ESTONIA CONDUCE EUROPA ÎN SOCIETATEA DIGITALĂ  Cum poţi deschide o firmă online în Estonia

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 iulie 2017

 Cum poţi deschide o firmă online în Estonia

Estonia, un mic stat din zona Mării Baltice, cu o populaţie de doar 1,32 milioane de oameni, profită din plin de revoluţia tehnologică a internetului şi construieşte servicii pentru restul lumii, fără multă fanfară. Pionieratul asigurat prin serviciul e-Estonia, mai exact digitalizarea serviciilor publice, plata taxelor şi accesarea informaţiilor despre sănătate reprezintă doar unul dintre paşii făcuţi de micuţa ţară baltică.

Poate cel mai cunoscut program, în direcţia IT&C este cel de e-residency, care permite înfiinţarea unei firme virtuale într-o singură zi. Deja s-au înscris cereri din aproape 140 de ţări, programul fiind atrăgător firmelor din afara UE care doresc să beneficieze de piaţa comună. Programul a fost lansat în 2014 şi are deja 21.708 de "rezidenţi", cu 3.256 de firme înregistrate.

Concret, oricine poate depune o cerere în nume personal pentru înfiinţarea unei firme în Estonia. Prin aceasta, are acces la piaţa europeană, dar şi la plata taxelor locale, un cont bancar şi capacitatea de a semna digital actele firmei. Odată îndeplinite cerinţele şi plătită taxa de 100 de euro, guvernul de la Talin emite un card (similar cu un card de credit) de e-reşedinţă şi identificare. Cardul este securizat digital, mult peste standardele actuale în domeniu. Cardurile sunt trimise la ambasadele din Europa, Rusia şi SUA, utilizatorii putând alege locaţia. În România, nu se poate comanda încă, dar cardul se poate trimite la cea mai apropiată capitală europeană.

Până anul acesta, pentru a deschide un cont bancar, prezenţa fizică era necesară în Estonia. Începând din 2017, e-rezidenţii pot deschide conturi online. Impozitul pe venit în Estonia este 20%, TVA 20%, iar taxele pentru angajaţi se adună la aproximativ 35%. Taxa pe profitul nedistribuit este zero. Cardul nu reprezintă drept de reşedinţă în Estonia pentru persoana fizică.

"Chiar dacă suntem puţini, peste un milion, datorită capacităţilor digitale ale Estoniei, suntem capabili să facem zece milioane de plăţi şi să semnăm zece milioane de contracte în zece minute. Nici măcar statele de 10 ori mai mari nu ne pot bate", declară Kersti Kaljulaid, preşedintele Estoniei, chiar pe pagina programului.

Guvernul de la Talin urmează să investească peste 50 de milioane de euro în societatea informaţională, pe baza unei strategii de dezvoltare creionate până în 2020. O bună parte din bani vor merge către servicii, mai exact e-services, ceea ce implică o nouă reţea de internet în ţara baltică, dar şi programe de reducere a birocraţiei.

Aşa-numita societate digitală care se construieşte în Estonia se doreşte un exemplu pentru Uniunea Europeană. Plata taxelor online, identitatea digitală pentru persoane juridice, dar şi siguranţa în domeniul cyber security sunt aspecte importante. Acestea se dezvoltă în măsura în care mica ţară este pe locul şase, în Europa, la utilizarea internetului, ca procentaj al populaţiei. O treime dintre estoni citesc ştirile online. La reţelele de socializare, ţara este pe locul 20. Guvernul de la Talin deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, din data de 1 iulie 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb