Este Netanyahu criminal? Este el terorist?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 4 noiembrie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Benjamin Netanyahu, poreclit "Bibi" de către apropiaţi, este în prezent acuzat nu numai de către reprezentantul Turciei, de către Erdogan, ci şi de către alţi lideri mondiali cum că ar fi terorist. Cum că ar fi un opresor nelegitim şi de tip criminal al poporului palestinian. Că de fapt ar fi autor sau promotor al unei crime colective în Fâşia Gaza. Este sau nu adevărată o asemenea acuzaţie?

Cred că trebuie să pornim, pentru a încerca să clarificăm această cumplită dilemă, de la o realitate simplă. De la început. De la cine a început. De la cine a pornit măcelul în toată această regiune a Orientului Apropiat. Au fost israelienii cei care au pornit măcelul sau a fost o organizaţie de tip terorist, numită Hamas, şi care acum este proslăvită în mod total iraţional, doar hormonal, în lumea întreagă? Cine este de vină că a început acest măcel? Cine este cel care a comis crime cu victime de mii de persoane şi a luat sute de ostatici? Aceasta este întrebarea şi răspunsul este simplu: Hamas a făcut acest lucru. Cu sponsorii pe care îi are în spate şi cu sponsorii sponsorilor şi cu o susţinere internaţională pe cât de iraţională, totuşi pe atât de eficientă în plan propagandistic. Deci dacă vrem să ajungem la un rezultat, dacă vrem să clarificăm la un moment dat toată această situaţie explozivă, din ce în ce mai explozivă din Orientul Apropiat, trebuie să luăm în calcul mai întâi începutul. Iar începutul este cel creat de această organizaţie teroristă. Vrem ca oameni, ca cetăţeni ai planetei să vedem rezolvată această situaţie? Atunci trebuie să pornim de la început. Şi ce avem de făcut?

Dacă luăm în calcul începutul, dacă suntem conştienţi că pentru început trebuie să condamnăm fără doar şi poate această organizaţie teroristă, atunci singurul lucru raţional este ceea ce încearcă să facă Israelul şi aliaţii săi: Statele Unite şi alte câteva state occidentale. Indiferent cât de condamnaţi sunt de o opinie publică internaţională, care este fie dezinformată, fie pur şi simplu nu înţelege ce se întâmplă în lume. Deci dacă Hamasul este o organizaţie teroristă şi suntem de acord cu asta, dacă Hamasul a săvârşit crima de la care a pornit această vâlvătaie, atunci Hamasul trebuie condamnat şi nu numai condamnat, ci pur şi simplu eliminat. Iar în continuare, sponsorii Hamasului trebuie şi ei urmăriţi şi izolaţi, dacă vrem să reinstaurăm pacea în Orientul Mijlociu. Desigur, există victime colaterale. Cine sunt victimele colaterale?

Cea mai importantă victimă colaterală este poporul palestinian, care nu este Hamas. Care nu ar trebui să poată fi manipulat de tot felul de centre de putere mondiale care-şi dispută în plan geostrategic puterea pe glob. Palestinienii sunt o populaţie care are dreptul legitim de a-şi întemeia un stat în Orientul Mijlociu, în proximitatea statului Israel, au acest drept acordat de Naţiunile Unite chiar atunci când a fost creat statul Israel. Din motive pentru care nu avem locul şi timpul necesar acum să le detaliem nu s-a creat acest stat palestinian, s-a creat doar o Autoritate. Deci cred că normal ar fi să se creeze statul palestinian. Dar statul palestinian nu se poate crea pe fundaţia Hamas şi nu se poate crea statul palestinian nici pe fundaţia statelor care sunt sponsori ale Hamasului. Cum poate fi însă creat statul palestinian?

Staul palestinian nu poate fi creat decât de către cetăţenii lui şi într-un teritoriu care aparţine statului palestinian. Aici apare o dificultate pe care marii analişti din lume, inclusiv marii analişti din România - şi aş putea cita câţiva acum, dar nu are rost - au analizat-o. Statul palestinian nu mai poate fi circumscris unei zone geografice şi unei populaţii exclusiv palestiniene. Pentru că, asta este realitatea, în Cisiordania, cumpărând terenuri, achiziţionând proprietăţi, s-au instalat comunităţi de evrei. Şi nu doar de evrei. Deci israelienii sunt înşurubaţi în Cisiordania, dar, repet, nu sunt doar israelienii. Au şi ei dreptul să facă parte din statul palestinian, mi se pare normal. Va fi un stat democratic, statul palestinian, în viziunea mea optimistă, un stat care are populaţii, naţionalităţi conlocuitoare, la fel cum şi în Israel există comunităţi palestiniene şi comunităţi aparţinând altor etnii şi care coexistă foarte bine în Israel cu populaţia evreiască. Deci aşa se poate întâmpla şi în Palestrina, cu o singură condiţie. Ca palestinienii să înţeleagă că trebuie să coexiste cu aceste comunităţi care s-au format, repet, în baza faptului că palestinieni, proprietari palestinieni, au vândut aceste proprietăţi unor comunităţi evreieşti. Deci acolo s-ar putea crea şi s-ar putea realiza acest vis ratat de decenii al construcţiei statului palestinian. Care ar putea trăi în bună vecinătate cu statul israelian, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat, cu o serie întreagă de excepţii, dar, repet, s-a şi întâmplat în ultimele decenii. O organizaţie teroristă ca Hamas sau altă organizaţie teroristă ca Hezbollah sau altă organizaţie teroristă ca statul islamic nu au ce căuta în toată această combinaţie şi ei nu se pot identifica nici cu palestinienii, nici cu cauza palestiniană. Este absolut inadmisibil să se facă o joncţiune în plan spiritual, în plan mental, să se pună semnul egalităţii între palestinieni şi organizaţiile acestea de tip terorist. Şi, atenţie, statul palestinian poate fi creat cu condiţia să se despartă în mod discret, dar decisiv, de sponsorii terorismului internaţional şi de sponsorii luptei violente împotriva democraţiei occidentale.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. este acuzat de teroristi, cui ii pasa ce spun criminalii?

    Evreii sunt pe pamantul Israelului de cateva mii de ani. Nu stiu cand au venit palestinienii

    1. les "anciens juifs de l'epoque de David" sont les palestiniens d'aujourd'hui. Voir SHLOMO SAND histoirien JUIF qui vit en israel. Donc il n'est pas antisémite.

      Enfin, si chacun revendique une terre en fonction des peuples qui y ont vécu, alors c'est fini.Les italiens peuvent revendiquer l'europe, ou avant cela, les celtes (donc les peuples irlandais galois facade maritime de la france et de l'espagne peuvent revendiquer ces territoires.

      C'est de la propagande de sioniste qui suivent le Rabin KOOK.... les juifs ne sont pas d'accord avec cette interprétation de récupérer la terre d'israel.i ls'git d'un e vision eschatologique et extremiste ! comme le hamas. Finalement qui en pati...les peuples innocents israeliens et palestiniens....et si on suit votre logique alors l'ukraine est un territoire russe car c'est le berceau de la russie....kyiv etat la 1er capitale de l'empire rus.... donc arretez de semer ce discours extrémiste pour le bien de l'humanité. 

      Da, foarte frantuzesc!

      Ideea ca un evreu care traieste in Israel nu este antisemit este antologica ca si ideea (neexprimata, dar presupusa) ca daca spui ca palestinienii sint evrei, atunci esti antisemit. 

      Doua aberatii la pret de una. 

      A treia originalitate este ca obirsia geografica nu ar conta in pretentiile asupra teritoriului; mon cher, conteaza, doar ca acesta nu este singurul criteriu. 

      Ultima perla logica sta in relatarea rationamentului (despre care subliniezi ca este gresit) ca daca rusii s-au format la Kiev, atunci ei ar putea argumenta ca Ucraina este ruseasca. 

      N-am inteles. 

      Concluzia (gresita si ea) ar putea fi ca Rusia este ucrainiana.

      Toata argumentatia ta este o demonstratie ca, in pofida afirmatiei initiale, desi SHLOMO SAND este un evreu din Israel, el totusi poate fi antisemit. 

    Bibi est un ancien activiste qui manifestait tout les jours contre les accords d'oslo. bib a aidé au soutien du hamas !! en le financant et en laissant Gaza au hamas.

    Car il ne voulait pas à avoir à negocier la creation d'un etat indépendant palestiniens. 

    Dans sa tete israel n'appartient qu'aux juifs sionistes. et les palestiniens n'existent pas.C'est le discours du Rabin KOOK.  

    Pour rappel, en 1995 après les accords d'oslo, qui a commencé à briser la paix...les extremistes religieux sioniste....par l'attentat dans une mosquée en pleine prière, et par l'assassinat d'ithzak Rabin ! qui avait conclus les accords d'oslo et vu comme un traitre par les extremistes religieux sioniste.  

    ensuite la hamas a rebondi sur les meurtres de palestiniens et fait des attentats kamikaze ! alors oui Bibi a une responsabilité ! oui bibi bombarde un peuple pour l'exterminer! oui bibi a fait couper l'eau, la nourriture l'electricité pour tuer le peuple palestinien. oui bibi leur dit d'aller dans le sud de gaza, et il bombarde le sud de gaza.... 

    PLUS JAMAIS CA !!! c'etait ce que les juifs disaient après la shoah. Aujourd'hui je le dis pour les palestiniens PLUS JAMAIS CA ! et Bibi devant le CPI ! car il etait meme informé des risques d'attaque.

    Pour conclure que se passe t'il en Cisjordanie (judée samarie pour certain) ...Les sionistes colonisent et tuent des palestiniens par vengeance et avec le soutien de l'armé d'occupation de tsahal ! alors au dernière nouvelles c't aussi un crime contre l'humanité la COLONISATION ET L APARTHEID !  

    1. Argumentul autorului este foarte simplu: cine a inceput?

      Nici atita lucru nu pricepi? 

      O iei ca bibi, ca ne-bibi...inteleg, colonizarea si aparteidul justifica decapitarea sugarilor? 

      Violarea femeilor? 

      Uciderea civililor in casele lor? 

      Luarea de ostatici? 

      Bibi? 

      Ne-Bibi? 

      Bestialitatea asta nu este reactie la colonizare si aparteid.

      Nu exista nici un argument pentru aceste orori. 

      Ce dracu zici acolo bre?

    De cine ??? De Erdogan cel bogat in spirochete ?

    Netanyahu,daca e sprijinit de USA,

    nu poate decat sa fie personaj "minunat" si "politic corect" 

    1. Ce usor ai rezolvat problema! Il sprijina americanii?, e rau, nu?, e bun. Excelent!.

    Dupa bombardarea taberei de refugiati etc.,premierul islraielului este criminal.Cu dotarile care le au ei,au stiut sigur ca vor fi atacati si au permis sa fie atacati pentru a elimina hamasul si a da un exemplu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb