Preţul mediu al zahărului brut ar putea ajunge pînă în ultimul trimestru din acest an, pe piaţa SUA, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, ca urmare a creşterii cererii pentru etanol, anticipează specialiştii de la "Barclays" Plc.
Sudakshina Unnikrishnan, analist la "Barclays", estimează că preţul mediu al zahărului ar putea atinge 19 cenţi/livră în ultimele trei luni din 2006. Pînă în prezent, preţul mediu al zahărului a fost de 16,92 cenţi/livră, cu 69% mai mare decît în perioada similară din 2005.
Preţurile mari de pe piaţa petrolului au făcut să crească cererea pentru etanol (produs din trestie de zahăr), care poate fi ames-tecat cu benzina în vederea reducerii costurilor cu combustibilii. În aceste condiţii, Departamentul american al Agriculturii preconizează că cererea mondială de zahăr va creşte cu 1,3%, pînă la recordul de 145,7 milioane de tone în anul agricol ce va începe la data de 1 octombrie.
"Cererea de etanol a determinat majorarea preţului zahărului", mai spune Unnikrishnan.
În ultimul an, cotaţiile zahărului au crescut cu 75%, dat fiind că investitorii au pariat pe faptul că produsele agricole, petrolul şi metalele vor avea un curs ascendent datorită cererii mari din China. Totodată, preţurile au urcat pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Brazilia, cel mai mare producător mondial de zahăr, îşi va orienta recolta cu precădere către fabricarea de etanol.
În ultima zi a săptămînii trecute, zahărul brut cu livrare în iulie a fost tranzacţionat la 15,35 cenţi/livră, la New York Board of Trade, în scădere cu 0,1% faţă de ziua anterioară. Preţul mediu al zahărului nu a mai atins un nivel de 19 cenţi pe livră sau mai mult în ultimii 20 de ani, conform datelor agenţiei Bloomberg. Recordul istoric în materie este de 66 cenţi/livră şi a fost înregistrat în 1974.