Pe scena politică dominată de două forţe masive care se concurează ideologic şi electoral, logica guvernării se reduce la alternarea lor la putere, funcţie de rezultatele alegerilor. Este ceea ce, în politica din România interbelică, s-a numit rotativa guvernamentală. Are şi avantaje, are şi multe dezavantaje care ţin, mai ales, de capacitatea sistemului de a reprezenta poziţii şi interese politice şi electorale particulare, nuanţe, forţe noi care încearcă să se afirme. Sistemul britanic, inclusiv varianta din Statele Unite, rezistă de sute de ani în această formulă, ilustrînd viabilitatea modelului. Ori laburiştii, ori conservatorii, ori republicanii, ori democraţii. Acestea sunt alegerile disponibile. Poate părea puţin şi totuşi, de generaţii, este suficient. Încercările de a sparge bipolarismul scenei politice, creat şi favorizat de regulile sistemelor electorale, s-au lovit ca valurile de stînci. Alte democraţii funcţionale, chiar dacă nu neapărat cu tradiţii la fel de vechi, au adus o mică corecţie sistemului: partidul de balans. Un partid relativ mic, nu neapărat foarte semnificativ ideologic, dar atractiv, capabil să strîngă un capital electoral de 8-10%. Prin excepţie, în "zilele" proaste 5%, în cele faste 15%. Suficient pentru ca, după alegeri, zestrea sa parlamentară să poată înclina balanţa guvernării în favoarea unuia dintre cei doi "giganţi", de obicei separaţi doar de cîteva procente, în urma confruntării de la urne. Germania este exemplul elocvent al acestei soluţii îmbunătăţite. În stare "pură", modelul nu admite decît un singur partid de balans, iar dacă se iscă o competiţie pentru acest rol special, cum s-a întîmplat în Germania, după anii 1990, regula de bază este "cîştigătorul ia totul". Înlocuirea partidului liberal-democrat cu cel ecologist este ilustrarea acestei linii de mişcare a sistemului.
România post-decembristă a încercat diferite haine pentru democraţia sa mai degrabă buimacă, decît originală. Varianta cu care s-a plecat la drum a fost un sistem de tip "jupiterian": planetă masivă cu multipli sateliţi şi inele succesive de protecţie. PDSR cu 66-80% scor electoral şi o seamă de sateliţi, unii dintre ei convenţional denumiţi "opoziţie", alţii aflaţi pe orbite concurenţiale, de pe care au încercat în mod real să se opună uriaşei forţe de atracţie a partidului-stat. Fragmentarea PSDR-ului şi victoria partidelor susţinute de segmentul civic al spaţiului politic au schimbat paradigma iniţială. Noua structură părea să apropie spaţiul nostru politic de modele "nordice", cu o paletă mai largă de oferte ideologice şi electorale, partide sau formaţiuni care nu depăşesc fiecare 20-35%. Această structură determină o altă logică de constituire a guvernării: alianţele pre şi/sau post-electorale. Avantajele sunt la reprezentare, dezavantajele la soliditatea şi uneori chiar la substanţa guvernării. La noi, "minunea" nu a ţinut decît un ciclu electoral şi jumătate. Dacă a văzut că nu e loc pe stînga, din cauza PSD care, după experienţa primei rupturi istorice, s-a străduit din răsputeri să omoare orice altă iniţiativă de stînga, PDL-ul condus de Traian Băsescu a dat buzna, ca lupul la stînă, peste fragila şi inconsistenta dreaptă a spaţiului nostru politic, unde a îngropat PNŢ-cd şi a împins PNL-ul sub scutul protector al PSD. Aşa s-a născut alianţa DA. Iar, o dată cu ea, s-a intrat în ceea ce părea un alt model, cel al "marii coaliţii". Soluţia în care marile partide, deşi opuse ideologic, îşi dau mîna pentru a forma o structură stabilă de guvernare, de pe urma căreia, atît ele, cît şi electoratul, au de cîştigat. Dacă nu sunt semne de frustrare, ori de respingere, "mariajul de nevoie" poate funcţiona fără probleme un mandat sau chiar două. Noi, nu am stat nici în acest model mai mult de un ciclu electoral.
Decorurile s-au schimbat din nou şi varianta nouă de scenografie părea să ilustreze modelul cu partid de balans. Primul candidat: UNPR. Problema era că el balansa prea evident şi cu bătaie mare spre PSD, din trunchiul căruia s-a şi constituit, în cea mai mare parte. Pentru că Tăriceanu se supărase oricum pe liberalii prea grăbiţi să se alieze cu foştii "inamici" din PDL, iar pe deasupra, ofensă supremă, nu s-au gîndit să-i propună preşedinţia partidului, a apărut o altă ofertă pentru rolul de balanţă: Alde. Soarta formaţiunii a fost hotărîtă nu atît de inconsecvenţele şi inconsistenţa lui Tăriceanu, cît de faptul că a devenit incomodă şi la stînga şi la dreapta. Pentru PSD-ul preluat de Dragnea de la Ponta, pentru că aranjamentul era al lui Ponta şi nu al lui Dragnea! Pentru PNL, pentru că Alde ameninţa să muşte din electoratul şi aşa nesigur al partidului predestinat să sprijine proiectul de la Cotroceni. Şi, vorba păţitului: "orişicîtuşi de puţin, contează!" Ultimul competitor pentru rolul de partid de balanţă ar putea fi, ultimul urcat pe scena noastră politică: USR. Chiar dacă va fi confirmat electoral, în limita standard 8-10%, tot nu este clar dacă rolul său va fi sau nu de balanţă. Aşa cum arată lucrurile, el este mai degrabă un "buzunar" creat pentru a colecta electoratul nemulţumiţilor, în primul rînd din PNL şi PD, iar dacă se poate, de ce nu, şi din PSD.
Una peste alta, cu aceste alegeri, din decembrie, punem capăt şi experimentului cu partidul de balanţă. Ce urmează? O luăm din nou de la capăt cu soluţiile încercate pînă acum? Ori, te pomeneşti că se găseşte careva să reinventeze Frontul Renaşterii Naţionale, cu varianta de rezervă, Frontul Democraţiei şi Unităţii... Socialiste! Renunţăm la partide "de nişă", la partide "istorice", la partide "civice" şi la toate celelalte eperimente încercate în laboratoarele unde s-a hotărît întotdeauna soarta României şi mai încercăm o dată soluţia, cu adevărat originală pentru orice democraţie, "Partidul Unic" ??!!
Una peste alta, cu aceste alegeri, din decembrie, punem capăt şi experimentului cu partidul de balanţă. Ce urmează? O luăm din nou de la capăt cu soluţiile încercate pînă acum? Ori, te pomeneşti că se găseşte careva să reinventeze Frontul Renaşterii Naţionale, cu varianta de rezervă, Frontul Democraţiei şi Unităţii... Socialiste! Renunţăm la partide "de nişă", la partide "istorice", la partide "civice" şi la toate celelalte eperimente încercate în laboratoarele unde s-a hotărît întotdeauna soarta României şi mai încercăm o dată soluţia, cu adevărat originală pentru orice democraţie, "Partidul Unic" ??!!
1. Jupiter in berbec-iepure la chinezi
(mesaj trimis de Salomeea în data de 19.10.2016, 01:44)
Jupiter in Berbec este in Trigonocratie. Generatia cu Jupiter in Berbec este inclinata spre o expansiune a constiintei de sine, manifestata prin initiativa creatoare pe baza intelegerii superioare dobindite.
Nativii cu Jupiter in Berbec pretuiesc increderea in sine si credinta in propriile resurse si pot fi adesea protectori ai altora sau sustinatori ai initiativelor progresiste, pe banii lor sau cel putin punind la bataie o incredere si un optimism de mare folos pentru obiectivele...
1.1. ce beneficii aduce Jupiter (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Silvia în data de 19.10.2016, 10:34)
Planeta Jupiter este considerata una dintre planetele care reprezinta viata sociala si posibilitatile de integrare in mediu prin felul in care sunt tratate diverse oportunitati si experiente intilnite in viata. Jupiter simbolizeaza procesele de crestere, de expansiune si de progres, adesea sustinute de sansa si de protectori de diverse feluri. De aceea mai este vazuta ca o planeta foarte benefica, a sansei si bunului-simt, a bunastarii si expansivitatii.
Vibratia lui Jupiter indeamna la...
1.2. Jupiter- informatii suplimentare (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Penelope în data de 19.10.2016, 10:54)
Ideograma: Semiluna constiintei este deasupra crucii materiei; ideograma porneste in planul material si lupta pentru a dobandi o noua constiinta, dar semiluna este indreptata inapoi si inauntru si, depinzand de continutul sau, ea poate deveni fie luminoasa si stralucitoare, fie orientata spre sine. In tema natala, simbolizeaza posibilitatile de expansiune ale individului atat la nivel inferior (timp liber, distractii), cat si la nivel superior (evolutie spirituala). Element: apa-foc Ziua...
1.3. exemplu Jupiter in berbec (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ana în data de 19.10.2016, 10:59)
Jupiter este gardianul gandirii abstracte si superioare, oferindu-ne optimism si standarde de valori. In acelasi timp, Jupiter este planeta asociata cu norocul si soarta buna. Dintre toate planetele, ea este cea care ne influenteaza cresterea si evolutia umana intr-un mod pozitiv. Jupiter este cel responsabil pentru succesul, ajutorul providential, puterea politica, casniciile favorabile, implinirile si prosperitatea noastra. Tot Jupiter ne poate influenta insa si intr-un mod negativ...
2. Jupiter, planeta hazardului,
(mesaj trimis de Artistul în data de 19.10.2016, 11:11)
Iubire? Bani? Familie? Sanatate? Cariera? De ce anume vei avea parte in aceasta viata? Inca de la nastere, Jupiter, planeta hazardului, iti influenteaza norocul viitor si creeaza sanse in viata.
2.1. Jupiter in case-exemplu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ptolemeu în data de 19.10.2016, 11:13)
JUPITER IN CASA V
In A.B., va da un numar crescut de copii care vor fi pentru parinti un izvor de bucurie si folos. El asigura popularitate, prieteni buni, de mare folos nativului. Pozitia da o fire sociabila si iubitoare de placeri, o mare inteligenta. Prevesteste castiguri prin specularea reusitelor in domeniul educatiei, publicatiilor sau ziaristicii. Nativul poate ajunge un minunat profesor si va avea un minunat fel de a prezenta lucrurile. Jupiter suparat in V, mai ales in Sagetator, da...
2.2. Tipul jupiterian are succes in meseriile (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Penelope în data de 19.10.2016, 13:44)
Tipul jupiterian are succes in meseriile: preot, filozof, teolog, guru, ghid turistic, profesor universitar, conferentiar, vanator, agent de comert exterior, medic, jurist, avocat
Si eu sunt jupiteriana, am 4 planete in sagetator...si am practicat taote aceste meserii in scurta viata...sau m-am pregatit pentru ele, fara sa fi citit astrograma.
3. Filmul Divergent a gasit solutia factiunii unice
(mesaj trimis de Salomeea în data de 19.10.2016, 11:38)
Filmul Divergent prezintă o societate care s-a fragmentat de bunăvoie. „Premisa e că natura umană a eșuat - dacă suntem lăsați să acționăm după voia noastră, o să ajungem să ne omorâm unii pe alții.” - explică Fisher. „Cea mai bună soluție pentru asta este ca fiecare om să-și accepte slăbiciunile și să coopereze la funcționarea societății, decât să dea curs conflictelor. Pe parcursul poveștii, arătăm că asta e mai ușor...
3.1. Exista rau in noi sau societatea il creeaza? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Silvia în data de 19.10.2016, 12:01)
„Cu decenii in urma, stramosii nostri au inteles ca nu ideologiile politice, crezurile religioase, deosebirile de rasa sau de nationalitate sunt de vina pentru razboaiele din lume. Mai degraba, au tras concluzia ca de vina este personalitatea umana… inclinatia omenirii catre rau, in oricare forma ar fi. Ei s-au impartit in factiuni care cauta eradicarea acelor insusiri considerate de ei raspunzatoare pentru neoranduiala lumii.”
Noi am fost creati perfecti..nobili...raul nu...
3.2. Libertate- inafara factiunilor (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Penelope în data de 19.10.2016, 12:20)
În afara facţiunilor: o lume secretă
După cum explică Veronica Roth, “Abnegaţia crede în altruism, Candoarea în sinceritate, Neînfricaţii în curaj şi îndrăzneală, Erudiţii în inteligenţă, iar Prietenia în bunătate, pace şi prietenie. Cei care fac parte din sistem consideră că a nu aparţine nici unei facţiuni înseamnă să fii în afara comunităţii, văd în aceasta un dezavantaj, o dovadă a eşecului. Însă pentru cei care trăiesc în afara facţiunilor, acest lucru înseamnă libertate.”
4. balanta puterii- MB- balansor
(mesaj trimis de Salomeea în data de 19.10.2016, 12:38)
Acest concept de echilibru implica balansorul...ruperea MB de UE poate si uns emnal ca lumea doreste sa revina la un sistem bipolar pentru a crede ca se afla in echilibru. Marea Britanie a jucat rol de balansor candva.
4.1. esecul MB- calitate de balansor (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Silvia în data de 19.10.2016, 12:39)
Asemenea partidelor de balans si MB va esua in incercarea ei de a reveni la statutul de balansor...mondial, de data acesta nu european.
4.2. Erori acumulate peste tot (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.10.2016, 18:36)
Totusi nu rezulta asta ce vrea autorul. Cum se poate fara nici un fel de argumente. Mai zice ca se intelege dar nu este asa. Totusi altcineva ar avea alte pareri.
4.3. Furt de identitate 4.2 (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2016, 23:23)
Mesajul 4.2 nu aparține cititorului Cristi C. Este scrisă prin violarea regulamentului mesajelor iar redacția este invitată să evalueze interzicerea adresei IP de la care au fost scrise unele mesaje.
- Nu este acceptată substituirea de nume.
Redacţia îşi rezervă dreptul să şteargă mesaje şi să interzică accesul unora la postarea de comentarii, atunci cînd apreciază că sunt de rea credinţă.
Violatorul recidivist este și autorul unor mesaje de la articolul "Bataie de...
5. Informatii suplimentare Ioan
(mesaj trimis de Penelope în data de 20.10.2016, 21:42)
Nici nu are sens sa citesc ce scrie pe forum. Sunt convinsa că sunt zeci, dacă nu sute ca astia gen Cristi C pe listele electorale și în funcții publice. Problema și mai gravă e că celor în fața cărora au semnat angajamentele și care sunt pe o treaptă superioară la colaboraționism și poliție politică la dăm ca proștii pensie specială grasă în loc să le tăiem de la vechimea în muncă anii de poliție politică.
5.1. Furt de identitate 5 (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 20.10.2016, 21:50)
Măi, hoț imbecil care falsifici mesaje. Oricine a citit vreodată mesajele Penelopei, știe că dânsa nu scrie niciodată "proștii". Doar un mascul prostănac precum tine (așa te autocalifici, nu?) scrie așa ceva. Mai mult, dânsa este o persoană total pașnică și lipsită de agresivitate în exprimare. Ba chiar evită confruntările în scris.