ESTIMĂRI REDUSE LA JUMĂTATE PENTRU 2011: Companiile aeriene vor avea un profit de numai 4 miliarde dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2011

IATA aşteaptă ca, în 2011, traficul de pasageri să crească cu 4,4%, iar cel de marfă - cu 5,5%. Estimările anterioare erau mai mari: 5,6%, respectiv 6,1%.

IATA aşteaptă ca, în 2011, traficul de pasageri să crească cu 4,4%, iar cel de marfă - cu 5,5%. Estimările anterioare erau mai mari: 5,6%, respectiv 6,1%.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a redus cu 54% estimările privind profitul pe care îl vor realiza companiile din domeniu, în 2011, din cauza preţurilor mari de pe piaţa ţiţeiului, a protestelor politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, dar şi a efectelor cutremurului din Japonia.

Potrivit IATA, industria transportului aerian va înregistra un profit de 4 miliarde dolari anul aces-ta. În estimarea anetrioară, lansată în urmă cu trei luni, IATA anticipa un profit de 8,6 miliarde dolari pentru 2011.

În 2010, profitul companiilor aeriene din lume a fost de 18 miliarde dolari, astfel că cifra preconizată pentru anul curent este cu 78% mai mică decât cea din anul anterior.

Giovanni Bisignani, directorul general al IATA, a declarat că anul aces-ta a început într-un mod extrem de dificil, cu violenţele din Orientul Mijlociu şi ascensiunea semnificativă a cotaţiilor petroliere, la care s-a adăugat cutremurul din Japonia, din 11 martie. În opinia sa, fiecare creştere cu un dolar a preţului petrolului Brent aduce un cost suplimentar de 1,6 miliarde dolari industriei transportului aerian.

În ultimul an, cotaţia petrolului Brent, tranzacţionat pe piaţa londoneză, a urcat cu 61%, iar în ultima zi a săptămînii trecute era de 115,84 dolari barilul. În condiţiile date, cheltuielile cu achiziţia de combustibili reprezintă 30% din costurile industriei aeriene, faţă de 13% în urmă cu un deceniu, conform IATA. Asociaţia anticipează, pentru anul curent, un preţ mediu al petrolului Brent de 110 dolari/baril, faţă de 96 de dolari/baril, cât era previziunea anterioară.

Pe regiuni, IATA aşteaptă ca profiturile companiilor aeriene din America de Nord să fie de 1,2 miliarde dolari anul acesta, estimarea fiind micşorată cu 63%. Pentru Asia-Pacific, previziunea actuală este de 2,1 miliarde dolari, faţă de cea precedentă: 3,7 miliarde.

Estimarea pentru Orientul Mijlociu a fost redusă cu 86%, la 100 de milioane de dolari, iar cea pentru Europa a rămas neschimbată, la 500 de milioane de dolari. Pentru America Latină, previziunea a fost redusă la 100 de milioane de dolari, de la 300 de milioane de dolari, iar pentru Africa este anticipată o pierdere de 100 de milioa-ne de dolari, de la un "profit zero", cât era previziunea anterioară.

Potrivit IATA, vânzările industriei aeriene vor fi de 598 miliarde dolari în 2011.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb