Erdogan îi cere lui Biden să-şi retragă declaraţia privind genocidul armean

J.P.
Internaţional / 27 aprilie 2021

Erdogan îi cere lui Biden să-şi retragă declaraţia privind genocidul armean

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să-şi retragă imediat declaraţia prin care a recunoscut genocidul armean, gest care a deranjat şi diminuat legăturile bilaterale dintre cele două ţări, scrie Reuters, conform Digi24.

În prima sa declaraţie după ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean, preşedintele turc a spus că acest "pas greşit" va încurca legăturile şi a sfătuit Statele Unite să "se uite în oglindă", adăgând că Turcia încearcă în continuare să stabilească legături "de bună vecinătate" cu Armenia.

"Preşedintele SUA a făcut remarci fără susţinere, nedrepte şi neadevărate despre evenimentele triste care au avut loc în geografia noastră în urmă cu peste un secol", a declarat Recep Tayyip Erdogan după o şedinţă a cabinetului, reluând un apel către istoricii turci şi armeni să formeze o comisie comună pentru investigarea evenimentelor.

"Sper că preşedintele SUA va reveni asupra acestui pas greşit cât mai curând posibil", a mai spus Erdogan.

El a criticat Statele Unite şi pentru că nu au reuşit să găsească o soluţie la conflictul de decenii dintre Azerbaidjan şi Armenia, din Nagorno-Karabah, unde SUA, Rusia şi Franţa sunt mediatori şi a spus că Washingtonul a asistat pasiv la masacrele care au avut loc.

"Dacă spui genocid, atunci trebuie să te uiţi în oglindă să faci o evaluare. Americanii nativi, nici măcar nu trebuie să-i menţionez, este clar ce s-a întâmplat", a mai spus liderul turc, cu referire la tratamentul aplicat de coloniştii europeni nativilor americani. "Când toate aceste adevăruri sunt la vedere, nu poţi acuza de genocid poporul turc".

Turcia a sprijinit Azerbaidjanul în conflictul de anul trecut din Nagorno Karabah. Azerbaidjan a criticat declaraţia lui Joe Biden, în timp ce Armenia a salutat-o.

De asemenea, Erdogan a contestat numărul morţilor din 1915, spunând că aproximativ 150.000 de oameni au fost omorâţi, în vreme ce Armenia susţine că bilanţul se ridică la 1,5 milioane de morţi. "Au exgerat adăugând un zero la final", a comentat Erdogan.

Turcia recunoaşte că mulţi creştini armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost omorâţi în timpul luptelor cu otomanii, în Primul Război Mondial, dar contestă cifrele şi neagă că ar fi fost vorba de crime orchestrate sau de genocid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb