ESTIMĂRI: Creştere record de 30% a economiei americane, în trimestrul al treilea

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 octombrie 2020

Creştere record de 30% a economiei americane, în trimestrul al treilea

Economia americană a înregistrat o creştere trimestrială anualizată record de aproximativ 30%, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de Bloomberg, Statele Unite urmând să publice joi datele privind evoluţia PIB în perioada menţionată. Avansul din trimestrul al treilea vine însă după o contracţie de asemenea record, de 31,4% în trimestrul al doilea, perioada principală în care economia a fost în lockdown. Evoluţia vine în ciuda faptului că numărul de noi infectări zilnice din Statele Unite a rămas constant, peste 40.000 pe tot parcursul trimestrului al treilea.

Pentru cea mai mare economie a lumii mai există o estimare de creştere trimestrială a PIB de 35,3% pentru cel de-al treilea trimestru, conform celei mai recente rate anualizate calculate pe baza datelor ajustate pentru sezonalitate de Federal Reserve Bank of Atlanta în cadrul modelului GDPNow.

Estimarea este relevantă datei de 20 octombrie, revizuită pozitiv de la 35,2% în 16 octombrie. Economia SUA a scăzut cu 4,6% în prima jumătate a acestui an faţă de primul semestru din dina nul trecut, iar pentru întreg anul Federal Reserve (Fed) estimează o scădere de 3,7% ce ar urma să fie recuperată complet abia la finele lui 2022 sau undeva pe parcursul lui 2023.

Privind către trimestrul al patrulea, divergenţa dintre economia americană şi celelalte economii dezvoltate pare să se accentueze în contextul implementării unor stimuli fiscali şi monetari fără precedent. În timp ce economia zonei Euro pare să se îndrepte către o recesiune în formă de W - indicatorii PMI publicaţi vineri au arătat o contracţie a activităţii economie în octombrie -, economia americană a continuat evoluţia pozitivă, asta în ciuda faptului că numărul de noi infectări a continuat să crească pe ambele părţi ale Oceanului Atlantic.

"Prima economie a lumii a continuat să crească în octombrie, în pofida intensificării crizei sanitare, conform indicatorilor PMI, evidenţiindu-se accelerarea serviciilor", notează Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, într-o notă publicată ieri.

Statele Unite au raportat peste 80.000 de cazuri de Covid-19 în data de 23 octombrie, un record al numărului de cazuri, în timp ce la nivel european numărul mare de infectări a dus la reimplementarea unor restricţii şi la reinstaurarea stării de urgenţă în mai multe ţări importante precum Spania sau Italia. Implementarea restricţiilor în anumite ţări membre ale zonei Euro şi numărul mare de infectări a lovit în principal în sectorul dominant de servicii, industria prelucrătoare european continuând însă revenirea (Germania conduce revenirea, în timp ce industria franceză a intrat pe scădere) pe fondul redinamizării cererii externe şi a comerţului internaţional.

Datele PIB pentru zona Euro vor fi şi ele publicate vineri, 30 octombrie, estimându-se de asemenea o revenire economică naturală după contracţia record din trimestrul al doilea survenită în urma lockdown-ului.

"Fricile că o reintensificare a infectărilor va conduce la o nouă recesiune (în SUA) se disipă. Economiştii sondaţi de Bloomberg prognozează creştere uşor mai puternică decât în mod normal pentru trimestrul curent (T2 2020) şi pentru tot 2021. Asta ar duce rata şomajului - care a atins un vârf de 13% în iunie - să scadă gradual la circa 6% la sfârşitul lui 2021, potrivit sondajului Bloomberg", arată agenţia de presă.

Revenirea solidă şi rapidă a economiei americane este explicată în principal de încheierea perioadei de lockdown dictată de state pentru contracararea crizei sanitare. Totodată, stimulentele fiscale şi monetare fără precedent aplicate de administraţia Trump - cu concursul Congresului - şi de Federal Reserve au înlocuit pe alocuri pierderile suferite de companii şi gospodării, stimulând în acelaşi timp cererea.

"Aşteptările că revenirea va continua se bazează pe câteva supoziţii cheie: că este improbabil ca statele să reimpună lockdown-uri stricte chiar dacă numărul de cazuri continuă să crească (supoziţie valabilă şi în cazul României în contextul alegerilor din decembrie - n.r.) şi că Congresul este probabil să adopte un nou pachet fiscal fie înainte fie după alegerile din 3 noiembrie", mai arată sondajul Bloomberg.

Consumul reprezintă circa 70% din economia americană, iar deşi consumatorii americani exprimă în general discomfort în legătură cu condiţiile economice, cheltuielile acestora au urcat pentru patru luni consecutiv (la nivel anual sunt încă sub cifrele de anul trecut). Rata de economisire - care urcaseră în lunile de primăvară, respectiv în perioada de lockdown - a început să scadă în prezent, iar sectorul de construcţii a demarat o creştere puternică pe fondul costurilor de finanţare foarte scăzute. Asociaţia Naţională a Constructorilor a anunţat pe 19 octombrie că indicele ce măsoară sentimentul constructorilor a atins 85 de puncte, cel mai ridicat nivel de la introducerea sa în 1985.

Totuşi, revenirea completă pentru economia americană după criza sanitară şi economică Covid-19 este aşteptată să se finalizeze ori la finele lui 2022 ori undeva pe parcursul lui 2023. De asemenea, Rezerva Federală a Statelor Unite estimează că economia americană va reveni la o ocupare integrală a forţei de muncă abia în trimestrul al patrulea din 2023, potrivit previziunilor macroeconomice îmbunătăţite publicate de Fed în septembrie.

Noile estimări ale specialiştilor Federal Reserve indică un declin de 3,7% al PIB în acest an, mult mai redus decât scăderea de 6,5% previzionată în iunie.

Pe de altă parte, prima economie a lumii ar putea înregistra ritmuri anuale de creştere de 4% în 2021 (revizuire în jos de la 5%), 3% în 2022 (prognoza anterioară indica 3,5%) şi 2,5% în 2023. De asemenea, Fed a majorat în septembrie prognoza pentru ritmul anual de creştere economică pe termen lung de la 1,8% la 1,9%.

Perspectivele mai bune pentru evoluţia economiei pe termen scurt şi mediu au determinat banca centrală să revizuiască în scădere previziunile pentru evoluţia ratei şomajului de la 9,3% la 7,6% în 2020, de la 6,5% la 5,5% în 2021 şi de la 5,5% la 4,6% în 2022. Pentru finele lui 2023 Federal Reserve prognozează o rată a şomajului de 4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb