ESTIMĂRI IATA PENTRU 2009: Transportul aerian va avea pierderi de 4,7 miliarde dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2009

"Industria transportului aerian se află la terapie intensivă", spune directorul IATA, Giovanni Bisignani, subliniind că operatorii de profil trebuie să-şi păstreze lichidităţile şi să-şi adapteze capacitatea de zbor la cerere.

"Industria transportului aerian se află la terapie intensivă", spune directorul IATA, Giovanni Bisignani, subliniind că operatorii de profil trebuie să-şi păstreze lichidităţile şi să-şi adapteze capacitatea de zbor la cerere.

Companiile aeriene din întreaga lume vor înregistra pierderi de 4,7 miliarde de dolari în acest an, din cauza crizei economice mondiale, a anunţat, ieri, Giovanni Bisignani, directorul general al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA). Cifra lansată ieri de IATA este cu mult mai mare decât cea estimată iniţial: 2,5 miliarde de dolari.

Potrivit IATA, vânzările operatorilor de transport aerian vor înregis­tra un declin de 12% (-62 miliarde de dolari) în 2009, la 467 miliarde de dolari, fiind mult mai slabe decât cele realizate după atentatele teroris­te din 11 septembrie 2001. În perioada 2000 - 2002, vânzările din industria de profil au scăzut cu 23 de miliarde de dolari.

În opinia lui Giovanni Bisignani, starea industriei aeriene este "groaznică, deteriorându-se mult mai rapid decât s-ar fi putut anticipa".

Traficul de pasageri ar putea scădea cu 5,7% anul acesta, iar cel de marfă - cu 13%, anticipează IATA. Ambele estimări prevăd rezultate mult mai slabe decât cele lansate de IATA în decembrie 2008. La acel moment, asociaţia preconiza un declin de 3% al traficului de pasageri în 2009, res­pectiv de 5% pentru segmentul cargo.

Giovanni Bisignani a subliniat că, în timp ce traficului aerian de pasageri la categoria "economy" a scăzut din cauza crizei financiare, un declin mai rapid s-a înregistrat în cazul segmentului "business", care aducea profituri importante companiilor aeriene.

"Locurile de la clasa business sunt goale. Companiile aeriene fac bani de pe urma locurilor de la clasa business, iar atunci când aceste locuri sunt goale, este o mare problemă", a precizat Bisignani.

Pe de altă parte, directorul IATA a menţionat că scăderea preţului petrolului este un aspect pozitiv, întrucât, în cazul în care acesta s-ar fi menţinut la nivelurile de anul trecut, pierderile ar fi fost şi mai mari. "Preţul combustibilului este singura veste bună în ce ne priveşte", a menţionat Bisignani, adăugând, însă, că efectele scăderii acestuia sunt umbrite de declinul cererii, respectiv al veniturilor. Aproximativ 230 de companii aeriene din întreaga lume sunt membre ale IATA, asociaţia reprezentând aproape 93% din traficul aerian mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb