentru eliberarea acestui.
Erdogan a fost unul dintre primii lideri cu care Macron a vorbit după alegerea sa, alături de cancelarul Angela Merkel, premierul Theresa May, premierul Justin Trudeau şi Donald Trump. În plus faţă de problema cetăţenilor francezi închişi, cei doi lideri au dezbătut situaţia din Siria şi cooperarea împotriva terorismului.
Preocupările vizând drepturile omului au năruit speranţele Turciei pentru eventuala aderare la UE şi au început să influenţeze relaţiile de afaceri. Cancelarul Angela
Merkel le-a transmis reporterilor la conferinţa sa anuală de presă că înrăutăţirea relaţiilor va avea un impact economic. Germania reprezintă cel mai mare partener comercial al Turciei şi a fost una dintre cele mai mari surse de venituri pentru turism.
Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a afirmat că Turcia sub Erdogan nu va intra niciodată în discuţii serioase de aderare. El a acuzat liderul turc că a încercat să creeze impresia că Germania a renunţat la negocieri pentru propriul câştig politic.
Liderii europeni au fost reticenţi în a critica Turcia prea aspru, deoarece UE se bazează pe Turcia pentru a stopa fluxul de refugiaţi sirieni în urma unui acord negociat anul trecut. Erdogan a promis în mod repetat să elimine acordul, spunând că UE nu şi-a îndeplinit partea sa de negocieri, care a inclus un ajutor în valoare de 6 miliarde de euro şi o promisiune a călătoriilor fără viză pentru turci în interiorul UE.
Oficialii turci au încercat să reducă tensiunile cu Europa. Erdogan are relaţii foarte bune cu Macron, a afimat consilierul liderului Cemil Ertem, într-un interviu al NTV. Gulnur Aybet, alt consilier al preşedintelui, a atribuit în parte tensiunile cu Germania, alegerilor din această ţară şi a prezis că legăturile de afaceri vor fi un impuls enorm pentru o relaţie mai bună atunci când votarea se va încheia. Gulnur Aybet a afimat într-un interviu acordat Bloomberg marţi: "Relaţiile de afaceri turco-germane sunt înfloritoare, ele sunt foarte puternice". Apoi a adăugat: Cetăţenii germani deţinuţi în Turcia sunt deţinuţi din cauza unor dovezi care îi leagă de organizaţie teroristă".