ESTIMĂRI ARACO 60.000 de disponibilizaţi în construcţii la nivelul lunii martie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 25 februarie 2009

Sectorul de construcţii avea, în ultimul trimestru al anului trecut, circa 400.000 de angajaţi. Criza financiară şi reducerea semnificativă a comenzilor de pe piaţa imobiliară au condus, însă, la un val de disponibilizări ale constructorilor. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Româ­ne a An­treprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a declarat că, la nivelul lunii martie, totalul de muncitori concediaţi se va ridica undeva la 60.000 (15-17% din cei 400.000 care figurau angajaţi la finele anului trecut).

Domnia sa ne-a precizat: "Situaţia s-ar putea agrava dacă se mai întârzie plăţile restante pe care instituţiile publice le datorează constructorilor pentru lucrările efectuate în 2008. Sperăm ca aprobarea bugetului de stat să reglementaze rapid aceste plăţi în cursul lunii martie".

Preşedintele ARACO susţine că nu se poate vorbi de o ieftinire a costurilor cu forţa de muncă. Salariile practicate de companiile de construcţii sunt mult sub nivelul ţărilor vecine, nemaivorbind de Europa de Vest. Laurenţiu Plosceanu apreciază: "În ciuda crizei, antreprenorii doresc să îşi menţină personalul şi nivelul salariilor. Este adevărat că ritmul de creştere a salariilor va fi şi mai încetinit faţă de anii trecuţi, dar sperăm ca la finele anului curent media pe ramura de construcţii să ajungă undeva la 550 de euro pentru specialişti".

Domnia sa susţine că supravieţuirea firmelor de construcţii depinde de lucrările comandate, în acest an, de autorităţile publice, dar şi de gradul de absorbţie a fondurilor structurale. Dacă statul a înţeles că trebuie să îşi asume rolul de investitor strategic în economie, atunci trebuie să dea drumul repede la licitaţii şi să asigure, neapărat, fondurile pentru co-finanţarea lucrărilor realizate din fondurile europene. Preşedintele ARACO ne-a mai declarat că primele rezultate ale aplicării planului anti-criză şi a modului în care este cheltuit bugetul de stat se vor vedea la jumătatea anului. Până atunci, "iarna" din construcţii se va prelungi şi vor fi efectuate doar lucrări pentru obiectivele începute în 2008. Având în vedere că bugetul de stat abia a fost aprobat, primăriile din ţară vor avea propriile bugete aprobate abia în cursul lunii martie. Astfel, noile lucrări vor fi atribuite prin licitaţie în cursul verii, iar execuţia va începe efectiv în toamnă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb